• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Hayvancılığın sorunlarını masaya yatırdı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 15. grup Meslek Komitesi, düzenlenen meslek komite toplantısında hayvancılığın sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

GÜNDEM 29.09.2024 12:32:00 0
Hayvancılığın sorunlarını masaya yatırdı

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 15. grup Meslek Komitesi Eylül ayı olağan toplantısını Yönetim Kurulu üyesi Bilal Delikanlı, Meclis Üyesi ve Komite Başkanı Fatin Rüştü Bereket, Komite üyeleri Ali Kemal Karınca ve Mahmut Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıda gündem maddelerinin yanı sıra sektörel sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.
Hayvancılık ülkemiz ekonomisi bakımından artan nüfusun hayvansal protein ihtiyacının karşılanması, sanayiye ham madde sağlaması ve istihdama olan katkıları nedenleriyle önemli bir sektördür olduğunu ifade eden Bereket “Bugün temel olarak hayvancılığa dayalı yem sanayi, süt ve süt mamulleri sanayi, dericilik ve tekstil sanayileri ile, veteriner ilâçları ve hayvancılık ekipman sanayileri yeni istihdam alanları yaratmakta, hayvansal ürünlerin işlenmesi yoluyla katma değer artışına neden olmaktadır. Genelde hayvancılığın katma değer yaratma imkanı, diğer tarımsal sektörlere göre daha fazladır. Hayvansal ürünlerin üretim ve tüketim miktarları, günümüzde gelişmişliğin bir ölçüsü olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz hayvan sayısı bakımından kişi başına tüketilen hayvansal ürünlerin düşüklüğü ve talebi karşılamak için hayvan ithalatına başvurulması, yetersizliğin en önemli kanıtıdır” dedi.
“Mezbahane ve hayvan pazarları yetersiz” 
Hayvan hasatlıkları ile mücadele ve gıda güvenliğinde veteriner ofisi etkin rol almamaktadır. Ülkemizde bulunan işletmeler optimal büyüklüğün çok altındadır. Mezbahane ve Hayvan pazarları yetersiz ve modern değildir. Hayvan hastalıkları ile mücadelede özel hastane ve Labaratuvarlar yeteri sayı ve donanımda değildir. Meralarımız hayvancılık işletmelerine tahsisli değil ıslahı yapılmamıştır. Yem bitkisi üretimi yeterli değil ve destekleme miktarı azdır. Kesif yemi üreticilerimiz üretmeyip yem fabrikalarından satın almaktadır. Süt fiyatı desteği azlığından damızlık hayvan miktarımız azalmaktadır. Hayvan hastalıkları Brucella ve Tüberküloz v.b yaygındır. Hayvan ıslahı yeni değişiklik ile (Desteklemede Suni Toh. zorunluluğu kalkmıştır) askıya alınmıştır. Hayvan besleme ve barınak tipleri uygun değil veya bilinçsiz yapılmaktadır.
Hayvansal ürünlerin et, süt vb Pazar problemi ve üretici birliklerinin eksikliği mevcuttur. Özellikle süt fiyatları, süt fabrikaları ve çevredeki mandıralar tarafından belirlenmektedir. Belirlenen fiyat ise üreticiyi tatmin etmemektedir. Hayvancılık politikası mevcut olmayıp kısa vadede üretilen politikalar üretici birlikleri, ilgili STK’lar, üniversiteler, v.b kuruluşların görüşleri alınmadan yapılmakta ve belirsizlik ortaya çıkmaktadır. Avrupa’da olduğu gibi Danışma Kurulu kurulmalı ve bu kurulda üretici birlikleri, ilgili STK’lar, üniversiteler v.b kuruluşların belirleyeceği ortak politikalar ile kısa, orta ve uzun vadede tarım ve hayvancılık politikaları belirlenmeli. Ülkemizde et ve süt miktarı yüksek yeterli damızlık hayvan mevcut değildir.
“Türkiye’de etkili ve yetkili bir veteriner ofisi oluşturulmalı”
Sonuç Olarak Başarılı Bir Hayvancılık İçin; Hayvan hastalıkları ile etkin bir mücadele ve gıda güvenliği için: Türkiye’de etkili ve yetkili bir veteriner ofisi oluşturulmalı ve bu ofis: Kaliteli et ve süt üretimi, Hayvancılık sektörüne teknik hizmetler, Hayvan Besleme ve hayvan sağlığı eğitimini yönetme ve maliyetleri en aza indirme sorumluluğu verilmelidir. Hayvancılık işletmeleri tanımı yapılarak büyük, orta ve küçük işletme modelleri oluşturulmalı;
Ülkemizde bulunan işletmelerin optimal büyüklüğe ulaşabilmesi için işletme büyüklüğü belirlenerek desteklenmeli. Bu işletme büyüklüğünü artırmak için kademeli destek verilmeli.
