• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,01% 0,00
  • EURO

    50,43% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5992,38% 0,02
  • Ç. ALTIN

    10098,28% 0,00

Merkez Bankası, 2024-III Enflasyon Raporu'nu açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı üçüncü Enflasyon Raporu'nu yayımladı.

EKONOMİ 8.08.2024 14:59:00 0
Merkez Bankası, 2024-III Enflasyon Raporu

Rapora göre, küresel ölçekte enflasyon, birçok ülkede hedef oranlara yaklaşmayı sürdürüyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) gibi gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim süreçlerine başladığı ifade edildi. Özellikle ABD’deki olumlu enflasyon görünümünün, eylül ayında ilk faiz indirimini gerçekleştireceği beklentilerini güçlendirdiği vurgulandı. Bununla birlikte, jeopolitik gelişmeler ve Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı gibi faktörler, küresel risk iştahında bozulmalara yol açtı.
Türkiye özelinde, risk primi haziran ve temmuz ayları boyunca yükselerek 260 baz puandan 290 baz puana çıktı. Türk lirasının kur oynaklığı kısa vadede dalgalı bir seyir izlerken, uzun vadeli oynaklıklar artmaya devam etti. Raporda, TCMB brüt uluslararası rezervlerinin 26 Temmuz itibarıyla 148 milyar ABD doları seviyesine yükseldiği, swap hariç net rezervlerde ise 63,3 milyar ABD doları düzeyinde bir iyileşme kaydedildiği açıklandı.
Raporda ayrıca, para politikası kararlarının kredi büyümesindeki yavaşlamayı belirginleştirdiği ifade edildi. Türk lirası mevduatın payını artırmaya yönelik düzenlemeler ve diğer makroihtiyati kararların, parasal sıkılığın talep koşullarına aktarımını güçlendirdiği belirtildi. Bu bağlamda, mevduat faiz oranlarında düşüş gözlemlendi. Ancak, piyasada oluşan likidite fazlasının zorunlu karşılıklar yoluyla sterilize edilmesiyle, bu düşüş baskısı sınırlı kaldı.
İktisadi faaliyet açısından, yılın ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) yıllık bazda %5,7, çeyreklik bazda ise %2,4 oranında arttı. Bu büyümenin temel belirleyicisinin hizmetler sektörü olduğu ve net ihracatın uzun bir aradan sonra yıllık büyümeye pozitif katkı sağladığı ifade edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı üçüncü Enflasyon Raporu'nda mayıs-temmuz döneminde para politikası kararlarını sabit tutarak, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurduğunu açıkladı. TCMB, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu korumaya devam ederken, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu yakından takip ettiğini vurguladı.
Aylık enflasyonun ana eğiliminde nisan ayında gözlenen zayıflamanın, mayıs ayında geçici olarak kesintiye uğradığı ve haziran ayında beklentilerin üzerinde bir düşüşle tekrar iyileştiği belirtilirken, temmuz ayında ise sınırlı ve geçici bir yükselişin yaşandığı ifade edildi. Buna karşın, yurt içi talebin halen enflasyonist seviyede olmasına rağmen yavaşladığı, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu vurgulandı.
TCMB, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediğini, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceği yönündeki güçlü mesajını yineledi. Eğer enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülürse, para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgusu da raporda yer aldı. TCMB'nin kararlı duruşunun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmesi ve dezenflasyon sürecini güçlendirmesi bekleniyor.
Makroihtiyati Tedbirler ve Para Politikası Adımları
TCMB, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla çeşitli makroihtiyati kararlar aldı. 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan düzenlemeyle, TL ticari kredi büyüme sınırları ve yatırım kredileri dışında kalan yabancı para kredilere aylık %2 büyüme sınırı getirildi. Söz konusu sınır, 20 Temmuz 2024 tarihinde %1,5’e indirildi ve yatırım kredilerine olan muafiyetin kapsamı genişletildi. Bu düzenlemeler, reel sektörün aşırı kur riski almasını önlemeyi amaçlıyor.
28 Haziran 2024 tarihinde ise ticari kredilerde erken kapama durumunda bankaların uygulayabileceği azami ücretlerde değişiklik yapıldı. Bu değişiklik, kredi faiz seviyeleri ve kalan vade dikkate alınarak, ticari kredi fiyatlamalarının daha sağlıklı oluşmasını hedefliyor ve dezenflasyon sürecine ilişkin beklentilerin uzun vadeli ticari kredi faizlerine yansımasını destekliyor.
TCMB, 28 Haziran 2024 tarihinde yapılan bir diğer düzenleme ile kaldıraç oranına göre ilave zorunlu karşılık tesisi uygulamasını sonlandırdı. Ayrıca, Türk lirası mevduatı desteklemek amacıyla 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan değişiklikle, kısa vadeli TL mevduat/katılım fonu hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları %8’den %12’ye çıkarıldı; uzun vadeli olanlarına ise %8 oranında zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları da kısa vadelilerde %25’ten %33’e, uzun vadelilerde ise %10’dan %22’ye yükseltildi. Ayrıca, yenileme dahil toplam hedef oranı %75’e düşürüldü ve tüzel kişi KKM ile gerçek ve tüzel kişi YUVAM hesapları toplam hedef hesaplamasından çıkarıldı.
Piyasa Mekanizmasının İşlevselliğinin Artırılması ve Likidite Yönetimi
TCMB, swap stokundaki belirgin gerileme sayesinde piyasada oluşan fazla likiditenin sterilize edilmesine katkı sağladı. Gecelik faiz oranları, likidite koşullarına göre faiz koridoru içinde hareket etti. TCMB, 8-24 Mayıs döneminde depo alım ihaleleri düzenleyerek fazla likiditeyi sterilize etti ve ilave tedbirler aldı. Bu kapsamda, zorunlu karşılık oranlarını artırarak sistemden yaklaşık 550 milyar TL likidite çekildi.
Ayrıca, TCMB swap stokundaki azalışla birlikte net Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kaleminde de artış gözlendi. 12 Temmuz tarihinde net APİ kalemi tekrar negatif alana geçerken, TCMB depo alım ihaleleri ile fazla likiditeyi sterilize etmeye başladı.
Raporda, TCMB'nin gerektiğinde ek depo alım ihaleleri açarak ve TL karşılığı döviz ve altın swap ihaleleri yaparak sistemdeki fazla likiditeyi sterilize etmeye devam edeceği, likidite koşullarının yakından izleneceği ve sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği ifade edildi.

