• BIST 100

    9998,2%-1,08
  • DOLAR

    40,04% 0,03
  • EURO

    46,93% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4244,36% -0,13
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,00

Hayvancılığın sorunlarını masaya yatırdı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 15. grup Meslek Komitesi, düzenlenen meslek komite toplantısında hayvancılığın sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

GÜNDEM 29.09.2024 12:32:00 0
Hayvancılığın sorunlarını masaya yatırdı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 15. grup Meslek Komitesi Eylül ayı olağan toplantısını Yönetim Kurulu üyesi Bilal Delikanlı, Meclis Üyesi ve Komite Başkanı Fatin Rüştü Bereket, Komite üyeleri Ali Kemal Karınca ve Mahmut Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıda gündem maddelerinin yanı sıra sektörel sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
Hayvancılık ülkemiz ekonomisi bakımından artan nüfusun hayvansal protein ihtiyacının karşılanması, sanayiye ham madde sağlaması ve istihdama olan katkıları nedenleriyle önemli bir sektördür olduğunu ifade eden Bereket “Bugün temel olarak hayvancılığa dayalı yem sanayi, süt ve süt mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil sanayileri ile, veteriner ilâçları ve hayvancılık ekipman sanayileri yeni istihdam alanları yaratmakta, hayvansal ürünlerin işlenmesi yoluyla katma değer artışına neden olmaktadır. Genelde hayvancılığın katma değer yaratma imkanı, diğer tarımsal sektörlere göre daha fazladır. Hayvansal ürünlerin üretim ve tüketim miktarları, günümüzde gelişmişliğin bir ölçüsü olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz hayvan sayısı bakımından kişi başına tüketilen hayvansal ürünlerin düşüklüğü ve talebi karşılamak için hayvan ithalatına başvurulması, yetersizliğin en önemli kanıtıdır” dedi.
“Mezbahane ve hayvan pazarları yetersiz” 
Hayvan hasatlıkları ile mücadele ve gıda güvenliğinde veteriner ofisi etkin rol almamaktadır. Ülkemizde bulunan işletmeler optimal büyüklüğün çok altındadır. Mezbahane ve Hayvan pazarları yetersiz ve modern değildir. Hayvan hastalıkları ile mücadelede özel hastane ve Labaratuvarlar yeteri sayı ve donanımda değildir. Meralarımız hayvancılık işletmelerine tahsisli değil ıslahı yapılmamıştır. Yem bitkisi üretimi yeterli değil ve destekleme miktarı azdır. Kesif yemi üreticilerimiz üretmeyip yem fabrikalarından satın almaktadır. Süt fiyatı desteği azlığından damızlık hayvan miktarımız azalmaktadır. Hayvan hastalıkları Brucella ve Tüberküloz v.b yaygındır. Hayvan ıslahı yeni değişiklik ile (Desteklemede Suni Toh. zorunluluğu kalkmıştır) askıya alınmıştır. Hayvan besleme ve barınak tipleri uygun değil veya bilinçsiz yapılmaktadır.
Hayvansal ürünlerin et, süt vb Pazar problemi ve üretici birliklerinin eksikliği mevcuttur. Özellikle süt fiyatları, süt fabrikaları ve çevredeki mandıralar tarafından belirlenmektedir. Belirlenen fiyat ise üreticiyi tatmin etmemektedir. Hayvancılık politikası mevcut olmayıp kısa vadede üretilen politikalar üretici birlikleri, ilgili STK’lar, üniversiteler, v.b kuruluşların görüşleri alınmadan yapılmakta ve belirsizlik ortaya çıkmaktadır. Avrupa’da olduğu gibi Danışma Kurulu kurulmalı ve bu kurulda üretici birlikleri, ilgili STK’lar, üniversiteler v.b kuruluşların belirleyeceği ortak politikalar ile kısa, orta ve uzun vadede tarım ve hayvancılık politikaları belirlenmeli. Ülkemizde et ve süt miktarı yüksek yeterli damızlık hayvan mevcut değildir.
“Türkiye’de etkili ve yetkili bir veteriner ofisi oluşturulmalı”
Sonuç Olarak Başarılı Bir Hayvancılık İçin; Hayvan hastalıkları ile etkin bir mücadele ve gıda güvenliği için: Türkiye’de etkili ve yetkili bir veteriner ofisi oluşturulmalı ve bu ofis: Kaliteli et ve süt üretimi, Hayvancılık sektörüne teknik hizmetler, Hayvan Besleme ve hayvan sağlığı eğitimini yönetme ve maliyetleri en aza indirme sorumluluğu verilmelidir. Hayvancılık işletmeleri tanımı yapılarak büyük, orta ve küçük işletme modelleri oluşturulmalı;
Ülkemizde bulunan işletmelerin optimal büyüklüğe ulaşabilmesi için işletme büyüklüğü belirlenerek desteklenmeli. Bu işletme büyüklüğünü artırmak için kademeli destek verilmeli.
