• BIST 100

    10914,65%0,53
  • DOLAR

    42,43% 0,00
  • EURO

    49,30% 0,26
  • GRAM ALTIN

    5666,53% -0,27
  • Ç. ALTIN

    9241,24% 0,00

Merkez Bankası, 2024-III Enflasyon Raporu'nu açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı üçüncü Enflasyon Raporu'nu yayımladı.

EKONOMİ 8.08.2024 14:59:00 0
Merkez Bankası, 2024-III Enflasyon Raporu

Rapora göre, küresel ölçekte enflasyon, birçok ülkede hedef oranlara yaklaşmayı sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) gibi gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim süreçlerine başladığı ifade edildi. Özellikle ABD’deki olumlu enflasyon görünümünün, eylül ayında ilk faiz indirimini gerçekleştireceği beklentilerini güçlendirdiği vurgulandı. Bununla birlikte, jeopolitik gelişmeler ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı gibi faktörler, küresel risk iştahında bozulmalara yol açtı.
Türkiye özelinde, risk primi haziran ve temmuz ayları boyunca yükselerek 260 baz puandan 290 baz puana çıktı. Türk lirasının kur oynaklığı kısa vadede dalgalı bir seyir izlerken, uzun vadeli oynaklıklar artmaya devam etti. Raporda, TCMB brüt uluslararası rezervlerinin 26 Temmuz itibarıyla 148 milyar ABD doları seviyesine yükseldiği, swap hariç net rezervlerde ise 63,3 milyar ABD doları düzeyinde bir iyileşme kaydedildiği açıklandı.
Raporda ayrıca, para politikası kararlarının kredi büyümesindeki yavaşlamayı belirginleştirdiği ifade edildi. Türk lirası mevduatın payını artırmaya yönelik düzenlemeler ve diğer makroihtiyati kararların, parasal sıkılığın talep koşullarına aktarımını güçlendirdiği belirtildi. Bu bağlamda, mevduat faiz oranlarında düşüş gözlemlendi. Ancak, piyasada oluşan likidite fazlasının zorunlu karşılıklar yoluyla sterilize edilmesiyle, bu düşüş baskısı sınırlı kaldı.
İktisadi faaliyet açısından, yılın ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) yıllık bazda %5,7, çeyreklik bazda ise %2,4 oranında arttı. Bu büyümenin temel belirleyicisinin hizmetler sektörü olduğu ve net ihracatın uzun bir aradan sonra yıllık büyümeye pozitif katkı sağladığı ifade edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı üçüncü Enflasyon Raporu'nda mayıs-temmuz döneminde para politikası kararlarını sabit tutarak, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurduğunu açıkladı. TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu korumaya devam ederken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu yakından takip ettiğini vurguladı.
Aylık enflasyonun ana eğiliminde nisan ayında gözlenen zayıflamanın, mayıs ayında geçici olarak kesintiye uğradığı ve haziran ayında beklentilerin üzerinde bir düşüşle tekrar iyileştiği belirtilirken, temmuz ayında ise sınırlı ve geçici bir yükselişin yaşandığı ifade edildi. Buna karşın, yurt içi talebin halen enflasyonist seviyede olmasına rağmen yavaşladığı, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu vurgulandı.
TCMB, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceği yönündeki güçlü mesajını yineledi. Eğer enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülürse, para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgusu da raporda yer aldı. TCMB'nin kararlı duruşunun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmesi ve dezenflasyon sürecini güçlendirmesi bekleniyor.
Makroihtiyati Tedbirler ve Para Politikası Adımları
TCMB, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla çeşitli makroihtiyati kararlar aldı. 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan düzenlemeyle, TL ticari kredi büyüme sınırları ve yatırım kredileri dışında kalan yabancı para kredilere aylık %2 büyüme sınırı getirildi. Söz konusu sınır, 20 Temmuz 2024 tarihinde %1,5’e indirildi ve yatırım kredilerine olan muafiyetin kapsamı genişletildi. Bu düzenlemeler, reel sektörün aşırı kur riski almasını önlemeyi amaçlıyor.
28 Haziran 2024 tarihinde ise ticari kredilerde erken kapama durumunda bankaların uygulayabileceği azami ücretlerde değişiklik yapıldı. Bu değişiklik, kredi faiz seviyeleri ve kalan vade dikkate alınarak, ticari kredi fiyatlamalarının daha sağlıklı oluşmasını hedefliyor ve dezenflasyon sürecine ilişkin beklentilerin uzun vadeli ticari kredi faizlerine yansımasını destekliyor.
TCMB, 28 Haziran 2024 tarihinde yapılan bir diğer düzenleme ile kaldıraç oranına göre ilave zorunlu karşılık tesisi uygulamasını sonlandırdı. Ayrıca, Türk lirası mevduatı desteklemek amacıyla 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan değişiklikle, kısa vadeli TL mevduat/katılım fonu hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları %8’den %12’ye çıkarıldı; uzun vadeli olanlarına ise %8 oranında zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları da kısa vadelilerde %25’ten %33’e, uzun vadelilerde ise %10’dan %22’ye yükseltildi. Ayrıca, yenileme dahil toplam hedef oranı %75’e düşürüldü ve tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı.
Piyasa Mekanizmasının İşlevselliğinin Artırılması ve Likidite Yönetimi
TCMB, swap stokundaki belirgin gerileme sayesinde piyasada oluşan fazla likiditenin sterilize edilmesine katkı sağladı. Gecelik faiz oranları, likidite koşullarına göre faiz koridoru içinde hareket etti. TCMB, 8-24 Mayıs döneminde depo alım ihaleleri düzenleyerek fazla likiditeyi sterilize etti ve ilave tedbirler aldı. Bu kapsamda, zorunlu karşılık oranlarını artırarak sistemden yaklaşık 550 milyar TL likidite çekildi.
Ayrıca, TCMB swap stokundaki azalışla birlikte net Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kaleminde de artış gözlendi. 12 Temmuz tarihinde net APİ kalemi tekrar negatif alana geçerken, TCMB depo alım ihaleleri ile fazla likiditeyi sterilize etmeye başladı.
Raporda, TCMB'nin gerektiğinde ek depo alım ihaleleri açarak ve TL karşılığı döviz ve altın swap ihaleleri yaparak sistemdeki fazla likiditeyi sterilize etmeye devam edeceği, likidite koşullarının yakından izleneceği ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği ifade edildi.

