-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
50,95% -0,15
-
GRAM ALTIN
7272,80% -0,86
-
Ç. ALTIN
11762,72% -0,52
Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinin üçüncü Yılı: Kent Konseyi Derneği'nden açıklama
ADIYAMAN (PERRE) - Berfin GÜRBÜZ- Adıyaman Kent Konseyi Derneği Başkanı H. Sinan Temel, 6 Şubat 2023 depremlerinin üçüncü yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kentte devam eden yeniden yapılanma sürecini fiziksel, sosyal ve psikolojik boyutlarıyla
Adıyaman Kent Konseyi Derneği Başkanı H. Sinan Temel, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin üçüncü yılı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
H. Sinan Temel tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
"6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin üçüncü yılında, Adıyaman'da hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyor; yakınlarına bir kez daha sabır diliyoruz.
6 Şubat 2023'te Adıyaman yalnızca binalarını değil; hafızasını, gündelik yaşam ritmini ve güven duygusunu da kaybetti. Aradan üç yıl geçmiş olsa da, bu kayıp takvim yapraklarıyla ölçülebilecek bir kayıp değildir. Şehir bugün hala, yıkım ile yeniden kurma arasındaki uzun ve yorucu hatta durmaktadır.
Fiziksel İyileşme ve Altyapı Sorunları
Fiziksel iyileşme açısından yeni konutlar yükselmiş, bazı mahalleler yeniden şekillenmiştir; ancak altyapı sorunları henüz tam anlamıyla giderilememiştir. Yolların bozuk durumu, su sıkıntısının kalıcı biçimde çözülememiş olması, ulaşımın yetersizliği ve sık sık kesintiye uğraması şehrin acil çözüm bekleyen temel sorunları arasındadır. Bazı bölgelerde hayat nispeten normale yaklaşırken, bazı alanlarda geçicilik hali adeta kalıcılaşmıştır. Konteyner yaşamı büyük ölçüde sona erdirilmiş olsa da, belirsizlik ve bekleme hali birçok Adıyamanlı için devam etmektedir. Şehrin vizyon projelerinden biri olarak ifade edilen Çarşı Projesi sürecinin, yeniden ve hızla başlatılması büyük önem taşımaktadır.
Psikososyal Etkiler ve Destek İhtiyacı
Depremin yol açtığı travma, üçüncü yılda da halkımız üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Psikososyal destek hizmetleri yürütülmüş olsa da; özellikle kırılgan gruplar olan çocuklar, yaşlılar ve yakınlarını kaybeden yurttaşlarımız için uzun vadeli, sürdürülebilir ve erişilebilir destek mekanizmalarına duyulan ihtiyaç devam etmektedir.
İyileşme süreci sürmekle birlikte henüz tamamlanmış değildir. Kalıcı konut üretiminin hızlandırılması, sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, ekonomik kalkınmaya yönelik sürdürülebilir projelerin hayata geçirilmesi ve karar alma süreçlerinde şeffaflığın artırılması temel öncelikler arasında yer almalıdır. Yerinde dönüşüm uygulamalarında yaşanan sorunların en kısa sürede giderilmesi, şehir yaşamının sağlıklı biçimde yeniden kurulabilmesi açısından hayati önem taşımaktadır.
Sosyal ve Psikolojik Boyut
Belki de en az konuşulan ancak en derin yara olan sosyal ve psikolojik boyut, daha kapsamlı biçimde ve alanında uzman kişiler tarafından ele alınmalıdır. Yaşanan sıkıntılar gecikmeksizin çözüme kavuşturulmalıdır. Zira kaybını yaşayanlar için zaman ilerlememiştir; yalnızca durmuş, susmuştur. İnsanlar ayakta görünse de, çoğu hala 'tamam' değildir.