Hayvan hastalıklarının yayılmasında önemli bir rol oynayan kontrolsüz hayvan hareketleri ve hayvan pazarları kontrol altına alınmalı. Birlikler vasıtası ile her ilde büyükbaş ve küçükbaş hayvan alış ve satış merkezleri oluşturulmalı. Her il, ilçe ve beldelerde büyük maliyetlerle kurulun kesimhaneler yerine bölgeye hitap edecek kesimhaneler kurulmalı ve buralardan bölgenin et ihtiyacı kontrollü olarak sevk edilmeli
“Hayvan pazarları modernize edilerek desteklenmeli” 
Özel sektörde sahada hayvan hastalıklarının tedavisini üstlenmiş Halk sağlığı, gıda güvenliği, zoonotik hastalıklar ile mücadele ederek bir nevi kamu hizmeti görevi yapan serbest Veteriner hekimlerin kalite ve donanımlarını yükseltmek için kredi ve destekler verilmeli.
Bu hizmeti yaparken üreticinin işletmesine kendi araçları ile giderek hizmet veren veteriner hekim meslektaşlarımıza ÖTV muafiyetli araç alım desteği sağlanmalı.
Balıkçılıkta olduğu gibi bir nevi kamu hizmeti veren veteriner hekimlerimizin araçlardaki yakıtlarına da ayrıca destek verilmeli. 22.05.2014 tarih ve 29007 sayılı resmi gazetede Sağlık Meslek Mensupları Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte veteriner hekimler sağlık meslek mensubu olarak sayılmamıştır. Bu kapsamda sayılmadığı için sağlık mensuplarına verilen “Sağlıkta şiddet ve özlük haklarından” mahrum bırakılmıştır. Bu yönetmeliğe veteriner hekimlerinde sağlık meslek mensubu olarak eklenmesi gerekmektedir. Sokak hayvanları en son çıkan yasa ile mahalli idarelerin sırtına atılarak çözümsüz bırakılmış ve sorun ileriki dönemlerde daha da büyüyerek karşımıza çıkacaktır. Bu sorunu ulusal bir proje dahilinde topyekün bir mücadele ile kısa zamanda çözebiliriz. Bununla ilgili şuan Türkiye’de tecrübeli, donanımlı 20.000 üzerinde serbest çalışan veteriner hekimler ile Türkiye genelinde yapılacak bir işbirliği protokolü ile sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşılama, kayıt altına alma ve rehabilitasyonu ile çok daha hızlı çözülebilir.
“Mera ıslahı yapılmalı”
Hayvan hastalıkları ile mücadelede yeteri miktarda özel hastane ve Laboratuvarların kurulması sağlanmalı ve teşvik edilmeli. Özel hastane ve laboratuvar kurulumu hayvancılık desteklemesi kapsamına alınmalı. Meralarımız hayvancılık işletmelerine tahsis edilerek (49 yıllık kiralama gibi) mera ıslahı yapılmalı. Yem bitkilerindeki (mısır silajı, yonca, fiğ,v.b )destekleme miktarı artırılmalı.
Beslenme modeli değiştirilmeli insan gıdası olarak tüketilemeyen selülozik bitkilerden (ot, çayır v.b) et ve süt gibi hayvansal ürünlerin üretimi teşvik edilmeli. Kaba yeme dayalı beslenme modeline geçilmeli. Şu anda süt fiyatının belirlenmesinde aktif rol alan USK (Ulusal Süt Konseyi).yanında birde UYK (Ulusal Yem Konseyi ) kurulmalıdır.1/1,5 yem süt parite dengesi sağlanmalıdır. Şu an parite 1,25 lerde olup bu pariteler böyle devam ederse üretici para kazanamayacağı için damızlık inekleri kestirmekte ve sektörden çıkmakta buda et ve süt ürünlerinde ithalatın yolunu açmaktadır.
“Koruyucu hekimlik ön plana çıkarılmalı”
Süt üretimi desteği artırılmalı.  Özelikle dişi büyük baş ve küçükbaş anaç desteği artırılmalı. Hayvan hastalıkları Brucella ve Tüberküloz vb için radikal tedbirler uygulanmalı, gerekirse bir yıl hayvancılık desteklemeleri bu iki hastalığın eradikasyonuna harcanmalı. Hayvan ıslahı ve salgın hastalıkların eradikasyonu için Suni Tohumlama zorunlu hale getirilmeli. Tüm Ülke genelinde suni tohumlama serbest veteriner hekimlere destek verilerek (Buzağı desteği 500 TL düşürülerek bu 500 TL suni tohumlamada destek olarak verilmeli) ücretsiz yapılmalı. Hayvan besleme ve uygun barınak tipleri ile ilgili üreticilerimize teknik bilgi ve eğitim hizmetleri ilgili birlik ve STK’lar tarafından verilmeli. Bu kurumlar desteklenmeli. Koruyucu hekimlik ön plana çıkarılmalı. Koruyucu hekimlik ile ilgili aşılamalara önem verilmeli. Hayvansal ürünler et, süt vb Pazar problemini çözecek üretici birlikleri ve sanayi teşvik edilmeli. Hayvancılık politikası ile ilgili uzun, orta ve kısa vadede politikalar üretilmeli ve bu politikalar üretici birlikleri, ilgili STK’lar, üniversiteler v.b kuruluşların görüşleri alınarak yapılmalı. Ülkemizde et ve süt miktarı yüksek yeterli damızlık hayvan ihtiyacı TİGEM işletmeleri gibi işletmelerde üretilerek üreticilerin ihtiyacını karşılamalı"