Haber Kaynak : PHA

Milli Eğitim Müdürlüğü’nden açıklama: ‘Adıyaman’da 5 Ocak Pazartesi günü okullar tatil değil’

Kahta’da karla mücadele tamamlandı: 104 köy ve 111 mezranın yolu açıldı

Adıyaman Esnaf Odası Başkanı Duranay güven tazeledi

Satılık konut ilanlarında yeni dönem: Artık e-Devlet'ten doğrulama yapılacak

DSİ 2025 yılı Adıyaman yatırımlarını açıkladı: 586 hektar arazi sulanabilir hale geldi

Adıyaman’da 2025 yılı şehit ve gazi hizmetleri açıklandı

2025 Aile Yılı kapsamında Adıyaman’da binlerce aileye eğitim ve destek

-36 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili Ardahan oldu

Gerger’de Yeni Hükümet Konağı hizmete açıldı

Adıyaman'da Soğuk Havaların Etkisi Devam Edecek! Meteoroloji uyardı buzlanmaya dikkat!

Kahta’da bıçaklı kavga: 1 kişi ağır yaralı

Milletvekili Özhan: ‘Büyük bir aileyiz’

Milletvekili Alkayış: ‘11 milyon 543 bin 301 üyeye ulaşan bu artış, sahadaki güçlü bağın göstergesidir’

Adıyaman'da DEAŞ propagandası yapan 5 kişi tutuklandı

Besni'de vefat edenler 02.01.2026

Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Yılmaz'dan örnek davranış

Adıyaman’da UMKE ekipleri 60 vakaya müdahale etti

Besni’de 8 derslikli özel eğitim okulu eğitim öğretime başladı

33. Dönem POMEM başvuruları başladı: 10 bin polis alımı yapılacak

Milletvekili Özhan: ‘İlim Yayma Cemiyeti, güçlü bir gelecek inşa etmenin önemli yapı taşıdır’

Kar yağışı yerini soğuk ve kuru havaya bırakıyor

Sessiz katile dikkat!

Vali Osman Varol, Rektör Prof. Dr. Mehmet Keleş ile bir araya geldi

Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönem: Hibe oranları %70’e çıkıyor

Adıyaman Valiliği'nden eğitime destek: Doyran, İnlice, Geçitli ve Köseli’de yeni derslikli okullar açıldı

Dolar tarihi rekor kırdı!

