Başkan Bayraktar: Kuraklık nedeniyle hububat ekimleri yapılamıyor

Başkan Bayraktar: Kuraklık nedeniyle hububat ekimleri yapılamıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerini yaptığı basın açıklamasında değerlendirdi.

“İklim değişikliği, yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden oluyor. Dolayısıyla iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en fazla tarım sektörü hissediyor” diyen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;  “Tarımsal aktiviteler iklim şartlarına doğrudan bağlıdır. İklim değişikliği; kalite ve verim düşüklüğüne, üretim maliyetlerinin artmasına, daha sıcak ve az yağışlı iklim koşullarına, meteorolojik olaylarda artışa, bitki hastalık ve zararlılarında artışa, ekolojik alanlarda kaymaya, bitkisel çeşitliliğin azalmasına ve kültürel işlemlerde sorunlara neden oluyor. Kısacası iklim değişikliği, dünyada nüfusun artmasıyla beraber sağlıklı gıdaya ve suya ulaşımı zorlaştırıyor.”

“İklim değişikliği en çok su kaynaklarını olumsuz etkiliyor”

“İklim değişikliğinin en önemli etkisinin su döngüsü üzerinde olacağı ve 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı yaşayacağını bilimsel çalışmalar ortaya koyuyor. 
Ülkemizde 98 Milyar metreküp yerüstü, 14 Milyar metreküp yeraltı suyu olmak üzere toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su miktarı bulunuyor. Bu miktarın 44 milyar metreküpü tarımda, 13 milyar metreküpü sanayi ve içme-kullanma olarak kullanılıyor. Yani kullandığımız suyun yüzde 77’si tarımda kullanılıyor. Yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ise bin 302 metreküptür. Bu durum bizlere su zengini bir ülke olmadığımız ve hatta su stresi altında olan ülke konumunda olduğumuzu gösteriyor.  İklim değişiklinin etkileri bu miktarın azaltılması gerektiğini bize söylüyor. Bu söyleme kulaklarımızı kapatırsak gelecekte bir damla suya hasret kalacağız. Her geçen yıl nüfus artışının etkisiyle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarımız azalıyor.

Ekonomik sulanabilir arazi varlığımız 8.5 milyon hektar iken sulamaya açılan arazi miktarımız 7,1 milyon hektardır. Ülke genelinde sulamaya açılan alanlarda sulama oranı yüzde 68 ve sulama randımanı yüzde 51’dir. Diğer taraftan bitkisel üretim esnasında 1 kilogram buğday üretebilmek için bin 800 litre, aynı miktarda soya için 2 bin 100 litre, çeltik için ise 2 bin 500 litre su kullanılıyor. Bu miktarlar göz önünde bulundurulduğunda su kaynaklarının sürdürülebilir yönetilmesi gerekliliği daha fazla önem arz ediyor.

Sulamada yatırımların bitirilmemesi ve etkinliğin sağlanamaması bir diğer yapısal sorunlarımızın başında geliyor. Sürdürülebilir bir tarımsal üretimde su olmazsa olmazdır. Halen 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısı tamamlanmadı. Sulamaya açılacak her metrekare tarım arazisi ülkemizin menfaatine olacaktır. Hükümetin sulama yatırımlarına yönelik çalışmalarını destekliyoruz. Diğer taraftan gölet, baraj gibi sulama yatırımlarına ağırlık vererek maliyetleri her geçen gün artan ve kâr oranı düşük kalan özellikle küçük işletme sahibi çiftçilerimizin tarımsal sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekiyor.

Ülke genelinde sulamaya açılan alanlarda sulama oranı yüzde 68 ve sulama randımanı yüzde 51’dir. Sulama randımanı düşüktür. Kaynaktan tarlaya gelene kadar önemli bir kısmı kaybediyoruz. Sulama kanallarının önemli bir kısmı eskimiştir ve açık sistemdir. Sulama kanallarının yenilenmesi ve kapalı sisteme geçilmesi şarttır.  Ayrıca bitkide verim kaybına ve toprakta tuzlanmaya neden olan vahşi sulama yöntemlerini bırakmalıyız. Bu tür sulama hem sulama maliyetini artırıyor hem de yarar getirmiyor.  Üreticilerimizin suyu bilinçli kullanması için çiftçilerimize gerekli eğitimler verilmeli ve dekarda kullanılacak su miktarı belirlenerek gereğinden fazla su kullanımının önüne geçilmedir. Burada tarla içi modern sulama sistemlerini yapma görevi üreticilerimizdedir. Ancak artan maliyetler karşısında çiftçilerimizin zorluk çekmesi modern sulama sistemlerine geçişini zorlaştırıyor. Bunun için çiftçilerimize su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerini kurabilmeleri için teşvik ve krediler artırılmalıdır. ”

“İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı sorunlardan bir diğeri ise kuraklıktır”

“Küresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, kuraklık afetinin sıklığını ve şiddetini artırıyor. Birçok doğal afetin aksine kuraklık yavaş gelişim gösterebilmekte, çok geniş bölgelerde ve hatta kimi zaman bir ülkenin tümünde ciddi ekonomik, çevresel ve sosyal etkilere sebep olabilmektedir. Ayrıca tarımın yerüstü ve yeraltı su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle kuraklık, tarımsal ekonominin birçok sektörünü etkileyen karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarımda su vazgeçilmezdir. Diğer taraftan kuraklık tüm iklim kuşaklarında görülür ancak alanın kuraklığa karşı hassasiyeti ve etkilerinin derecesi bir bölgeden diğerine oldukça büyük farklılıklar gösterebiliyor. 
Ülkemizin küresel ölçekte yarı kurak bir iklim kuşağında bulunması kuraklığın hassasiyetini artırıyor. Kuraklığın tarıma etkilerini 2007, 2008, 2014 ve 2021 yıllarında ülkemizde yaşadık. Bitkilerin çıkış̧ ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunamaması nedeniyle söz konusu yıllarda hem verimde hem de kalitede ciddi sorunlar yaşandı. O yıllarda kuraklık sonucu tarımsal üretim önemli ölçüde etkilendi ve birçok üreticinin yanı sıra ülke ekonomisi de oldukça zarar gördü.  Kuraklık, tarımsal ürünlerin verimliliğini etkilediği gibi gelir seviyesi daha fazla ürünlerin ekiminden de çiftçilerimizi uzaklaştırdı. Ayrıca iklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda ekim-dikim ve hasat tarihlerinde kaymalar da görülüyor. Bu sezon da ürün ve bölge bazlı değişmekle birlikte başta buğday ve arpada ekim tarihi 1 ay kadar ileri kaydı.

“Ekim ayı yağışları Karadeniz bölgesi hariç diğer bölgelerde düştü” 

“Kuraklık nedeniyle hububat ekimleri yapılamıyor”

“Geride bıraktığımız yaz mevsiminde yağışlar normaline göre yüzde 9, geçen yıl yağışlarına göre yüzde 30 azalma gösterdi. Ekim ayı yağışları ise normaline göre yüzde 46, geçen yıl göre de yüzde 27 oranında azaldı. 
Türkiye genelinde ekim ayı yağışları son 6 yıldır normalinin altında gerçekleşiyor. Yağışlar Ege Bölgesinde son 40 yılın, Marmara Bölgesi’nde ise son 23 yılın en düşük seviyesine indi.
Bölgelere göre incelendiğinde ise yağışlar normaline göre Ege Bölgesinde yüzde 95, Akdeniz Bölgesinde yüzde 90, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 87, Marmara Bölgesinde yüzde 81, İç Anadolu Bölgesinde yüzde 74 ve Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 37 azalma gösterdi. Buna karşın sadece Karadeniz Bölgesinde yüzde 31 oranında arttı.
2023 yılının Ekim ayında yağışlar normaline göre yüzde 26 oranında azaldı. Buğday ve arpada ekim dönemi ileri tarihlere kaydı. Bu sezon da bölgelere göre değişmekle birlikte yağışların ekim ayında istenilen seviyede olmaması ve bazı bölgelerde çok geç gelmesi nedeniyle ekilişler 20 gün ile 1 ay kadar ileri kaydı. Kuraklık nedeni ile birçok çiftçimiz hububat ekimi yapamadı.”