Hayvan hastalıklarının yayılmasında önemli bir rol oynayan kontrolsüz hayvan hareketleri ve hayvan pazarları kontrol altına alınmalı. Birlikler vasıtası ile her ilde büyükbaş ve küçükbaş hayvan alış ve satış merkezleri oluşturulmalı. Her il, ilçe ve beldelerde büyük maliyetlerle kurulun kesimhaneler yerine bölgeye hitap edecek kesimhaneler kurulmalı ve buralardan bölgenin et ihtiyacı kontrollü olarak sevk edilmeli
“Hayvan pazarları modernize edilerek desteklenmeli” 
Özel sektörde sahada hayvan hastalıklarının tedavisini üstlenmiş Halk sağlığı, gıda güvenliği, zoonotik hastalıklar ile mücadele ederek bir nevi kamu hizmeti görevi yapan serbest Veteriner hekimlerin kalite ve donanımlarını yükseltmek için kredi ve destekler verilmeli.
Bu hizmeti yaparken üreticinin işletmesine kendi araçları ile giderek hizmet veren veteriner hekim meslektaşlarımıza ÖTV muafiyetli araç alım desteği sağlanmalı.
Balıkçılıkta olduğu gibi bir nevi kamu hizmeti veren veteriner hekimlerimizin araçlardaki yakıtlarına da ayrıca destek verilmeli. 22.05.2014 tarih ve 29007 sayılı resmi gazetede Sağlık Meslek Mensupları Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte veteriner hekimler sağlık meslek mensubu olarak sayılmamıştır. Bu kapsamda sayılmadığı için sağlık mensuplarına verilen “Sağlıkta şiddet ve özlük haklarından” mahrum bırakılmıştır. Bu yönetmeliğe veteriner hekimlerinde sağlık meslek mensubu olarak eklenmesi gerekmektedir. Sokak hayvanları en son çıkan yasa ile mahalli idarelerin sırtına atılarak çözümsüz bırakılmış ve sorun ileriki dönemlerde daha da büyüyerek karşımıza çıkacaktır. Bu sorunu ulusal bir proje dahilinde topyekün bir mücadele ile kısa zamanda çözebiliriz. Bununla ilgili şuan Türkiye’de tecrübeli, donanımlı 20.000 üzerinde serbest çalışan veteriner hekimler ile Türkiye genelinde yapılacak bir işbirliği protokolü ile sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşılama, kayıt altına alma ve rehabilitasyonu ile çok daha hızlı çözülebilir.
“Mera ıslahı yapılmalı”
Hayvan hastalıkları ile mücadelede yeteri miktarda özel hastane ve Laboratuvarların kurulması sağlanmalı ve teşvik edilmeli. Özel hastane ve laboratuvar kurulumu hayvancılık desteklemesi kapsamına alınmalı. Meralarımız hayvancılık işletmelerine tahsis edilerek (49 yıllık kiralama gibi) mera ıslahı yapılmalı. Yem bitkilerindeki (mısır silajı, yonca, fiğ,v.b )destekleme miktarı artırılmalı.
Beslenme modeli değiştirilmeli insan gıdası olarak tüketilemeyen selülozik bitkilerden (ot, çayır v.b) et ve süt gibi hayvansal ürünlerin üretimi teşvik edilmeli. Kaba yeme dayalı beslenme modeline geçilmeli. Şu anda süt fiyatının belirlenmesinde aktif rol alan USK (Ulusal Süt Konseyi).yanında birde UYK (Ulusal Yem Konseyi ) kurulmalıdır.1/1,5 yem süt parite dengesi sağlanmalıdır. Şu an parite 1,25 lerde olup bu pariteler böyle devam ederse üretici para kazanamayacağı için damızlık inekleri kestirmekte ve sektörden çıkmakta buda et ve süt ürünlerinde ithalatın yolunu açmaktadır.
“Koruyucu hekimlik ön plana çıkarılmalı”
Süt üretimi desteği artırılmalı.  Özelikle dişi büyük baş ve küçükbaş anaç desteği artırılmalı. Hayvan hastalıkları Brucella ve Tüberküloz vb için radikal tedbirler uygulanmalı, gerekirse bir yıl hayvancılık desteklemeleri bu iki hastalığın eradikasyonuna harcanmalı. Hayvan ıslahı ve salgın hastalıkların eradikasyonu için Suni Tohumlama zorunlu hale getirilmeli. Tüm Ülke genelinde suni tohumlama serbest veteriner hekimlere destek verilerek (Buzağı desteği 500 TL düşürülerek bu 500 TL suni tohumlamada destek olarak verilmeli) ücretsiz yapılmalı. Hayvan besleme ve uygun barınak tipleri ile ilgili üreticilerimize teknik bilgi ve eğitim hizmetleri ilgili birlik ve STK’lar tarafından verilmeli. Bu kurumlar desteklenmeli. Koruyucu hekimlik ön plana çıkarılmalı. Koruyucu hekimlik ile ilgili aşılamalara önem verilmeli. Hayvansal ürünler et, süt vb Pazar problemini çözecek üretici birlikleri ve sanayi teşvik edilmeli. Hayvancılık politikası ile ilgili uzun, orta ve kısa vadede politikalar üretilmeli ve bu politikalar üretici birlikleri, ilgili STK’lar, üniversiteler v.b kuruluşların görüşleri alınarak yapılmalı. Ülkemizde et ve süt miktarı yüksek yeterli damızlık hayvan ihtiyacı TİGEM işletmeleri gibi işletmelerde üretilerek üreticilerin ihtiyacını karşılamalı"

