• BIST 100

    16660,42%-0,09
  • DOLAR

    43,84% 0,20
  • EURO

    51,59% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7083,96% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11736,34% 0,55

Prof. Dr. Rençber: 'Adıyaman kiracılarıyla birlikte ayağa kalkmalı'

Adıyamanlı Akademisyenler Platformu (ADAP) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Rençber, 6 Şubat depremlerinin ardından hak sahipliği kapsamı dışında kalan kiracıların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.

GÜNDEM 20.02.2026 15:37:00 0
Prof. Dr. Rençber:

Adıyamanlı Akademisyenler Platformu (ADAP) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Rençber, 6 Şubat depremleri sonrası yürütülen yeniden yapılanma sürecine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Depremlerin yalnızca fiziki yıkıma yol açmadığını belirten Prof. Dr. Rençber, "6 Şubat'ta sadece binalar yıkılmadı. Hayatlar yıkıldı. Düzenler dağıldı. Gelecek planları enkaz altında kaldı." ifadelerini kullandı.

"Deprem bir mülk krizi değil, insan krizidir"

Kiracıların yaşadığı mağduriyetin sosyal boyutuna dikkat çeken Rençber, "Deprem bir 'mülk krizi' değil, bir insan krizidir. Deprem betonla insanı ayırmadı. Acı tapuya bakmadı." dedi.

Sosyal devlet anlayışının yalnızca tapu sahiplerini değil, o konutların içinde yaşayan herkesi kapsaması gerektiğini vurgulayan Rençber, aksi halde yeniden yapılanmanın fiziksel olacağını ancak toplumsal anlamda eksik kalacağını ifade etti.

"Konteynerlerde yaşam mücadelesi veriliyor"

Adıyaman'da binlerce kiracı ailenin hâlâ konteynerlerde yaşamını sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Rençber, dar alanlarda büyüyen çocuklara, belirsizlik içinde gelecek planı yapmaya çalışan gençlere dikkat çekti.

Kiracıların kaybının yalnızca bir konut olmadığını dile getiren Rençber, düzenlerin, mahallelerin ve hatıraların da enkaz altında kaldığını kaydetti.

Prof. Dr. Rençber, açıklamasıbnın tamamında şu ifadelere yer verdi: 

"6 Şubat'ta sadece binalar yıkılmadı. Hayatlar yıkıldı. Düzenler dağıldı. Gelecek planları enkaz altında kaldı. Adıyaman büyük bir acı yaşadı. Devletimiz hızlıca harekete geçti. Yeni konut projeleri başlatıldı, ödeme planları açıklandı, hak sahipliği süreçleri netleşti. Peki ya o evlerin içinde yaşayan, fakat tapusu olmadığı için hak sahibi sayılmayan binlerce kiracı? Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen yeniden inşa süreci, deprem bölgesine umut oldu. Ancak bu umut tablosunun içinde eksik bir satır var. Sessiz, görünmeyen, bekleyen bir kesim... KİRACILAR.

Depremin Asıl Mağduru Kim?

Tapusu olan mı? Yoksa başını soktuğu tek evi yıkılan ama tapusu olmadığı için "hak sahibi" sayılmayan mı? Ev sahiplerinin ödeyeceği bedel belli oldu. Peki ya o evlerin içinde yaşayan, yıllarca o mahallede komşuluk yapan, çocuk büyüten, hayat kuran kiracılar? Bugün Adıyaman'da binlerce kiracı aile hâlâ konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. Yazın kavurucu sıcağında metal duvarların arasında, Kışın ayazında ince yalıtımların içinde... Dar alanlarda büyüyen çocuklar, Belirsizlik içinde geleceğini planlayamayan gençler, "Ne zaman kalıcı bir yuvamız olacak?" sorusunu her gece fısıldayan aileler... Onların kaybı sadece bir daire değildi. Düzenleriydi. Mahalleleriydi. Hatıralarıydı. Gelecekleriydi.