“Tarım teknolojisi ileri ülkelerde bile, tarımsal üretimin temel sorunlarından biri kuraklıktır”

“Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre dünyanın yaklaşık yüzde 35'i kurak, yarı kurak ve kuru-nemli bölgelerden oluşuyor. Tarım teknolojisi ileri ülkelerde bile kuraklık tarımsal üretimin temel sorunudur. Kurak ve yarı kurak bölgelerde yağış azlığı, yağış̧ rejimlerinin düzensizliği ve kaynaklarının kıt olması gibi faktörler tarımın temel sorunları arasında yer alıyor. Dolayısıyla su azlığı ve yağış yetersizliğinden doğan kuraklığın etkilerini azaltmak için kurak ve yarı kurak bölgeleri tarıma kazandırmak amacıyla, ya sulama faaliyetleri geliştirilmeli ya da kuru tarım metodu yaygınlaştırılmalıdır. 

Artan dünya nüfusuyla birlikte tarımsal üretimdeki mevcut verim nüfusun gıda ihtiyacını karşılamada yetersiz kalacaktır. Bu nedenle yapılması gerekenin birim alandan daha fazla verim almak olduğu aşikârdır. Bunun için de sürdürülebilir su politikaları özellikle su stresi yaşayan ülkemizde her daim ön planda tutulmalıdır. Diğer taraftan ülkemizde 23,9 milyon hektar olan tarım arazisinin yüzde 28,5’inde üretilen ve stratejik öneme sahip olan buğday ekim alanının yüzde 74,5’inin kuru tarım alanı olduğu gerçeği kuraklığın tarımsal üretimimize etkisinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Dünya nüfusu her yıl Türkiye nüfusu kadar yani ortalama yüzde 1,1 oranında artıyor. Dolayısıyla tarımsal üretim artmak zorundadır. Bu artış tarımda sürdürülebilirliği sağlamak açısından en az kaynak ve girdi tüketimiyle, düşük maliyetlerle, doğaya en az zararla gerçekleştirilmelidir. Bunun için alışıla gelmiş üretim tekniklerinden uzaklaşarak modern üretim teknolojilerine geçilmesi ve bunlara uygun araçların kullanılması gereklidir. 

Ülke olarak bizler de modern uygulamalara geçiş için hazırlıklı olmalıyız. Ülkemiz, sahip olduğu iklim, toprak, su ve biyoçeşitlilik potansiyeli dikkate alındığında küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini asgari düzeye indirecek çözümleri de içerisinde barındırıyor. Alınan ve alınacak önlemler; su, toprak ve biyoçeşitlilik gibi doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir ve etkin kullanımına yönelik olmak zorundadır. Bu nedenle tarım ve gıda sektörü her zaman en stratejik sektörlerden biridir. Bu sektörü sürdürülebilir kılmak ise önemli ölçüde, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek uygulamalara, doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımına ve yönetimine bağlıdır.”


Haber Kaynak : PHA

Gelir İdaresi Başkanlığı 5 Milyon TL ve üzeri vergi borcu bulunan mükellefleri açıkladı

İl Genel Meclisi 2025 yılı bütçe görüşmeleri başladı

Tarımsal destek ödemeleri başladı

Bakan Şimşek’ten vergi kaçakçılığına sert tepki: '32 dairesi var, vergi kaydı yok'

Kredi kartlarından katkı payı düzenlemesi iptal edildi

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu: Üst üste 6. ayda da sabit kaldı

Vergi yüzsüzleri listesi açıklanıyor: Adıyaman kapsam dışında

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan: Köy yolları, şehirlerdeki standartlara kavuşacak

Kayıt dışı istihdamla mücadele: '14 Asgari Ücrete Kadar Ceza'

Sigorta Acenteleri, ATSO’nun düzenlediği organizasyonda buluştu

SANKO Okulları, 'Yapay Zeka Çağında Okulda İyi Oluş Temalı Eğitim Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak

SANKO Holding milli teknoloji hamlesini destekliyor

Siber Vatan Programı Adıyaman’da başladı: Siber güvenlik uzmanları yetiştirilecek

