• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,93% -0,11
  • EURO

    41,07% -0,16
  • GRAM ALTIN

    3809,01% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Bakan Uraloğlu: Siber saldırı değil, küresel ölçekte bir yazılım problemi

.

TEKNOLOJİ 19.07.2024 13:33:00 0
Bakan Uraloğlu: Siber saldırı değil, küresel ölçekte bir yazılım problemi

Bakan Uraloğlu, “Çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, burada yaptığı konuşmasında deniz emniyeti hakkında da açıklamalarda bulunarak, “Ana Arama Kurtarma Merkeziyle dünya denizlerinde acil durumdaki Türk gemilerinin veya gemi insanlarının problem yaşamaları halinde gerekli müdahale ile deniz unsurlarının acil durum koordinasyonunu sağladıklarını açıkladı. Ulusal deniz emniyeti başkanlığı bünyesinde bulunan dünyanın sayılı Türkiye’nin tek simülatör merkezinin yaşanabilecek deniz kirliliği ve deniz kazalarına etkin müdahaledeki önemini vurgulayan Bakan Uraloğlu, Ana Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile sadece Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde değil dünyanın her noktasında dünya denizciliğine hizmet verdiklerini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye karasularında ve deniz yetki alanları içerisinde yaşanabilecek deniz kirliliği olaylarına hazırlıklı olma ve müdahale edebilme adına bir beyin işlevi üstlenen Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığında incelemelerde bulundu. Burada çalışmalar hakkında brifing alan Bakan Uraloğlu, “Bu ayın başında hem Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’mızın 98. yıl dönümünü coşkuyla kutladık hem de 2 Temmuz’da “3. Türkiye Denizcilik Zirvesi”ni gerçekleştirerek denizlerine ve denizciliğine ne kadar önem veren bir ülke olduğumuzu bir kez daha gösterdik. Bizler için denizlerimiz ‘Mavi Vatan’ımızdır. Bir karış toprağımız ne ifade ediyorsa denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da bizler için aynı anlam ve önemi taşımaktadır. Ülkemiz; dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan ülke olarak Akdeniz Havzası ve Karadeniz Havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumdadır” dedi.
"Ülkemiz; 1000 grostondan büyük 2 binden fazla gemisiyle 48,9 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünyada 12’nci sıradadır"
Yaklaşık 8 bin 333 kilometre kıyı şeridi uzunluğuyla kara sınırlarının üç katı kadar deniz sınırlarına sahip doğal bir yarımada olan Türkiye’nin bu zengin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde daha üst sıralara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, “Sizlerle bir araya geldiğimiz Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığımız da bu hedefimize ulaşmada kat ettiğimiz en önemli kilometre taşlarından biridir. Hamdolsun bugün Denizcilikte Öncü Ülkeler arasında olan bir Türkiye’den söz ediyoruz. Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla Paris Mou’da 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz. Türk Bayrağı dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaktadır.  Ülkemiz; 1000 grostondan büyük 2 binden fazla gemisiyle 48,9 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünyada 12’nci sıradadır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin konteyner limanları dünyada ilk 100 liman arasında
Türkiye’nin; Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanlarnın dünyada ilk 100 limanı arasında olduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, 2023 yılında 217 limanda elleçlenen yük miktarının 521 milyon ton, elleçlenen konteyner miktarının ise 12 milyon 566 bin TEU olarak gerçekleştiğini vurguladı. Uraloğlu, “2024 yılında ise rekor büyüme rakamlarına ulaşarak 2023 yılındaki bu miktarları geride bırakacağımızı düşünüyoruz. Çünkü daha bu yılın ilk yarısında limanlarda elleçlenen yük miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 269 milyon 182 bin 694 tona, Elleçlenen konteyner miktarı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artarak 6️milyon 781 bin 483 teu’ya yükseldi. Yeni rekorlar ufakta görünüyor diyoruz.” ifadelerini kullandı.