Haber Kaynak : PHA

Hong Kong’daki dev site yangınında can kaybı 55’e yükseldi

Çelikhan’da doğalgaz sorunu büyüyor: İlçe hala taşımalı sistemle ısınıyor

Yazar Özmen’in “Bela ve Musibetler Neden Bizi Buluyor” kitabı çıktı

ALİ ERDEMOĞLU’NDAN BAŞKAN İŞİTMEN’E ZİYARET

Milletvekili Kurt’tan Adıyaman’dan İzmir ve Antalya’ya direkt uçuş talebi - Videolu Haber

Adıyaman'da Filistin için farkındalık etkinliği

Malatya’da suç örgütlerine eş zamanlı operasyonda 36 şüpheli yakalandı - Videolu Haber

Bakan Yerlikaya: ‘Mersin ve Erzurum’da 447,5 kilo uyuşturucu ele geçirildi’

Adıyaman'da fuhuş yapıldığı tespit edilen ev mühürlendi

Adıyaman’da üreticiye güçlü destek: 666,5 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtımı yapıldı

11. Yargı Paketi Meclise Geliyor: Yaklaşık 50 bin hükümlüye denetimli serbestlik yolu açılabilir

Adıyaman’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

BESNİ’DE TSKGV YARARINA DÜZENLENEN KERMESLERE KATILAN OKULLAR ONURLANDIRILDI

Adıyaman’da şehitler anısına 150 fidan dikildi

Adıyaman Üniversitesinde “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Ortak Mücadele” paneli düzenlendi

Adıyaman, ‘turizmde küresel tanıtım’ için harekete geçti

Vali Osman Varol, ‘halk buluşmaları’nda vatandaşların taleplerini dinledi

Milletvekili Kurt’tan Adıyaman yol projeleri için hızlandırma ve ödenek talebi

Besni Belediyesi'nden Öğretmenler Günü'nde anlamlı karar

ÖĞRETMENLER GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

15 bin öğretmenin kura çekimi sonuçları açıklandı

Adıyaman’da ‘Öğretmenler Günü’ etkinlikleri düzenlendi

Milletvekili Alkayış: ‘Fedakâr Öğretmenlerimize Çok Şey Borçluyuz’

Vali Osman Varol öğretmenleri ağırladı

Uluslararası operasyonla aranan 9 kişi Türkiye’ye teslim edildi

Öğretmenler Gökyüzüyle Buluştu

Ankara’da Örnek Birliktelik: Besnili Ali Arıcak’tan Depremzedelere Ahde Vefa

Başkan Alkan'dan öğretmenler günü mesajı

Alkayış: ‘Kadın kollarımızın sahadaki çalışmasını başka partilerin ana kadroları yapamaz’

Milletvekili İshak Şan’dan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Yükleniyor

Cenk Tosun’a Süper Lig’den üç talip: Fenerbahçe kariyeri bitiyor mu?

