• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,35
  • EURO

    43,66% 0,32
  • GRAM ALTIN

    4156,29% 1,29
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Malatya’da deprem sonrası göç konusu ele alındı

.

BÖLGE HABERLERİ 20.02.2025 18:53:00 0
Malatya’da deprem sonrası göç konusu ele alındı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Sarıgül,  Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar, akademisyenler, üniversite öğrencileri ve STK’ların temsilcileri katıldı. 

Çalıştay öncesi düzenlenen panelde; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Sağır tarafından “Göçün Psikolojik Etkileri”, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Hakan Sarıyıldız tarafından “Göç Sonrası Aidiyet ve Kimlik”, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Araştırma Merkezi’nde    Uzm. Klinik Psikolog Menekşe Baloğlu tarafından “⁠Göç Sonrası Psikososyal Uyum” konuları ele alındı. Programın moderatörlüğünü ise İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökhan Tuncel yaptı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde başlayan programda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er,  depremin ardından, şehrimizin her anlamda yeniden inşa edilmesi, yalnızca altyapı ve fiziksel yapıların yeniden kurulmasıyla mümkün olmayacağını belirterek,  psikososyal iyileşmenin de önemli olduğuna değindi. Bu kapsamda düzenlenen çalıştay programının çok anlamlı olduğunu söyleyen Er, “Deprem ve sonrasında yaşanan psikososyal etkilerini tartışarak, bu süreçte halkımızın ihtiyaçlarına, travmalarına ve psikolojik durumlarına yönelik çözümlerin orttaya konulması takdire şayandır. Bunun için akademisyenlerimizin kıymetli katkılarına, sivil toplum kuruluşlarımızın desteğine ve siz değerli katılımcıların önerilerine her zaman ihtiyacımız olacaktır” dedi.

Burada Yapılan Tartışmalar Yarın Daha Güzel Bir Malatya İçin Atılan Adımlar Olacaktır 

Bugün burada yapılan tartışmaların, yarın daha güzel bir Malatya için yeni adımların atılmasına öncülük edeceğini vurgulayan Er “Malatya’mız, sadece bir geçiş noktası değil, yaşamak ve geleceğe umutla bakmak isteyen herkesin kendini ait hissedeceği bir şehirdir. Hepimiz bu şehrin sadece sakini değil, sahibi olarak gayret gösteriyoruz. Hep birlikte, bu azmi ve kararlılığı göstererek şehrimizi güçlü, dayanıklı, sağlıklı ve huzurlu bir yer haline getireceğiz” dedi.

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Malatya'mızın göç sebebiyle sosyal, ekonomik, kültürel, kent kimliği ve benzeri konularda göçün etkilerini değerlendirmek, bununla ilgili projeksiyon ortaya koyabilmek, yerel yönetimlerimiz başta olmak üzere diğer kamu kurumlarının da bu oluşturulan projeksiyonla beraber tedbir alması, bu konularla ilgili çalışmalar yürütülebilmesi açısından yapılan bu çalışmanın çok kıymetli olduğunu söyledi.  

Yerel yönetim tarafından deprem sonrası birçok fiziki çalışmaların yapıldığını söyleyen Batar, “Şehrin ihtiyacı olan sosyal, psikolojik, kültürel yönlerini Malatya Kent Konseyi, sivil toplum örgütlerimiz ve üniversitelerimiz ele almak zorundadır. Bizlerin böyle bir sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Biz bu görev ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarımızı yerine getirmek için gayret sarf ediyoruz. Şehir fiziken yükselirken aynı zamanda sosyolojik olarak da yükselmek durumundadır” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Malatya İnönü Üniversitesi adına konuşmalarını yapan Prof. Dr. İlhan Erdem,  tarihin belki de görebileceği en büyük depremlerden birinin Malatya'da yaşanmasıyla birlikte deprem sonrası sürecin insanları farklı ihtiyaçlara yönlendirdiğini söyledi.  Erdem “İlk zamanlar fiziksel ihtiyaçlar önemliyken deprem sonrasında ise psikolojik ve sosyal açıdan topluma olan etkileri önemli hale geldi. Bunlara çözümler üretmemiz lazım” dedi.