Adıyaman Üniversitesi yeni bir canlı türü keşfetti

Kurum çalışanlarına 'Siber Suçlar ve Tedbirler' eğitimi verildi

Engelsiz Ulaşım projelerine 100 milyon lira destek

ADYÜ’lü öğrenciler Teknofest’de finale kaldı

Türksat 6A, 50 derece doğu test yörüngesine ulaştı

Bakan Uraloğlu: Siber saldırı değil, küresel ölçekte bir yazılım problemi

Bakan Uraloğlu: 2023 yılında, Türkiye çevrimiçi alışverişte dünya üçüncüsü

YENİ BESNİSPOR DÖRT DÖRTLÜK

Bölgesel Amatör Lig 7. hafta

Adıyaman’da spor ve gençlik tesisleri son aşamaya geldi

Besni 02 FK deplasmandan 3 puanla döndü

BESNİSPOR RAKİBİNİ FARKA BOĞDU

BESNİ GSK ZORLU DEPLASMANDAN GALİBİYETLE DÖNDÜ

Besnispor rakibine gol oldu yağdı

Besni GSK 5 maçtır yenilmiyor

BESNİ 02 FK’DA TEKNİK DİREKTÖR İSA KILIÇOĞLU İLE YOLLAR AYRILDI

ADYÜ öğrencisi Avrupa Boks Şampiyonu oldu

Ressam Ayşen Can SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açacak

Adıyaman’da 'Cumhuriyet Yürüyüşü' ve Oğuz Aksaç konseri düzenlenecek

Silvia İtaliano: Nemrut’a hayran kalmamak elde değil

'Aşkın Dünkü Çocukları' 10 Ocak’ta sinemalarda

Cenk Erdoğan ve Trio’dan Nemrut’ta muhteşem klip: 'Düz Dara' 8 Kasım’da yayında - Videolu Haber

Yamaç Paraşütçüsü pilotlar Adıyaman Ali Dağı'ndan uçtu

Ünlü sanatçı Erdal Erzincan, Adıyaman'da bağlama kampı düzenleyecek

Veysel Kuştepe: 'Adıyaman turizmi için elimizden gelen tüm imkanları kullanıyoruz' - Videolu Haber

Kahta’da açık hava sineması ve müzik keyfi büyük ilgi gördü

Depremde hayatını kaybeden Aziz Taştan anısına duygusal konser

Apartmandaki pano yangını paniğe neden oldu

Çevre yolu ve Üçgöz yol ayrımında hummalı çalışma

Türkiye’nin en büyük şantiye alanı: ADIYAMAN DEPREM KONUTLARI

Adıyamanlı Çiftçilere Tohum Dağıtımı Yapıldı

Besni'de vefat edenler 14.11.2024

Başkan Bayraktar: Kuraklık nedeniyle hububat ekimleri yapılamıyor

Ressam Ayşen Can SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açacak

Berk: Diyabet hastalığında zayıflamak etkili tedavi yöntemlerinden biridir

'14 Kasım Dünya Diyabet Günü' etkinliği düzenlendi

Adıyaman’da 8 gündür kayıp kişiyi arama çalışmaları sürüyor

ADIYAMAN’DA DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ KUTLANDI

Besni'de vefat edenler 13.11.2024

Adıyaman’da otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 76 kilo ele geçirildi

Şanlıurfa'da elektrik akımına kapılan 6 çocuk babası adam öldü

Milletvekili Resul Kurt'tan Adıyaman SGK binası talebi

Uzmanından uyarı: 'Herkes zatürre riski altında'

Besni’de Sokak köpeğinin saldırısına uğrayan çocuk yaralandı

Adıyamanlı Muaythai sporcusu Ayşe İkra Erdoğan, 'Şampiyonlar Gecesi’nde ülkemizi temsil edecek

Otomobil sürücü eğitim aracına çarptı: 2 yaralı

BİDEV, 10. basketbol sahasını Adıyaman-Gölbaşı’na açtı

Alışveriş Merkezinde hırsızlık yaptıkları sırada suçüstü yakalanan karı koca gözaltına alındı

Şanlıurfa'da inşaatın merdiven boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti

Polis ekipleri parklarda denetimlerini artırdı

Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü'ne Prof. Dr. Mehmet Şirik atandı

Adıyaman’da göçmen kaçakçılığı denetimi

Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarı Gaziantep Havalimanı’na kuruldu

Şüpheli araçtan 17 kilogram uyuşturucu çıktı

1 GÜNLÜK EK SÜRE VERİLİYOR

Gömükan Barajında ön yüz beton kaplama imalatına başlandı

Yükleniyor