"Ana arama kurtarma merkezimizle acil durum koordinasyonunu sağlıyoruz"
Denizlerin güvenliği ve çevrenin korunması adına atılan her adımın, gelecek nesillere daha güvenli bir dünya bırakma yolunda önemli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Bu amaç doğrultusunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kurdukları sistemlerle seyir, can, mal ve çevre emniyetini artırmak için denizleri 7/24 izlediklerini söyledi. Uraloğlu, “Denizlerimizi COSPAS-SARSAT uydu yardımlı arama kurtarma sistemi ve gelişmiş haberleşme sistemleri ile dinliyoruz. Otomatik Tanımlama Sistemlerimiz ile görüyoruz. Gemi Trafik Hizmetleri Merkezlerimiz ile yönetiyoruz.  Ana Arama Kurtarma Merkezimizle de dünya denizlerinde acil durumdaki gemilerimizin veya gemi insanlarımızın problem yaşamaları halinde gerekli müdahale ile arama kurtarma sahamızdaki tüm deniz unsurlarının acil durum koordinasyonunu sağlıyoruz. Ayrıca, Ana Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi’miz sadece Türk Arama Kurtarma Bölgesi içinde değil dünyanın her noktasında ülkemiz ve dünya denizciliğine hizmet vermektedir. Komşu ve diğer ülkelerin kurtarma merkezlerinin de anlık irtibat kurabildiği ülkemizdeki tek merkezdir.  2023 yılında merkezimize gelen ihbarlarla da 339 olayda 806 kişiyi kurtarmış olmanın gurur ve mutluluğunu da yaşıyoruz. Bundan dolayı sizlere teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.
"Gemilerimize 2023 yılı içerisinde toplam bin 145 ön denetim yaptık"
Mavi Vatanda seyir emniyetini, can, mal ve çevre güvenliğini artırmaya yönelik yatırımları da tüm hızıyla sürdürdüklerini belirten Uraloğlu, 2007'den bu yana Otomatik Tanımlama Sistemiyle Türkiye kıyılarındaki gemileri anlık olarak izlediklerini kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Bu sisteminin, kesintisiz işletiminin sürdürülmesi amacıyla başlattığımız sistem yükseltimi ve güncellemesi projesini de tamamladık ve hizmete aldık.  Deniz taşımacılığının çevreye daha duyarlı olması amacıyla uluslararası gelişmeleri de takip etmekteyiz.  Gemilerimizi bu kapsamda sıkı denetimlere tabi tutuyoruz.  Türk Bayraklı gemilerin standartlarını yükseltmek, liman devleti denetimlerine hazır olmalarını ve tutulma yaşamamalarını sağlamak amacıyla gemilerimize 2023 yılı içerisinde toplam bin 145 ön denetim yaptık.  Kıyılarımızı korumak için limanlarımıza gelen yabancı bayraklı gemileri de titiz bir şekilde denetliyoruz.  Ülkemiz limanlarına daha sık gelmeye başlayan düşük standartlı gemileri daha sık periyotlarda, detaylı olarak denetliyoruz. 2023 yılında bu kapsamda uzman denizcilik personelimiz ile 3 bin 339 denetim gerçekleştirdik.  Gemilerin seyir emniyetini artırmak üzere, ilerleyen yıllarda Otomatik Tanımlama Sisteminin geliştirilmiş bir alternatifi olacak olan Veri Alış-Veriş Sisteminin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarına da başlıyoruz. Doğu Akdeniz'de etkinliğimizin artırılması amacıyla KKTC’de kurulacak olan Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi’ni de başlattık. Projemizi 2026 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Projenin tamamlanmasının ardından hem ülkemizin hem de KKTC’nin Mavi Vatan’daki hakimiyetini önemli ölçüde artıracağız.” şeklinde konuştu.
Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığımız Ülkemizin ise Tek Simülatör Merkeziyle Deniz Kazaları Olaylarıyla Etkin Müdahaledeki En Önemli Merkezimizdir