Çalıştay kurulu adına konuşan İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel “Şehrimiz fiziki olarak yeniden kuruluyor. Sosyal ve kültürel olarak yeniden inşa ediliyor. Yeniden şehir inşa edilirken birçok şey değişiyor. Depremle ilgili bize süreci hatırlatacak şehrimizde belgeseller hazırlanmalı, binalar inşa edilirken kültürümüzü yaşatabilmemiz ondan sonraki nesillere aktarabilmek adına da yapılaşmayı da ona göre yapmamamız gerekmektedir. Bunlarla ilgili çok konuşuluyor ve eksikleri çok dile getiriliyor. Ama usanmak ve küsmek olmamalı, mutlaka bunları dile getirmemiz lazım bu anlamda çalıştayların önemli olduğunu düşünüyorum. Şehirler inşa edilirken, genelde fiziki ve ekonomik tarafa bakıyor. Bizde en çok öne çıkan şey şehrimizin endüstri şehri olması, sanayi şehri olması, büyükşehir olması, turizm şehri olması bunlar söylüyoruz. Maalesef insanımız, yöneticilerimiz odaklandıkları şey planlı şehir olması fiziki olalım ama bunları yaparken de sakinliği unutursak, merhameti, çocukları unutursak o zaman çok da iyi bir inşa faaliyeti yapmamış oluruz. Deprem sonraki göçün ve göçüp gelenler için psikolojik olarak değerlendirmeler yapılması gerekiyor” dedi.

“Göçün Psikolojik Etkileri” konusu üzerine konuşmalarını yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Sağır, Depremle yaşanan olumsuz koşulların sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik zorlukları da içerdiğini söyleyerek “Psikolojik sorunların çocuklar, yaşlılar ile yatalak hastalar ve ev sahipleri üzerinde farklı etkilere sebebiyet verdi. Çocuklar resimlerinde evlerini, mahallerini yeniden çizmeye çalıştılar. Ev sahiplerinin, misafirleriyle gösterdiği tutum, onlara geçici olarak kalacakları hissi vermesine neden oldu. Herkesin yaşadığı psikolojik etki farklıydı. Panik, korku, belirsizlik ve gelecek kaygısı insanlara acı veriyordu. Bunları iyileştirme adına yapılan her türlü çalışma çok kıymetli” dedi.

“Göç Sonrası Aidiyet ve Kimlik” konusu üzerine konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Hakan Sarıyıldız, deprem ve göçün sadece fiziksel kayıplara değil, aynı zamanda kimlik ve aidiyet duygusuna da büyük zarar verdiğini ifade ederek, başta deprem olmak üzere diğer tüm doğal afetler bireylerin yalnızca fiziksel kayıplar yaşamalarına neden olmadığını belirtti.   Sarıyıldız, deprem nedeniyle yaşanılan fiziksel kayıpların, psikolojik etkilerin aslında beraber ele alınması gerekliliğini vurgulayarak, “Bizim kimliğimiz ve aidiyetimiz depremle etkilenir. İsterseniz siz şehir dışına çıkın, isterseniz aynı ilde kalın. Sizin kimliğiniz ve aidiyet duygunuz belli bir süreliğine, sarsılabilir ve yıkılabilir ne yazık ki” dedi.

“Göç Sonrası Psikososyal Uyum” konusunu anlatan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Araştırma Merkezi’nde    Uzm. Klinik Psikolog Menekşe Baloğlu “Göç edenler bir taraftan kendi kültürel değerlerini korumaya çalışırken bir taraftan da gittikleri yerdeki sosyokültürel ortama uyum sağlamaya çalışmaktadırlar. Psikososyal uyum, bu sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini ifade eder ve bireylerin yeni çevrelerine adapte olabilmelerini içerir. Konut ihtiyacı, çocukların eğitime devam etmesi, okul ortamına alışması ebeveynlerin iş bulma ve iş ortamına uyum sağlaması, ötekileştirilme gibi birçok neden ile psikososyal uyumlar gecikebilir” dedi.

