16 Nisanda referanduma sunulacak olan bu yeni sistemin en çok karşı çıkılan noktalarından birisi de, fesih mevzusudur.
Muhalefet buna fesih derken, iktidar karşılıklı seçimi yenileme olarak isimlendiriyor. Bu nedenle ilgili maddeyi incelemekte yarar var.
MADDE 116- Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Fesih kelimesi, daha çok veto anlamı taşırken, 16 Nisan Referandum paketindeki madde, karşılıklı seçimi yenileme olarak değerlendirmek daha doğru. Böyle bir uygulama yönetim faaliyetlerinde denge mekanizmasını sağlamak için gerekli bir tedbir.
Burada Cumhurbaşkanının seçim kararı alması, kendi siyasi hayatını da etkiliyor. Kendisi de seçime gittiğinden, tek taraflı bir yaptırımı ifade eden, çağrıştıran fesih kelimesi ile açıklamak pek anlamlı görünmüyor.
Meclisin beşte üçü ve Cumhurbaşkanının kararıyla yapılacak bir seçim, günün koşullarına göre her anlamda riskli bir yöntem. Meclis yapılacak seçimle yenilenerek yoluna devam ederken, Cumhurbaşkanının en fazla 10 yıl görev yapma hakkı kısıtlanmış oluyor.
Cumhurbaşkanının seçimi yenileme kararı aldığını farzedersek, ki en büyük itiraz da bu hususta. Meclisin seçimi yenilemesine zaten kimse itiraz etmiyor. Daha önce yüzde 51 oy vermiş olan seçmeni ikna etmek, aldığı bu karara inandırmak zorlu bir süreç. Zaten yüzde 51 oy alarak hükümet kurmuş bir iktidarın içinden çıkılamaz bir durumda seçim yenileme kararı alması gerekir. Tek başına hükümeti kurmuş, güçlü bir yürütmenin böyle bir hususta keyfi davranmasını beklemek pek akıllıca gelmiyor. Öyle bir durumda “tek başına zaten iktidarsın, daha ne istiyorsun” diye sorarlar adama.
Maddeleri evirerek, büzüştürerek, çarpıtarak seçmene anlatma dönemi geride kaldı. Seçmen istediği zaman, istediği an ne tür değişiklikler yapıldığını cep telefonlarından dahi görebiliyor. Bu tür yöntemlerin devri geçti zannımca. Daha mantıklı, daha somut tezlerle yola çıkmak, seçmene dokunmak çok daha etkili bir yöntem.
Bu düzenleme, sistemin tıkanması durumunda bir can simidi özelliği taşıyor. Siyasal krizlerin çıkması durumunda halkın hakemliğine başvurmak demokrasinin en önemli düsturudur. En güzel yanıdır.