Denizlerde mesafe kat eden tankerler kadar; fabrikaların, limanların ve tersanelerin de deniz kirliliği için büyük riskler taşıdığını belirten Uraloğlu, “Deniz kirliliğin önlenmesi, oluşmasından sonra ivedilikle müdahalesi ve asgari zararla bertaraf edilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem arz etmektedir. Bir araya geldiğimiz ulusal deniz emniyeti başkanlığımız bünyesinde bulunan dünyanın sayılı, ülkemizin ise tek simülatör merkeziyle ülkemizde yaşanabilecek deniz kirliliği ve deniz kazaları olaylarıyla etkin müdahaledeki en önemli merkezimizdir. Denizcilik Simülatörleri Merkezinde başta denizcilik alanında uzmanlık gerektiren; Kılavuz Kaptan Temel ve yenileme eğitimleri, Gemi Kaptanı ve Zabitler için gerekli eğitimleri, Römorkör Kaptanları Eğitimleri, Deniz Kirliliğine Müdahale Eğitimleri ve Arama Kurtarma Eğitimleri gibi ileri düzey eğitimler verilmektedir. Ayrıca, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün petrol ve kimyasal madde kirliliğine müdahaleye ilişkin model kurslarının yanı sıra deniz kirliliğine müdahale, doğal yaşamı koruma ve deniz emniyeti konularında da farklı eğitimler verilmektedir. Bununla birlikte merkezimizde; Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı’ndan gelen eğitimciler ile Kimyasallara Müdahale Eğitimi gerçekleştirilmiş ve böylece Bireysel Su Ürünleri Aday Dalgıç Belgesi eğitim ve sınavları da merkezimizde yapılmaya başlamıştır.” dedi.2020- 2024 yılları arasında da yaklaşık 4 bin kişiye görev alanı kapsamında eğitimleri verildi. 2024 yılı içerisinde de şu ana kadar yaklaşık 800 kişiye eğitim verildi. Yıl sonuna kadar bu sayının bin kişi üstüne çıkacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
Merkezde bulunan 2 bin metrekare yüzey alanı ve 3,5 metre derinliği olan dev eğitim havuzunun önemli bir eğitim alanı olduğunu da vurgulayan Uraloğlu, “Havuzda bulunan dalga üreticileri sayesinde; 1,6 metre yüksekliğinde 6 farklı tip dalga üretebilen ve 12 farklı sahil şeridinin simüle edildiği eğitim havuzu sayesinde söz konusu deniz kirliği eğitimleri için gerçekçi ve eşsiz imkanlar sağlanmaktadır. Havuzda verilecek eğitimlerde gerçek petrol kullanılmasına yönelik altyapı da bulunmakta ve eş zamanlı olarak senaryoya uygun deniz şartları oluşturulmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Dalgalı bir denizde petrolü çevirmeye ve toplamaya çalışan müdahale personeli ile dalgaların sahile vurduğu 12 farklı kıyı tipinde temizlik çalışmaları yürüten kıyı temizlik personelinin gerçek şartlara uygun eğitim aldığının altını çizen Uraloğlu,  “Dalga havuzu ile acil kurtarma tatbikatları, ekipman testleri gibi AR-GE çalışmaları da yürütülebilen merkezimizi; yapacağımız yeni yatırımlar ile uluslararası alanda deniz kirliliğine müdahale operasyonlarının koordine edildiği ve eğitimlerinin verildiği uluslararası bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz. İnşallah bunu da kısa zamanda başaracağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.
Başkanlığın petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklı kirliliğe müdahaleye yönelik son teknolojiye sahip ekipman ve malzemeyle donatılmış durumda olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, deniz kirliliğine müdahale imkanlarının bir envanterinin bulunmasının hayati önem taşıdığını söyleyerek Başkanlık bünyesinde envanter bilgi sistemi de oluşturduklarını bildirdi. Kullanılabilecek tüm ekipman, personel, kara ve deniz vasıtası gibi verilerin girişlerini yaparak coğrafi bilgi sistemi üzerinden anlık takiplerini yapabildiklerini belirten Bakan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti: 
"Mavi Vatan’ımıza tüm gücümüzle sahip çıkıyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı gibi kurumlarımızla deniz ve kıyılarımızın korunmasını ulusal bir öncelik haline getirerek gelecek nesillere tertemiz ve güvenli denizler bırakacağız. Bu düşüncelerle Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığımız ve Denizcilik Genel Müdürlüğümüz çalışanları olmak üzere ülkemiz denizlerinin güvenliği ve denizciliğimizin gelişimi için alın teri döken herkese teşekkür ediyorum.”
Uluslararası yaşanan internet bağlantı sorunu ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Uraloğlu, "Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır.” dedi. Uraloğlu, Türkiye’nin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ettiklerini vurgulayarak, kamu ve özel kurumlarla iletişim halinde olduklarını ve sorunlara hızlıca müdahale edildiğini bildirdi.