Programın ikinci oturumunda oluşturulan çalıştay masalarında göçün psikolojik etkileri, göç sonrası aidiyet ve kimlik, göç sonrası psikososyal uyum üzerine uzman kişiler eşliğinde katılımcılar da çalışmaya katılarak konuyu derinlemesine ele alarak çeşitli öneriler ortaya koydular. Malatya Kent Konseyi’nden verilen bilgiye göre, çalıştay kapsamında görüş ve önerilerin bir rapor şeklinde çok yakın zamanda kamuoyunun bilgisine sunulacağı belirtildi.

Haber Kaynak : PHA

Besni'de vefat edenler 09.05.2025

Besni’de trafik haftası etkinliklerle kutlandı

Besni’de park halindeki otomobil alev aldı

Maaşını alamadıklarını iddia eden işçiler eylem yapıyor

Pervin Buldan’dan Adıyaman'da PKK Kongresi ve suikast iddialarına yanıt

Adıyaman’da 500 Metrekarelik Uygulama Serası Açıldı

Besni Belediyesi İmar A.Ş. İlk Yerinde Dönüşümüne başladı

BESNİ’DE AİLE FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Vali Varol’un köy ziyaretleri devam ediyor

Adıyaman’ın tarımsal durumu ele alındı

Sosyal medya kullanımı artıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hindistan-Pakistan geriliminden endişe duyuyoruz'

MHP'den sokak röportajlarına yönelik yasa teklifi: 'Yalnızca Yetkilendirilmiş Kişiler Yapabilsin'

Toklu Ortaokulu Yıldız Kız Bocce Takımı Bölge 2.'si oldu

BESNİLİ ÖĞRENCİ BİLEK GÜREŞİNDE BÖLGE ŞAMPİYONU OLDU

Adıyaman Üniversitesi, Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi’ne ev sahipliği yaptı

Ekrem İmamoğlu’nun X Hesabına Erişim Engeli Getirildi

DEM Parti İl Eş Başkanı Coşkun: '9-10-11 Mayıs tarihlerinde, Adıyaman Merinos Taziye Evi’ndeyiz'

Adıyaman Platformu Milletvekilleriyle TBMM'de buluştu

'Türkiye’nin En Etkili Milletvekilleri' anketinden kimler çıktı

Kahta Belediyesi araç filosunu genişletti

Adıyaman’da ‘Türk Mutfağı Haftası’ hazırlıkları değerlendirildi

Adıyaman Üniversitesi’nde 'Kuantum Çağına Doğru' konferansı düzenlendi

'Çayönü’nün İzinde' konferansı Adıyaman Üniversitesi’nde yoğun ilgi gördü

Adıyaman Üniversitesi’nde 'Erasmus+' bilgilendirme günü düzenlendi

Esnaf temsilcileri sorunlarını Tutdere’ye iletti

BESNİ’DEKİ TÜM KURUMLARDA BİLGİLENDİRME EĞİTİMLERİ VERİLECEK

BESNİ EMNİYETİ’NDEN ÖĞRENCİLERE TRAFİK EĞİTİMİ

Adıyaman’da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı

‘Palyatif Bakım Sertifikasyon Programı’ başladı

Yükleniyor

Toklu Ortaokulu Yıldız Kız Bocce Takımı Bölge 2.'si oldu

BESNİLİ ÖĞRENCİ BİLEK GÜREŞİNDE BÖLGE ŞAMPİYONU OLDU

BESNİ’NİN FERDİ PARAŞÜTÇÜSÜ KARDELEN KÜBRA ŞAFAK’TAN ÖNEMLİ BAŞARI

BESNİLİ SPORCULAR MUAYTHAİ TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDAN MADALYALARLA DÖNDÜ

Namağlup şampiyon Adıyaman temsilcisi, Türkiye Finalleri için sahaya çıkacak

ADIYAMAN, YURTLİG VOLEYBOL BÖLGE MÜSABAKALARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Besnili öğrencilerden Bocce'de önemli başarı