Haber Kaynak : PHA

Vali Varol’dan KOSGEB İl Müdürlüğü’ne ziyaret

Depremzedelerin çamaşır makinelerini çalan şüpheliler yakalandı

Başkan Hallaç, mahalle muhtarlarıyla iştişare toplantısında buluştu

Prof. Dr. Uyanikoğlu’ndan yaz sıcaklarına karşı hayati uyarı: Susuz kalmayın

Adıyaman Kent Konseyi’nden Vali Dr. Osman Varol’a ziyaret

Tutdere'nin ifadesi: 'Halkıma hizmet edebilmem için evde durmamam gerekiyor'

Bahçeli’den Özel’e tepki ve destek: 'Sokak sokak gez de görelim, ama duruşmalar TRT’de yayınlansın'

Tutdere'ye ev hapsi kararı verildi

Çetintepe Barajı Temmuz'da su tutacak

Uyuşturucudan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 7 kişi yakalandı

Vali Dr. Osman Varol, Halk Buluşmalarında vatandaşları dinlemeye devam ediyor

BESNİ’DE AŞURE GÜNÜ ETKİNLİĞİNE YOĞUN İLGİ

Vali Yardımcıları Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Vali Varol, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik VKS toplantısına katıldı

İl Özel İdaresinin köylerdeki çalışmaları değerlendirildi

Bakan Şimşek zam genelgesini imzaladı: Memur ve sözleşmeli personele yüzde 15,57 oranında zam yapıldı

Ömer Çelik: 'Cumhuriyetimiz, milletimizin hür yaşama iradesinin tecellisidir'

Adıyaman Üniversitesi, 14 Ülkeden Öğrencileri Türkçe Yaz Okulu’nda Ağırlıyor

Erdoğan ile görüşen DEM heyetinden ilk açıklama: ‘Süreç yeni bir aşamaya girdi, karşılıklı irade devam ediyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti İmralı heyetini Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti

Adıyaman Üniversitesi’nde Psikoloji bölümü öğrenci alımına başlıyor

Güneydoğu’da kavurucu sıcaklık alarmı: Adıyaman ve çevresinde 43°C’ye varan hava sıcaklıkları bekleniyor

Adıyaman’ın tarımsal gücüne akademik destek

Pençe-Kilit Harekâtı Bölgesinden acı haber: Malatya’ya şehit ateşi düştü

Kamyonla çarpışan motosiklet sürücüsü öldü

İşçinin yüzü güler mi?

Besni’de bina inşaatında yangın!