Haber Kaynak : PHA

BEŞYOL’DA KAZA: 6 YARALI

BESNİ PROTOKOLÜ BAYRAMDA BULUŞTU

Sugözü Millet Bahçesi oluyor

Adıyaman’da bayram sabahı binlerce kişi saf tuttu

Besni’de otomobiller çarpıştı: 11 yaralı

Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk’tan Ramazan Bayramı Mesajı

AK Parti Milletvekili Doç. Dr. İshak Şan, trafik kazasında yaralanan kadına ilk müdahaleyi yaptı - Videolu Haber

Adalı (Hiniç) Derneği’nden Kahta’da 650 kişilik 'Dayanışma İftarı' - Videolu Haber

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın: 'Deprem bölgesinde bayramlar buruk geçiyor' - Videolu Haber

BAŞKAN ALKAN ESNAF VE VATANDAŞLARIN BAYRAMINI KUTLADI

SASA GAZiANTEP’TEKi GES YATIRIMINI TAMAMLADI

Başkan Alkan’dan Ramazan Bayramı mesajı

BESNİ ŞANTİYE ALANINA DÖNÜŞTÜ

Milletvekili Hüseyin Özhan: 'Birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu güçlensin'

SUGÖZÜ’NDE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Millî Eğitim Müdürü Ali Tosun’dan ikinci ara tatil mesajı

Adıyaman'da 10 yeni otobüs halkın hizmetine sunuldu

Adıyaman geneli Ramazan Bayramı öncesi sıkı denetim

Milletvekili Alkayış: Asılsız haberlere itibar etmeyelim

Adıyaman ve Tekirdağ Arasında Kardeş Şehir Protokolü imzalandı

Şüpheli otomobilde uyuşturucu ele geçirildi, 2 kişi tutuklandı.

Besni Devlet Hastanesine 3 hekim ataması yapıldı

İBB’ye Yönelik Yolsuzluk Soruşturması Büyüyor: İki CHP Milletvekili Dosyaya Dahil Edildi

CHP'li Nuri Aslan, İBB Başkan Vekili olarak seçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: 'Ramazan Bayramı Tatili 9 Gün Oldu'

Tekirdağ’dan Adıyaman’a 'Kardeş Şehir' ziyareti

Adıyaman’da su ürünlerinde av yasağı başladı

Milletvekili Özhan’dan Besni Kent Meydanı Projesi iddialara yanıt

Adıyaman'a 100 Yataklı Devlet Hastanesi yapılacak

Oyalı’da korkutan yangın

Yükleniyor

Dumlupınar Ortaokulu'ndan çifte şampiyonluk

Besni 02 SK Elbistanspor’u 3-0’lık skorla geçti

BESNİ KADIN GÜREŞ TAKIMI TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA KATILDI