Deprem Bir Mülk Krizi Değildir

Konut politikaları sadece mülkiyet üzerinden şekillendirildiğinde sosyal adalet zedelenir. Çünkü deprem bir "mülk krizi" değil, bir "insan krizi"dir. Sosyal devlet anlayışı, sadece tapu sahiplerini değil, o tapunun içinde yaşayan herkesi kapsamalıdır.  Konut politikaları yalnızca mülkiyet üzerinden şekillendirildiğinde sosyal adalet yara alır. Çünkü deprem bir "mülk krizi" değil, bir insan krizidir. Deprem betonla insanı ayırmadı. Acı tapuya bakmadı. Sosyal devlet anlayışı, yalnızca tapu sahiplerini değil; o tapunun içinde yaşayan herkesi kapsamalıdır. Aksi hâlde yeniden yapılanma fiziksel olur, toplumsal olmaz.

Bu Şehrin Görünmeyen Emektarları

Kiracılar bu şehrin yükünü birlikte taşıdı. Vergisini verdi. Esnaflık yaptı. Memur oldu. İşçi oldu. Öğretmen oldu. Sağlıkçı oldu. Adıyaman'ın ekonomisine, kültürüne, sosyal dokusuna katkı sundu. Şimdi ise yeniden yapılanma sürecinde görünmez olma riskiyle karşı karşıyalar. Bu adil midir?

"Hiçbir Vatandaşımızı Mağdur Etmeyeceğiz" Sözü

Sayın Cumhurbaşkanımızın sıkça vurguladığı "hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeme" ilkesi bugün kiracılar için de güçlü bir şekilde hayata geçirilmelidir. Çünkü sosyal devlet; yalnızca mülkiyeti koruyan değil, insanı önceleyen devlettir.  

Ne Talep Ediyorlar?

Kiracılar ayrıcalık istemiyor. Lüks istemiyor. Adil bir başlangıç istiyor. Uzun vadeli, uygun ödeme planlarıyla konut edinme imkânı, öncelikli yerleştirme hakkı, kalıcı ve güvenli barınma güvencesi istiyorlar. Konteyner geçici olabilir. Ama hayat geçici değildir. Çocukların eğitimi beklemez. Ailelerin psikolojisi ertelenemez. Gençlerin umudu belirsizliğe mahkûm edilemez.

Adıyaman Ya Betonla Ya Adaletle Yükselecek

Eğer kiracılar sistemin dışında bırakılırsa, şehir fizikken toparlansa bile sosyal olarak eksik kalır. Kiracıları görmezden gelen bir yeniden yapılanma, yarım bir iyileşmedir. Gerçek toparlanma, en zayıf halkayı güçlendirmekle mümkündür. Adıyaman yeniden kurulacaksa, bu şehir kiracılarıyla birlikte kurulmalıdır.

Çağrımız Nettir

Adıyaman'ın yeniden diriliş hikâyesi, kiracıları da kapsayan güçlü bir sosyal konut vizyonuyla tamamlanmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürütülen bu büyük yeniden yapılanma sürecinde kiracılar da hak temelli bir düzenlemeyle sisteme dâhil edilmelidir. Çünkü bu şehir yalnızca tapu sahiplerinin değil, acıyı birlikte yaşayan, enkazın tozunu birlikte yutan, gözyaşını birlikte akıtan herkesindir. Ve Adıyaman ancak o zaman gerçekten ayağa kalkacaktır.

Ayrıca dikkat edilecek önemli bir diğer husus: 6 Şubat depremlerinin ardından devletin hak sahiplerine uygun koşullarla sunduğu konutları, yine devletten uygun bedelle alıp kısa sürede fahiş fiyatlarla piyasaya süren fırsatçılar karşısında acil ve caydırıcı önlemler alınmalıdır. Afetin yaralarını sarmak için kamu kaynaklarıyla inşa edilen bu daireler, ticari kazanç kapısı değil, sosyal adaletin ve dayanışmanın somut tezahürüdür. Depremzedenin barınma hakkı üzerinden rant devşirmek, yalnızca ahlaki bir zaaf değil; toplumsal vicdanı yaralayan ciddi bir sorundur. Devlet; satışa süre kısıtı, sıkı denetim, ağır yaptırım ve gerekirse geri alma mekanizmalarıyla bu istismarın önüne geçmeli, kamu imkânlarının gerçek ihtiyaç sahipleri için korunduğunu açık biçimde göstermelidir.