Milletvekili Alkayış: Köylerimizin altyapı ve üstyapı sorunlarını çözme noktasında tarihi bir dönemin eşiğindeyiz

Vali Varol’dan Kıbrıs Gazisi Abdurrahman Boztepe’ye ziyaret

Yükleniyor

2025-2026 Süper Lig fikstürü çekildi: Derbi haftaları ve ilk maçlar belli oldu

ADIYAMANLI GÜREŞÇİLERDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA BÜYÜK BAŞARI

ADIYAMANLI SPORCU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDAN ÇİFTE ALTINLA DÖNDÜ

Milletvekili Alkayış: ‘Adıyaman’da spor yatırımlarıyla gençliğe umut, şehre nefes oluyoruz’

Adıyaman İşitme Engelliler Futbol Takımı Türkiye üçüncüsü oldu

Kaymakamlık Turnuvasında finalin adı: Eskiköy Selçukspor vs Şambayat İdmanyurdu

Fenerbahçe Beko’dan tarihi zafer: ‘Avrupa’nın En Büyüğü Bir Kez Daha Sarı Lacivertliler’

Besni Belediyesi Final Four için dev ekran kuruyor

Fenerbahçe Beko tarih yazdı: EuroLeague’de finale yükseldi

Ali Koç: ‘Fenerbahçe’nin Olağanüstü Genel Kurulu Eylül’de Yapılacak’

Depremzedelerin çamaşır makinelerini çalan şüpheliler yakalandı

Uyuşturucudan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Kamyonla çarpışan motosiklet sürücüsü öldü

Besni’de bina inşaatında yangın!

Adıyaman Belediyesi'nde arama yapıldı

Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere gözaltına alındı!

Tetirli'de otomobil şarampole yuvarlandı

MERİNOS KAVŞAĞI'NDA KAZA: 4 YARALI

Besni'de Köpeklerin saldırdığı yaşlı adam hastaneye kaldırıldı - Videolu Haber

Adıyaman İtfaiyesi Hatay’daki yangın için destek oldu

Bahçeli’den Özel’e tepki ve destek: 'Sokak sokak gez de görelim, ama duruşmalar TRT’de yayınlansın'

Milletvekili Alkayış: Köylerimizin altyapı ve üstyapı sorunlarını çözme noktasında tarihi bir dönemin eşiğindeyiz

Manavgat Belediye Başkanı gözaltına alındı

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış’a TBMM’de Yeni Görev

‘TBMM’nin En Etkili 30 Milletvekili’ listesine Adıyaman’dan Resul Kurt girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Özgür Özel’in girdiği yol çıkmaz sokaktır’

Alkayış: 2028’e giden yolda en büyük gücümüz teşkilatlarımızdır

MHP Adıyaman il başkanı Ali Önat: Terörsüz Türkiye hedefine adım adım ilerliyoruz

MHP Adıyaman İl Başkanı Ali Önat: 'Kerbela'nın hüznü, kardeşliğimizin mayasıdır'

Başkan Kablan: ‘2028 hedeflerimiz için sahada daha güçlü, gönüllerde daha deriniz'

Vali Varol’dan KOSGEB İl Müdürlüğü’ne ziyaret

Başkan Hallaç, mahalle muhtarlarıyla iştişare toplantısında buluştu

Adıyaman Kent Konseyi’nden Vali Dr. Osman Varol’a ziyaret

Tutdere'nin ifadesi: 'Halkıma hizmet edebilmem için evde durmamam gerekiyor'

Tutdere'ye ev hapsi kararı verildi

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 7 kişi yakalandı

Vali Dr. Osman Varol, Halk Buluşmalarında vatandaşları dinlemeye devam ediyor

BESNİ’DE AŞURE GÜNÜ ETKİNLİĞİNE YOĞUN İLGİ

Vali Yardımcıları Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Vali Varol, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik VKS toplantısına katıldı

Besni'de vefat edenler 02.07.2025

Besni'de vefat edenler 28.06.2025

Besni'de vefat edenler 23.06.2025

Besni'de vefat edenler 18.06.2025

Besni'de vefat edenler 15.06.2025

Besni'de vefat edenler 14.06.2025

Besni'de vefat edenler 07.06.2025

Besni'de vefat edenler 30.05.2025

Besni'de vefat edenler 25.05.2025

Besni'de vefat edenler 20.05.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2