Tuğsuz Aliağa Ortaokulu Basketbolda Adıyaman Şampiyonu

Adıyaman FK ligden çekildi

DUMLUPINAR ORTAOKULU’NDAN MASA TENİSİNDE BÜYÜK BAŞARI

Şampı̇yon sporcular Adıyaman’ı Yunanı̇stan’da temsı̇l edecek

AKINSPOR: MADDİ DESTEK SAĞLANIRSA ŞAMPİYONLUĞUN EN BÜYÜK ADAYIYIZ

SANKO okulları eskrimde sekiz birincilik madalyası kazandı

Dev maça saatler kala muhtemel 11'ler: 'Yabancı Hakem İlk Kez Sahada'

BEŞYOL’DA KAZA: 6 YARALI

Besni’de otomobiller çarpıştı: 11 yaralı

AK Parti Milletvekili Doç. Dr. İshak Şan, trafik kazasında yaralanan kadına ilk müdahaleyi yaptı - Videolu Haber

Şüpheli otomobilde uyuşturucu ele geçirildi, 2 kişi tutuklandı.

Oyalı’da korkutan yangın

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Gösterilerde 1418 şüpheli gözaltına alındı

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 35 gözaltı

Bakan Yerlikaya: İmamoğlu gösterilerinde 1133 kişi gözaltına alındı, 123 polis yaralandı

Sincik’te iki ayrı trafik kazası: 2 ölü, 2 ağır yaralı

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Milletvekili Alkayış: Asılsız haberlere itibar etmeyelim

İBB’ye Yönelik Yolsuzluk Soruşturması Büyüyor: İki CHP Milletvekili Dosyaya Dahil Edildi

CHP'li Nuri Aslan, İBB Başkan Vekili olarak seçildi

Ahmet Aydın, Memur-Sen Adıyaman Temsilciliğini ziyaret etti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: 'Adli soruşturmaları siyasallaştırmaya çalışmak nafile bir çabadır'

Özgür Özel: 'Tayyip Bey'in Niyeti Kayyım Atamak'

CHP’nin olağanüstü kurultayına itiraz: Lütfü Savaş ve iki isimden hukuki başvuru

Mansur Yavaş’tan 'Saraçhane' açıklaması: 'Kürt Yurttaşlarımız Başımızın Tacıdır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Sokak teröristlerine kucak açanlar polisimizin şefkatini eleştiriyor'

Yeniden Refah Partili Belediye Meclis Üyesi AK Parti’ye katıldı

BESNİ PROTOKOLÜ BAYRAMDA BULUŞTU

Sugözü Millet Bahçesi oluyor

Adıyaman’da bayram sabahı binlerce kişi saf tuttu

Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk’tan Ramazan Bayramı Mesajı

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın: 'Deprem bölgesinde bayramlar buruk geçiyor' - Videolu Haber

BAŞKAN ALKAN ESNAF VE VATANDAŞLARIN BAYRAMINI KUTLADI

SASA GAZiANTEP’TEKi GES YATIRIMINI TAMAMLADI

Başkan Alkan’dan Ramazan Bayramı mesajı

BESNİ ŞANTİYE ALANINA DÖNÜŞTÜ

Milletvekili Hüseyin Özhan: 'Birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu güçlensin'

Besni'de vefat edenler 19.03.2025

Besni'de vefat edenler 17.03.2025

Besni'de vefat edenler 14.03.2025

Besni'de vefat edenler 12.03.2025

Besni'de vefat edenler 07.03.2025

Besni'de vefat edenler 04.03.2025

Besni'de vefat edenler 26.02.2025

Besni'de vefat edenler 25.02.2025

Besni'de vefat edenler 22.02.2025

Besni'de vefat edenler 19.02.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 27 12 7 8 11 44
6.Göztepe 27 10 9 8 10 38
7.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
8.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
9.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
10.İstanbul Başakşehir 26 10 10 6 4 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39