Haber Kaynak : PHA

İYİ Parti’den ADD Adıyaman Şubesi’ne ‘hayırlı olsun’ ziyareti

MHP Lideri Devlet Bahçeli’den ‘Yeraltı’ dizisine tebrik telefonu

CHP’li Tekdemir: Kahtalı Mıçe’nin türkülerini ‘Çocuklarımıza ve torunlarımıza taşıyacağız’

Otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

İş insanı Merdan Bozkurt: Kahtalı Mıçe, ‘bu toprakların sesi ve hafızasıdır’

Besni'de Trafik Kazası: 4 Yaralı - Videolu Haber

Anahtar Parti İl Başkanı Alsan: ‘Adıyaman ve Kahta denilince ilk akla gelen isim’

Kahtalı Mıçe, vefatının yıl dönümünde Kahta’da anıldı

Başkan Mustafa Işıldak’tan ‘Ramazan ayında yatsı namazı düzenlemesi’ önerisi

Resul Kurt’tan Kahtalı Mıçe için anma mesajı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı’ndan gençlere buluşma

DEVA Partisi Adıyaman İl Başkanı Mehmet Anaç: ‘Kaynak var, emekçiye değil faize gidiyor’

Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan: ‘Kahtalı Mıçe kültürel hafızamızda derin izler bıraktı’

PİAR Araştırma Şubat ayı anketini yayımladı: CHP ilk sırada yer aldı

DEM Parti’den 15 Şubat açıklaması: ‘Uluslararası komployu kınıyoruz’

Kredi kartı limit düzenlemesinde son gün

Usta sanatçı Kahtalı Mıçe vefatının birinci yılında anıldı - Videolu Haber

ABD, Suriye’de 30’dan fazla DEAŞ noktasını vurdu

Altın fiyatları 15 Şubat’ta da yükselişini sürdürüyor

MHP Adıyaman İl Başkanı Gümüş, Kahtalı Mıçe’yi vefatının yıl dönümünde andı

Adıyaman Belediyespor, Uğurspor’u 4-0 mağlup etti - Videolu Haber

Adıyaman’da sıcaklıklar bugün ve yarın kaç derece olacak?

Sosyal Konut Projesi’nde 213 bin 451 kuranın çekimi tamamlandı, süreç devam ediyor

Çelikhan Kaymakamı Pelvan’dan heyelan ve taşkın bölgelerinde inceleme

Çelikhan’da çiftçilere tarımsal ve hayvansal bilgilendirme

Başkan Engin Doğan: ‘Bu düzen değişecek, çare halkın iradesi’

Başkan Torunoğlu’ndan deprem bölgesi için kredi düzenlemesi çağrısı: ‘Ya silinsin ya da ertelensin’

Bakan Yumaklı duyurdu: Iğdır’da, Ünlendi Barajı’nda su tutulmaya başlandı - Videolu Haber