Yeniden Yapılanma Sürecine İlişkin Değerlendirme
Şehrimizin yeniden yapılanma süreci yalnızca fiziksel boyutuyla değil; sosyal ve ekonomik yönleriyle birlikte ele alınmalıdır. Üç yılın ardından artık 'ne yapıldı?' sorusundan çok, 'ne eksik kaldı?' sorusunun hep birlikte ve açık biçimde dile getirilmesi gerekmektedir. Kalıcı konut kadar kalıcı adalet, beton kadar güven, hız kadar şeffaflık gereklidir. Adıyaman'ın ihtiyacı artık yalnızca yeniden inşa edilmek değil; değer görmek, duyulmak ve uzun vadeli bir geleceğe ikna edilmektir" ifadelerini kullandı.
Kent Konseyinin Çağrısı
Adıyaman Kent Konseyi olarak; şehrimizin geleceğine ilişkin kararların ortak akılla alınmasını, vatandaşların sürece etkin biçimde dâhil edilmesini ve yeniden yapılanma sürecinin insan odaklı bir yaklaşımla yürütülmesini bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Teşekkür ve Temenniler
Bu vesileyle, depremin ilk gününden bu yana dayanışma gösteren tüm kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyor; hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, depremden yaralı çıkan, uzuv kaybı yaşayan ve tedavisi hâlâ devam eden hemşehrilerimize de acil şifalar diliyoruz. Adıyaman'ın daha güvenli, adil ve yaşanabilir bir şehir olması için çalışmaların kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."
Kaynak : PERRE
Adıyaman Tabip Odası’ndan hekimler ve aileleri için dayanışma iftarı programı
Başkan Tutdere’den AKEM öğrencilerine dayanışma iftarı
Vali Varol’dan Kanaat Önderi Seyda Hoca’ya Ramazan ziyareti
Kuyumcu Halil İbrahim Dolma’dan altın yorumu: Fiyatlar yeniden yükselecek mi? - Videolu Haber
Vali Varol Adıyaman Havalimanı Müdürlüğü’ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi
Başkan Murat Çeliker: ‘Sosyal belediyeciliğin en güzel örneği halk ekmektir'
Savunmadan Sanata: Genç Tasarımlar Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu
ÜNİDES 6. Dönem Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Adıyaman’da Geleneksel Okçuluk Heyecanı yaşandı
Adıyaman’da Yeşilay Haftası Satranç Turnuvası gerçekleştirildi
Ömer Kocakaya, Adıyaman’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini 40 yıldır sürdürüyor - Videolu Haber
Adıyaman’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 105. yıl dönümü anıldı
Adıyaman’da yalnız yaşayan yaşlı kadınlar, erkekleri yaklaşık üç kat aştı
Kahta Devlet Hastanesi’nde artroskopik menisküs ameliyatı yapıldı
Türkiye’de yaşlı nüfus 2025’te 9,5 milyonu aştı: Her 4 haneden biri, yaşlıya ev sahipliği yapıyor
İran-ABD-İsrail gerilimi tırmanıyor: Tel Aviv füzelerle vuruldu
Adıyaman’daki akaryakıt fiyatlarında sınırlı indirim: Benzin 0,72 TL, motorin 1,12 TL düştü
İl Müdürü Tosun’dan ‘İstiklal Marşı'nın Kabulü’nün 105. Yıl Dönümü’ mesajı
Vali Varol’dan ‘İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ mesajı
Kahta’da düzenlenen panelde, Cengiz Aytmatov’un eserleri ele alındı
Anahtar Parti İl Başkanı Alsan’dan siyasi partilere ziyaret
Adıyaman Belediyesi il protokolünü iftar sofrasında ağırladı - Videolu Haber
Yavuz Ağıralioğlu: Anahtar Parti Türk Siyasetinin Yeni Umudu
Standart dışı plakalara 27 Şubat'tan itibaren kesilen idari para cezaları iptal edildi
DEM Parti’den Levent Gültekin’e tepki: ‘Hakaret ile gazetecilik yapılmaz’
İŞKUR’dan 746 sağlık personeli alımı
Bakan Kurum duyurdu: İstanbul’da 100 bin sosyal konut için kura çekimi bayramdan sonra
Emekli ikramiyesi ve aylık ödeme takvimi detaylı olarak açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Ortadoğu'daki savaş büyümeden durdurulmalıdır, bizim Sünnilik, Şiilik diye bir dinimiz yok’
Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem
Yükleniyor



