-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,36% 0,04
-
EURO
51,35% 0,09
-
GRAM ALTIN
6353,13% -1,09
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
Seyit Cem Büyükkaya: ‘İnfluenza vakalarında son haftalarda belirgin bir artış gözleniyor’
ADIYAMAN (PERRE) - Berfin GÜRBÜZ- Acil Doktoru Seyit Cem Büyükkaya, ülke genelinde influenza vakalarında artış yaşandığını belirterek, özellikle risk gruplarında hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Acil Servis Doktoru Seyit Cem Büyükkaya, son haftalarda ülke genelinde influenza vakalarında belirgin bir artış gözlendiğini belirterek, özellikle kış aylarında sık görülen bu viral enfeksiyonun bazı risk gruplarında ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Büyükkaya, influenza hastalığına ilişkin yaptığı açıklamada, "İnfluenza, grip virüslerinin neden olduğu, solunum yoluyla bulaşan akut bir enfeksiyon hastalığıdır. Ani başlangıçlı olması ve günlük yaşamı belirgin şekilde etkilemesiyle sıradan soğuk algınlığından ayrılır" ifadelerine yer verdi.
Grip hastalığının belirtilerine değinen Büyükkaya, "Grip genellikle ani başlayan yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve halsizlik ile kendini gösterir. Bazı hastalarda kuru öksürük, iştahsızlık, mide bulantısı ve çocuklarda karın ağrısı da görülebilir. Şikâyetler çoğunlukla 5-7 gün içinde azalır ancak halsizlik daha uzun sürebilir" ifadelerini kullandı.
Risk gruplarına dikkat çeken Doktor Büyükkaya, "65 yaş üstü bireyler, küçük çocuklar, hamileler, kronik hastalığı (kalp, akciğer, diyabet vb.) olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler grip açısından daha yüksek risk altındadır. Bu gruplarda zatürre gibi komplikasyonlar gelişebilir" ifadelerini kullandı.
İnfluenza virüsünün bulaşma yollarına da değinen Büyükkaya, "İnfluenza; öksürme, hapşırma ve konuşma sırasında yayılan damlacıklar yoluyla veya virüs bulaşmış yüzeylere temas sonrası el-ağız-burun temasıyla bulaşır. Kapalı ve kalabalık ortamlar bulaş riskini artırır" ifadelerine yer verdi.
Vatandaşları korunma ve tedbir alma konusunda uyaran Büyükkaya, şu önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:
Ellerin sık sık sabun ve suyla yıkanması
Kalabalık ortamlarda maske kullanılması
Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması
Öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun kapatılması
Ortamların düzenli olarak havalandırılması
Özellikle risk grubunda yer alan kişilerin grip aşısını yaptırmasının önemine vurgu yapan Büyükkaya, "Ateşin 3 günden uzun sürmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, şiddetli halsizlik veya kronik hastalığı olan kişilerde grip belirtilerinin ortaya çıkması durumunda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" ifadelerini kullandı.
Büyükkaya ayrıca, influenza belirtileri olan kişilerin istirahat etmeleri, bol sıvı tüketmeleri ve hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanmamaları gerektiğini ifade etti.
Kaynak : PERRE
Anahtar Parti İl Başkanı Alsan: ‘İş başvurularının adresi İŞKUR mu, AK Parti İl Başkanlığı mı?’
Adıyaman FAAL Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aslan’dan Vali Varol’a Ziyaret
Adıyaman’da gençler tiyatro sahnesinde hünerlerini sergiledi
Adıyaman Üniversitesi’nde ‘Firavunla Yüz Yüze’ tiyatrosu sahnelenecek
Adıyaman'da İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı
Gaziantep’te Su Faturası Tartışması: CHP İl Başkanı Vakkas Açar: “Vatandaş su faturasını ödeyemez hale geldi”
Adıyaman Basın Kartı Sahipleri Cemiyeti Mayer Klinik’te indirimli hizmet alacak
Adıyaman’da öğrenciler AKEM’de başarıyı yakalıyor - Videolu Haber
Adıyaman’da APP plaka yoğunluğu: Vatandaşlar ceza yememek için plaka değiştiriyor - Videolu Haber
Akaryakıt fiyatları! 26 Mart Perşembe 2026 Bugünkü benzin, motorin, LPG fiyatları ne kadar?
MSB haftalık basın toplantısı: Şehitler anıldı, terörle mücadelede son durum paylaşıldı
AL GHARIYAH Projesinde Yeni Aşama: Denize İniş Gerçekleşti
İHD Adıyaman Şubesi’nden hasta mahpus Mehmet Emin Çam için acil çağrı - Videolu Haber
Kültür ve Sanat Yarışmaları İl Finalleri Kapsamında Gerçekleştirilen Ses Yarışması Tamamlandı
Şanlıurfa'nın Viranşehir kırsalında sel hasarı onarılıyor
Alitaşı Mahallesi Muhtarı İlik'ten ‘moloz’ Tepkisi: ‘Enkazda ölmedik, mikroptan öleceğiz’
ASAL Araştırma’dan ‘milletvekili seçimi’ anketi: AK Parti %34,6 ile ilk sırada
Adıyaman’da güvenlik ve asayiş tablosu açıklandı: 362 aranan şahıs yakalandı - Videolu Haber
Altında Son Durum:26 Mart 2026 Gram ve çeyrek altın kaç TL oldu? Altın fiyatları ne kadar?
Adıyaman’a 100 Yataklı Devlet Hastanesi Müjdesi! İhale süreci tamamlandı
CHP’li Milletvekili Akay’dan AK Parti’ye ‘vergide adalet’ tepkisi
Kahta Belediyesi’nden yaz öncesi dere temizliği
Adıyaman hava durumu nasıl?27-28 Mart Yağış var mı? Sıcaklıklar artacak mı?
‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasında 513 bin kilo verildi
Kahta’daki TOKİ Konutları’nda yağış krizi: Bodrum katları lağım bastı - Videolu Haber
ADYÜ Teknokent 2025 Yılı Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Badem, Adıyaman tezgahlarında yerini aldı - Videolu Haber
Adıyaman Belediyesi Yeşilyurt Kreş ve Gündüz Bakımevi başvuruları devam ediyor - Videolu Haber
Kahta’da anne ve kızına hayırseverlerden destek: Evleri komple onarılacak - Videolu Haber
Adıyaman'da deprem şehitleri Hayrunnisa ve Meryem Berkin’in adı miniklerle yaşatıldı - Videolu Haber
Yükleniyor