Vali Osman Varol’dan Gölebatmaz Caddesi’nde esnaf ziyareti

Başkan Tutdere, Adıyaman’daki yağış sonrası su depolarını yerinde inceledi

Yükleniyor

Samsunspor’da teknik direktör değişimi

Çağrı Hakan Balta, Galatasaray’ın teklifini reddetti

Adıyaman’da ilk: Belediye polis adayları için POMEM hazırlık kursu başlattı

Adıyamanlı Atletler Türkiye Şampiyonalarında önemli dereceler elde etti

Adıyamanlı kılıç ustası Zehra Kerem Türkiye Şampiyonu oldu

Adıyamanlı Milli sporcu Vali Varol ile bir araya geldi

Malatya’ya Uluslararasi Gurur,İshak Kocaman Hindistan’dan Altın Madalya İle Döndü

Besni’de ücretsiz özel yetenek kurslarına yoğun ilgi - Videolu Haber

Adıyamanlı sporculardan Türkiye çapında başarı

Deprem Şehitleri Anısına Düzenlenen Oryantiring Yarışmaları Tamamlandı

Jandarma Ankara ve Diyarbakır’da 32 şüpheliyi yakaladı

Adıyaman’da tefecilik operasyonu: 1 tutuklama - Videolu Haber

Fuhşa Yönelik Operasyon: 3 Gözaltı, 1 Tutuklama

Malatya Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinden hırsızlık operasyonu

Narkotik Ekiplerinden Sokak Satıcılarına Operasyon: 2 Gözaltı

12 ilde 15 organize suç örgütüne operasyon: 109 gözaltı

İstanbul merkezli ‘Kara Para’ operasyonu: 4 ilde 36 gözaltı

Adıyaman’da uyuşturucu ve aranan şahıslara yönelik operasyon: 25 tutuklama

14 ilde uyuşturucu operasyonu: 305 şüpheli yakalandı - Videolu Haber

Bakan Yerlikaya: ‘Adıyaman’ın da aralarında bulunduğu 29 ilde FETÖ operasyonlarında 63 şüpheli yakalandı’ - Videolu Haber

MHP Adıyaman İl Başkanı İsmail Gümüş görevine başladı - Videolu Haber

Ağıralioğlu’ndan ittifak çıkışı: ‘Anahtar Parti hiçbir yapının gölgesine sığınmadan yoluna devam edecek’

MHP Kahta İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Dündar partisinden istifa etti

Nazif Atalay AK Parti’ye katıldı: Yeniden Refah Partisi’nden belediye başkan adayı olmuştu - Videolu Haber

Süleyman Kılınç Saadet Partisi Besni ilçe başkanı oldu

CHP heyeti 29 Ocak Perşembe günü Adıyaman’da vatandaşlarla buluşacak

Bakan Bolat: 'Kıbrıs davası şehitlerimizi rahmetle saygıyla yâd ediyorum'

Özgür Özel grup toplantısında konuştu: ‘Bir yılda ev sözü tutulmadı’

AK Parti Adıyaman İl Gençlik Kolları Başkanlığına Av. Hasan Ünsal atandı

Üç Milletvekili AK Parti’ye katıldı, rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı

İYİ Parti’den ADD Adıyaman Şubesi’ne ‘hayırlı olsun’ ziyareti

MHP Lideri Devlet Bahçeli’den ‘Yeraltı’ dizisine tebrik telefonu

CHP’li Tekdemir: Kahtalı Mıçe’nin türkülerini ‘Çocuklarımıza ve torunlarımıza taşıyacağız’

Otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

İş insanı Merdan Bozkurt: Kahtalı Mıçe, ‘bu toprakların sesi ve hafızasıdır’

Besni'de Trafik Kazası: 4 Yaralı - Videolu Haber

Anahtar Parti İl Başkanı Alsan: ‘Adıyaman ve Kahta denilince ilk akla gelen isim’

Kahtalı Mıçe, vefatının yıl dönümünde Kahta’da anıldı

Başkan Mustafa Işıldak’tan ‘Ramazan ayında yatsı namazı düzenlemesi’ önerisi

Resul Kurt’tan Kahtalı Mıçe için anma mesajı

Besni'de vefat edenler 09.01.2025

Besni'de vefat edenler 05.01.2026

Besni'de vefat edenler 02.01.2026

Besni'de vefat edenler 30.12.2025

Besni'de vefat edenler 24.12.2025

Besni'de vefat edenler 20.12.2025

Besni'de vefat edenler 15.12.2025

Besni'de vefat edenler 09.12.2025

Besni'de vefat edenler 06.12.2025

Besni'de vefat edenler 19.11.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12