-
BIST 100
16050,09%-1,29
-
DOLAR
44,33% 0,03
-
EURO
51,56% 0,17
-
GRAM ALTIN
6503,69% 2,02
-
Ç. ALTIN
10740,95% 0,00
TZOB Başkanı Bayraktar: ‘ Üretici fiyatlarındaki düşüşler üreticilerimizi mağdur ediyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkları ve bu değişimlerin nedenlerini görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi.
Ağustos ayı üretici-market fiyat değişimi
Ağustos ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 370,4 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat farkını sırasıyla yüzde 323,9 ile havuç, yüzde 262,1 ile kuru soğan ve yüzde 249,6 ile kabak takip etti. Örneğin, üretici fiyatı 11 lira 17 kuruş olan limon, markette 52 lira 54 kuruşa; 8 lira olan havuç, 33 lira 91 kuruşa; 4 lira 88 kuruş olan kuru soğan, 17 lira 67 kuruşa; 8 lira 75 kuruş olan kabak ise 30 lira 59 kuruşa satılmakta. Ağustos ayında fiyatı en fazla artan ürün markette salatalık, üreticide kuru üzüm olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette kuru incir, üreticide patates oldu.
Market fiyatları
Ağustos ayında markette 37 ürünün 22’sinde fiyat artışı, 14’ünde fiyat azalışı yaşandı. Fiyat değişimi olmayan tek ürün ise belirlendi. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 39,4 ile salatalık oldu. Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 35,5 ile kabak, yüzde 35,4 ile patlıcan ve yüzde 26,5 ile marul takip etti. Market fiyatları arasında en fazla azalma ise yüzde 24,4 ile kuru incirde görüldü. Kuru incirdeki fiyat düşüşünü yüzde 19,3 ile limon, yüzde 11,1 ile şeftali ve yüzde 10,1 ile sivri biber izledi.
Üretici fiyatları
Üreticide ise Ağustos ayında 29 üründen 18’inde fiyat artışı, 8’inde fiyat düşüşü gözlendi. Fiyat değişimi olmayan 3 ürün ise belirlendi. Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 29,8 ile patateste görüldü. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 25,5 ile limon, yüzde 20,9 ile yeşil soğan ve yüzde 20,4 ile kuru soğan takip etti. Üreticide en fazla fiyat artışı ise yüzde 83,3 ile kuru üzümde yaşandı. Kuru üzümdeki fiyat artışını yüzde 47,8 ile kuru incir, yüzde 35,8 ile yumurta ve yüzde 34,4 ile kuru fasulye izledi.
“Üretici fiyatlarındaki düşüşler üreticilerimizi mağdur ediyor”
Şemsi Bayraktar, özellikle patates, kuru soğan ve limonda üretici fiyatlarının yüzde 20 ile yüzde 30 oranında düştüğünü belirtti. Erkenci patates hasadının bu yıl 15-20 gün erken başladığını ve yüksek rekolte ile yazlık patatesin depolanamamasının fiyatları düşürdüğünü ifade etti. Patatesin pazarda ve markette ortalama 15 lira olduğu, üreticide ise fiyatının 4,5 liraya kadar düştüğü belirtildi.
Kuru soğanda ekim alanında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artış beklenirken, bu artışın daha yüksek olmasının öngörüldüğünü kaydetti. Kısıtlı ihracatın açılması ve yeni pazarların bulunması gerektiğini vurguladı. Limon üretimindeki artışın, fiyatları düşürdüğünü ve limon üreticilerinin mağduriyetinin sürdüğünü belirtti.
Meyve suyu üretiminde kullanılan şeftali fiyatlarının maliyetinin altında satıldığını ifade eden Bayraktar, meyve suyu firmalarının ucuza alınan şeftaliyi işleyip depoladığını ve bu ürünün ilerleyen yıllarda tüketiciye yüksek fiyatlarla sunulduğunu söyledi. Bakanlık tarafından ürün maliyetini göz önünde bulundurarak taban fiyat belirlenmesinin önemini vurguladı.
Bu açıklamalar, üretici fiyatlarındaki dalgalanmaların ve piyasa koşullarının üreticiler üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.
Adıyaman’da Dünya Tiyatrolar Günü’ne özel ‘Oyun Panayırı’ sahnelenecek
Adıyaman’da ‘Sanal Devriye’ operasyonunda 6 şahıs yakalandı
Başkan Dayan: ‘Yazıcıoğlu vicdanıyla politika yapan nadir devlet adamıydı’
Kanada’dan Türk vatandaşlarına hızlı vize uygulaması
Kahramanmaraş Belediyesi modern tesislerle atık yönetimini güçlendiriyor
Şanlıurfa Akçakale yolu’na köprülü kavşak
Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma 6. Bölge Finali Adıyaman’da yapıldı
Adıyaman’da Dönerbank ve Espressolab şubeleri hizmete açıldı
Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’nde Haftalık Değerlendirme toplantısı yapıldı
Belediye Başkanı Fırat, Halk Eğitim Merkezi ziyaretinde konuştu: ‘Samsat’ta uyum içinde çalışıyoruz’
Şanlıurfa’da ilk kez uygulandı: Kalça için yeni yöntem
Türkiye, Balkan Yürüyüş Şampiyonası’nda genel klasmanda birinci oldu
İletişim Başkanlığı’ndan ‘Hürmüz Boğazı’ iddialarına açıklama: ‘Türkiye’de gübre krizi yok’
Letexier, Türkiye–Romanya mücadelesinde görev alacak
Bahçeli’den İsrail ve ABD’ye sert eleştiri: ‘Asıl rejim değişikliği İsrail’de yapılmalıdır’
Malatya TSO’dan deprem bölgesine istihdam ve eğitim desteği
Adıyaman Valiliği’nde halk buluşmaları devam ediyor
Adıyaman hava durumu nasıl?25-26 mart Yağış var mı?
Orta Doğu’da füze saldırıları devam ediyor: ABD-İsrail-İran Savaşı 25. gününde
Altın ve gümüş fiyatları düşüyor: Yatırımcılar fırsatı değerlendiriyor
Adıyaman’da akaryakıta çifte indirim geliyor
Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde Bayramlaşma Programı
Adıyaman’da bozulan yollar için geçici dolgu çalışmaları devam ediyor
Adıyaman Belediyesi, haşereye karşı ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor - Videolu Haber
TÜRKAV’dan Adıyaman Belediyesi’ne ‘eşit destek’ çağrısı
Adıyaman’da narkotik operasyonları: 2 kişi tutuklandı
Tüketici güven endeksi Mart ayında geriledi
ABD-İran gerilimi tırmanıyor: Trump ‘görüşüyoruz’ dedi, İran yalanladı
Adıyaman’da Gençler Arası Bilgi Yarışması İl Finali yapıldı
Ünlü yapımcı Erol Köse hayatını kaybetti
Yükleniyor