NOT: Deprem bölgesinde konteynerlerde hayat mücadelesi veren, ev sahibi olmayan, hak sahipliği verilmeyen ve bu konuda devletten müjde bekleyen KİRACILARA ithaftır."

Kaynak : PERRE

Haber Kaynak : PHA

Prof. Dr. Rençber: 'Adıyaman kiracılarıyla birlikte ayağa kalkmalı'

Milletvekili Özhan, Adıyaman OSB’de incelemelerde bulundu

Adıyaman için 20 Şubat İmsakiye saatleri açıklandı

Adıyaman’da akaryakıt fiyatları yüksek seyrediyor

20 Şubat altın fiyatları ne kadar?

Sultangazi’de ilk Ramazan iftarında Adıyaman’ın yöresel lezzetleri sunuldu - Videolu Haber

Adıyaman’da 1.500 arılı kovan dağıtımı

Mehmet Ulum’dan Ramazan’da yardım desteği

Genç Erkekler Futbol Turnuvası finali tamamlandı: Şampiyon Adıyaman Spor Lisesi

Mehmet Şimşek: ‘Yabancı yatırımcıda ilk kez bu kadar ilgi görüyorum’

Adıyaman’da 270 Kişilik TYP temizlik görevlisi kura sonuçları açıklandı

Milletvekili Özhan’dan Bakan Yardımcılarına ‘tebrik’ mesajı

Adıyaman’da ‘Büyük Aile Sofrası’nda şehit aileleri ve gaziler bir araya geldi

Adıyaman’da ilk iftar sofrası kuruldu: Vatandaşlar geçim sıkıntısına dikkat çekti - Videolu Haber

Adıyaman merkezli ulusal dergi Mutenâ 31. sayısı ile raflarda

Kahta’da ‘Maarifin Kalbinde Ramazan’ buluşması: Pansiyonda ilk iftar sofrası kuruldu

Üçüncü Çevre Yolu baştan sona yenileniyor: Başkan Tutdere çalışmaları yerinde inceledi

Kahta’da iftar saatinde kumanya dağıtımı gerçekleştirildi

Bıçaklı kavgada yaralanan vatandaş hayatını kaybetti

Adıyaman’da iki katlı bina çöktü, bitişikteki bina tahliye edildi - Videolu Haber

Adıyaman’da yol isyanı: Vatandaş küreği eline aldı

Ramazan Ayı’nda Adıyaman Şire Pazarı’nda beklenen yoğunluk oluşmadı - Videolu Haber

Yavaş, İYİ Parti lideri dervişoğlu ile görüştü

Başkan Tutdere’den Kent Meydanı’na iftar daveti

Kahta’da lazer destekli kapalı böbrek taşı ameliyatı başladı

CİMER çocukların ellerinde renklenecek

Şanlıurfa’da hava ulaşımında yoğunluk: Ocak ayında 100 bin yolcuya hizmet verildi

Sendika temsilcileri, İl Başkanı İsmail Gümüş ile bir araya geldi

Adıyaman’da Örenli TOKİ Camii’nde ilk teravihte yoğunluk - Videolu Haber

Mustafa Alkayış’tan infaz vurgusu: ‘Rehabilitasyon esas alınmalı’

