9031,82%-2,18
34,48% 0,06
36,46% 0,34
2948,17% 0,45
4929,17% 0,00
Rojin SÜNGÜ- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak projeleri desteklemek amacıyla "Ulaşımda Erişilebilirlik Çağrısı"nın başlatılacağını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile iş birliği içinde gerçekleştirilecek projeye dair detayları paylaştı. “Herkes İçin Engelsiz Ulaşım” temasıyla hayata geçirilecek projelerle ulaşım ve haberleşme alanında daha erişilebilir bir gelecek hedeflediklerini belirten Uraloğlu, başvuruların 9 Eylül’de başlayacağını ve 31 Ekim’de sona ereceğini bildirdi.
“Yerli üretimi teşvik ediyoruz”
Proje başına en yüksek destek tutarının 15 milyon lira olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, özellikle ulaşım ve haberleşme alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektöre ait firmaların projelerini desteklemeyi amaçladıklarını söyledi. Uraloğlu, “Engelli vatandaşlarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak teknolojileri destekleyeceğiz. Ulaştırma ve haberleşme alanında daha erişilebilir bir gelecek için Ar-Ge çalışmalarına hız veriyoruz. Yerli üretimi teşvik ederek, ileri teknoloji ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
“Alternatif ulaşım araçları desteklenecek”
Hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin günlük seyahatlerini kolaylaştıracak alternatif ulaşım araçlarının kullanımını sağlayacak teknolojilerin destekleneceğini belirten Uraloğlu, “Erişilebilir paylaşımlı araçlar, moped gibi alternatif ulaşım araçlarının kullanımına olanak sağlayacak teknolojileri destekleyeceğiz. Ayrıca, engelli bireylerin bilgiye erişimini kolaylaştıracak web siteleri ve mobil uygulamaların geliştirilmesi, acil durumlarda iletişim sağlayan sistemler ve uyarı sistemleri gibi çözümler de proje kapsamında desteklenecek” ifadelerini kullandı.
Başvuru koşulları ve akademik danışmanlık şartı
Uraloğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren özel ve kamu hukuku tüzel kişiliklerinin bu çağrıya ortak veya ayrı olarak başvuru yapabileceğini belirtti. Projeye başvuracak kuruluşların en az bir yıldır faaliyette olması ve projede yer alacak personelin en az üçte birini bir yıldır bünyesinde çalıştırıyor olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, proje süresince en az bir akademisyenden danışmanlık alınmasının zorunlu olduğunu ve en az bir yüksek lisans veya lisans öğrencisinin proje bursiyeri olarak çalışmalarda yer alması gerektiğini vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu çağrı ile engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak projelere önemli bir destek sağlanacağını ve herkes için erişilebilir bir ulaşım ve haberleşme ağı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.