Adıyaman Üniversitesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında havuz protokolü

12 bin öğrenci yetenek testinden geçecek

Dumlupınar Ortaokulu'ndan çifte şampiyonluk

Besni’de park halindeki otomobil alev aldı

Adıyaman'da inşaat işçisi 6. kattan düşerek hayatını kaybetti

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Gaziantep Merkezli Siber Dolandırıcılık Operasyonu: 6 Gözaltı, 4 Tutuklama

Kahta'da şüpheli bavul paniği: Ekipler alarmdaydı, sahibi son anda geldi - Videolu Haber

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Kırmızı Bültenle aranan 4 şüpheli Türkiye’ye iade edildi

Adıyaman dahil 6 ilde ‘change’ operasyonu: 15 gözaltı

Adıyaman’da 1 Mayıs öncesi polis ekiplerinden uygulama

Uyuşturucudan gözaltına alınan 45 kişiden 5'i tutuklandı

ADIYAMAN’DAN İSTANBUL’A GİDEN YOLCU OTOBÜSÜNDE KAÇAK TÜTÜN YAKALANDI

'Türkiye’nin En Etkili Milletvekilleri' anketinden kimler çıktı

Yeniden Refah İl Başkanı İsmail Demir: 'Gençler evlenemiyor, çiftçi kan ağlıyor'

Bakan Tunç’tan yargıya yönelik eleştirilere sert tepki: 'Ne vicdan, ne hukuk kabul eder'

Milletvekili Mustafa Alkayış: 'Emeğin ve alın teriyle kazanılan lokmanın yanındayız'

Milletvekili Mustafa Alkayış: 'AK Parti olarak daima muhtarlarımızın yanındayız'

Özgür Özel: 'İmamoğlu’nun adaylıktan çekilmesi söz konusu değil, Türkiye’nin gelecek Cumhurbaşkanı İmamoğlu olacaktır'

Milletvekili İshak Şan, vatandaşlarla 'Gönül Buluşması'nda bir araya geldi

Alkayış: 23 Nisan, halk iradesinin temsil edilmeye başlandığı gündür

Milletvekili Hüseyin Özhan’ın ziyaretleri devam ediyor

MHP İl Başkanı Önat’tan don felaketi mağduru çiftçilere destek: 'Üreticimizin alın teri kutsaldır'

Besni’de trafik haftası etkinliklerle kutlandı

Maaşını alamadıklarını iddia eden işçiler eylem yapıyor

Pervin Buldan’dan Adıyaman'da PKK Kongresi ve suikast iddialarına yanıt

Adıyaman’da 500 Metrekarelik Uygulama Serası Açıldı

Besni Belediyesi İmar A.Ş. İlk Yerinde Dönüşümüne başladı

BESNİ’DE AİLE FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Vali Varol’un köy ziyaretleri devam ediyor

Adıyaman’ın tarımsal durumu ele alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hindistan-Pakistan geriliminden endişe duyuyoruz'

MHP'den sokak röportajlarına yönelik yasa teklifi: 'Yalnızca Yetkilendirilmiş Kişiler Yapabilsin'

Besni'de vefat edenler 09.05.2025

Besni'de vefat edenler 03.05.2025

Besni'de vefat edenler 24.04.2025

Besni'de vefat edenler 22.04.2025

Besni'de vefat edenler 07.04.2025

Besni'de vefat edenler 04.04.2025

Besni'de vefat edenler 19.03.2025

Besni'de vefat edenler 17.03.2025

Besni'de vefat edenler 14.03.2025

Besni'de vefat edenler 12.03.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51