Eskiköy TOKİ İlkokulu öğrencilere kapılarını açtı

Valilik ve SANKO iş birliğiyle Adıyaman’a öğretmenevi

DSİ’den Adıyaman’a su yatırımı

Başkan Mehmet Can Erdoğan: ‘Karla mücadelede tüm ekipler seferber edildi’

Yükleniyor

Adıyaman’ın genç judocuları il seçmelerinde büyük başarı elde etti

Cenk Tosun’a Süper Lig’den üç talip: Fenerbahçe kariyeri bitiyor mu?

Besnili sporculardan kick boks şampiyonasında büyük başarı

A Milli Futbol Takımı’nın “play-off’taki muhtemel rakipleri belli oldu

Adıyaman Kick Boks Şampiyonasına ev sahipliği yaptı

Türkiye Bulgaristan’ı 2-0 yendi, play-off hakkı kazandı

Filenin Sultanları Şampiyon: İslami Dayanışma Oyunları’nda altın madalya

Besni Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı 2. Etap müsabakaları için Sivas'ta

'Hakemlerin bahis oynadığı’ iddialarına soruşturma: 12 ilde 21 şüpheliye gözaltı kararı

Kahta 02 Spor, Kasımpaşa’yı 3-1 yenerek tarih yazdı

Kahta’da bıçaklı kavga: 1 kişi ağır yaralı

Adıyaman'da DEAŞ propagandası yapan 5 kişi tutuklandı

Polis ekipleri yeni yıl tedbirleri kapsamında denetimlere devam ediyor

BESNİLİ ÇİFT FECİ KAZADA HAYATINI KAYBETTİ

Yerlikaya: 'DEAŞ operasyonuna ilişkin provokatif paylaşım yapan 16 şahıs yakalandı'

Adıyaman’da bir haftada 56 aranan şahıs yakalandı

Kahta’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Adıyaman-Şanlıurfa yol ayrımında feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı

Kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı

81 ilde sahte ve kaçak alkol operasyonu!

Milletvekili Alkayış: ‘11 milyon 543 bin 301 üyeye ulaşan bu artış, sahadaki güçlü bağın göstergesidir’

Milletvekili Özhan: ‘Büyük bir aileyiz’

Milletvekili İshak Şan’a Kahta'da vatandaşlarla buluştu

Alkayış: ‘Kadın kollarımızın sahadaki çalışmasını başka partilerin ana kadroları yapamaz’

MHP İl Başkanı Ali Önat: ‘Liderimiz Devlet Bahçeli Kırmızı Çizgimizdir’

Milletvekili Alkayış: ‘Bugün Teslim Edilen Konutlar Verilen Sözün Tescilidir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine Sonrası Sert Mesajlar

AK Parti Milletvekili Özhan: ‘AK Parti, Milletimizin Güveninin ve İstikrarın Adıdır’

Milletvekili Alkayış: ‘3 Kasım, Millet Egemenliğinin Tam Olarak Gerçekleştiği Gündür’

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Çadır: ‘Bu kutlu davanın bir neferi olmaktan onur duyuyorum’

Kahta’da karla mücadele tamamlandı: 104 köy ve 111 mezranın yolu açıldı

Adıyaman Esnaf Odası Başkanı Duranay güven tazeledi

DSİ 2025 yılı Adıyaman yatırımlarını açıkladı: 586 hektar arazi sulanabilir hale geldi

Adıyaman’da 2025 yılı şehit ve gazi hizmetleri açıklandı

2025 Aile Yılı kapsamında Adıyaman’da binlerce aileye eğitim ve destek

-36 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili Ardahan oldu

Gerger’de Yeni Hükümet Konağı hizmete açıldı

Adıyaman'da Soğuk Havaların Etkisi Devam Edecek! Meteoroloji uyardı buzlanmaya dikkat!

Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Yılmaz'dan örnek davranış

Adıyaman’da UMKE ekipleri 60 vakaya müdahale etti

Besni'de vefat edenler 02.01.2026

Besni'de vefat edenler 30.12.2025

Besni'de vefat edenler 24.12.2025

Besni'de vefat edenler 20.12.2025

Besni'de vefat edenler 15.12.2025

Besni'de vefat edenler 09.12.2025

Besni'de vefat edenler 06.12.2025

Besni'de vefat edenler 19.11.2025

Besni'de vefat edenler 17.11.2025

Besni'de vefat edenler 08.11.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9