Yükleniyor

Genç Erkekler Futbol Turnuvası finali tamamlandı: Şampiyon Adıyaman Spor Lisesi

Juventus’tan Barış Alper Yılmaz için transfer iddiası

Kış Olimpiyatları’nda Türkiye süper takım kategorisinde 15’inci oldu

Kahtalı Atlet Mustafa Yavaş Türkiye Şampiyonu Oldu

Samsunspor’da teknik direktör değişimi

Çağrı Hakan Balta, Galatasaray’ın teklifini reddetti

Adıyaman’da ilk: Belediye polis adayları için POMEM hazırlık kursu başlattı

Adıyamanlı Atletler Türkiye Şampiyonalarında önemli dereceler elde etti

Adıyamanlı kılıç ustası Zehra Kerem Türkiye Şampiyonu oldu

Adıyamanlı Milli sporcu Vali Varol ile bir araya geldi

Bıçaklı kavgada yaralanan vatandaş hayatını kaybetti

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonlarında 6 tutuklama, aranan 57 şahıs ise yakalandı

Adıyaman’da bıçaklı saldırıya karışan 3 kişi gözaltına alındı

Jandarma Ankara ve Diyarbakır’da 32 şüpheliyi yakaladı

Adıyaman’da tefecilik operasyonu: 1 tutuklama - Videolu Haber

Fuhşa Yönelik Operasyon: 3 Gözaltı, 1 Tutuklama

Malatya Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinden hırsızlık operasyonu

Narkotik Ekiplerinden Sokak Satıcılarına Operasyon: 2 Gözaltı

12 ilde 15 organize suç örgütüne operasyon: 109 gözaltı

İstanbul merkezli ‘Kara Para’ operasyonu: 4 ilde 36 gözaltı

MHP Adıyaman İl Başkanı İsmail Gümüş görevine başladı - Videolu Haber

Ağıralioğlu’ndan ittifak çıkışı: ‘Anahtar Parti hiçbir yapının gölgesine sığınmadan yoluna devam edecek’

MHP Kahta İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Dündar partisinden istifa etti

Nazif Atalay AK Parti’ye katıldı: Yeniden Refah Partisi’nden belediye başkan adayı olmuştu - Videolu Haber

Süleyman Kılınç Saadet Partisi Besni ilçe başkanı oldu

CHP heyeti 29 Ocak Perşembe günü Adıyaman’da vatandaşlarla buluşacak

Bakan Bolat: 'Kıbrıs davası şehitlerimizi rahmetle saygıyla yâd ediyorum'

Özgür Özel grup toplantısında konuştu: ‘Bir yılda ev sözü tutulmadı’

AK Parti Adıyaman İl Gençlik Kolları Başkanlığına Av. Hasan Ünsal atandı

Üç Milletvekili AK Parti’ye katıldı, rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı

Prof. Dr. Rençber: 'Adıyaman kiracılarıyla birlikte ayağa kalkmalı'

Milletvekili Özhan, Adıyaman OSB’de incelemelerde bulundu

Adıyaman için 20 Şubat İmsakiye saatleri açıklandı

Adıyaman’da akaryakıt fiyatları yüksek seyrediyor

20 Şubat altın fiyatları ne kadar?

Sultangazi’de ilk Ramazan iftarında Adıyaman’ın yöresel lezzetleri sunuldu - Videolu Haber

Adıyaman’da 1.500 arılı kovan dağıtımı

Mehmet Ulum’dan Ramazan’da yardım desteği

Mehmet Şimşek: ‘Yabancı yatırımcıda ilk kez bu kadar ilgi görüyorum’

Adıyaman’da 270 Kişilik TYP temizlik görevlisi kura sonuçları açıklandı

Besni'de vefat edenler 09.01.2025

Besni'de vefat edenler 05.01.2026

Besni'de vefat edenler 02.01.2026

Besni'de vefat edenler 30.12.2025

Besni'de vefat edenler 24.12.2025

Besni'de vefat edenler 20.12.2025

Besni'de vefat edenler 15.12.2025

Besni'de vefat edenler 09.12.2025

Besni'de vefat edenler 06.12.2025

Besni'de vefat edenler 19.11.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12