Besnili sporculardan kick boks şampiyonasında büyük başarı

A Milli Futbol Takımı’nın “play-off’taki muhtemel rakipleri belli oldu

Adıyaman Kick Boks Şampiyonasına ev sahipliği yaptı

Türkiye Bulgaristan’ı 2-0 yendi, play-off hakkı kazandı

Filenin Sultanları Şampiyon: İslami Dayanışma Oyunları’nda altın madalya

Besni Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı 2. Etap müsabakaları için Sivas'ta

'Hakemlerin bahis oynadığı’ iddialarına soruşturma: 12 ilde 21 şüpheliye gözaltı kararı

Kahta 02 Spor, Kasımpaşa’yı 3-1 yenerek tarih yazdı

Vali Varol dünya ikincisi Adıyamanlı sporcuyu ağırladı

Uluslararası operasyonla aranan 9 kişi Türkiye’ye teslim edildi

Kahta’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gölbaşı'nda uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

KONTEYNERDE ÇIKAN YANGINDA YAŞLI KADIN YANARAK CAN VERDİ

81 ilde göçmen kaçakçılarına büyük operasyon: 29 organizatör yakalandı

Adıyaman’da aranan 3 şüpheli jandarma operasyonuyla yakalandı

Adıyaman’da DEAŞ operasyonunda 2 kişi tutuklandı - Videolu Haber

Adıyaman’da klima ünitesine gizlenmiş uyuşturucu ele geçirildi - Videolu Haber

Bakan Yerlikaya: '7'si kırmızı bültenle aranan 10 şüpheli yakalandı'

BESNİ'DE KONTROLDEN ÇIKAN OTOMOBİL BAHÇEYE UÇTU: 5 YARALI

Alkayış: ‘Kadın kollarımızın sahadaki çalışmasını başka partilerin ana kadroları yapamaz’

MHP İl Başkanı Ali Önat: ‘Liderimiz Devlet Bahçeli Kırmızı Çizgimizdir’

Milletvekili Alkayış: ‘Bugün Teslim Edilen Konutlar Verilen Sözün Tescilidir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine Sonrası Sert Mesajlar

AK Parti Milletvekili Özhan: ‘AK Parti, Milletimizin Güveninin ve İstikrarın Adıdır’

Milletvekili Alkayış: ‘3 Kasım, Millet Egemenliğinin Tam Olarak Gerçekleştiği Gündür’

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Çadır: ‘Bu kutlu davanın bir neferi olmaktan onur duyuyorum’

Alkayış: ‘Sivil ve kuşatıcı bir anayasa, Türkiye’nin ortak iradesi ve beklentisidir’

TBMM’de yeni yasama yılı: Grup toplantıları başlıyor, ilk konuşmayı Bahçeli yapacak

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Faruk Bülent Kablan görevinden istifa etti

Hong Kong’daki dev site yangınında can kaybı 55’e yükseldi

Çelikhan’da doğalgaz sorunu büyüyor: İlçe hala taşımalı sistemle ısınıyor

Yazar Özmen’in “Bela ve Musibetler Neden Bizi Buluyor” kitabı çıktı

ALİ ERDEMOĞLU’NDAN BAŞKAN İŞİTMEN’E ZİYARET

Milletvekili Kurt’tan Adıyaman’dan İzmir ve Antalya’ya direkt uçuş talebi - Videolu Haber

Adıyaman'da Filistin için farkındalık etkinliği

Bakan Yerlikaya: ‘Mersin ve Erzurum’da 447,5 kilo uyuşturucu ele geçirildi’

Adıyaman'da fuhuş yapıldığı tespit edilen ev mühürlendi

Adıyaman’da üreticiye güçlü destek: 666,5 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtımı yapıldı

11. Yargı Paketi Meclise Geliyor: Yaklaşık 50 bin hükümlüye denetimli serbestlik yolu açılabilir

Besni'de vefat edenler 19.11.2025

Besni'de vefat edenler 17.11.2025

Besni'de vefat edenler 08.11.2025

Besni'de vefat edenler 02.11.2025

Besni'de vefat edenler 30.10.2025

Besni'de vefat edenler 14.10.2025

Besni'de vefat edenler 12.10.2025

Besni'de vefat edenler 09.10.2025

Besni'de vefat edenler 05.10.2025

Besni'de vefat edenler 01.10.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 13 10 1 2 20 32
2.FENERBAHÇE A.Ş. 13 9 0 4 18 31
3.TRABZONSPOR A.Ş. 13 8 1 4 11 28
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 13 6 1 6 7 24
5.GÖZTEPE A.Ş. 13 6 2 5 9 23
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 13 6 3 4 0 22
7.BEŞİKTAŞ A.Ş. 13 6 4 3 5 21
8.CORENDON ALANYASPOR 13 3 4 6 -1 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 13 4 6 3 -2 15
10.KOCAELİSPOR 13 4 6 3 -4 15
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 13 3 5 5 -5 14
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 13 4 7 2 -10 14
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 13 3 6 4 1 13
14.KASIMPAŞA A.Ş. 13 3 6 4 -5 13
15.GENÇLERBİRLİĞİ 13 3 8 2 -6 11
16.İKAS EYÜPSPOR 13 2 8 3 -9 9
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 13 1 6 6 -18 9
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 13 2 9 2 -11 8