Hamit ASLAN


Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimleri

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Milletvekili Genel Seçimleri


2007 de yapılan Referandum ile bu güne kadar meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmeye başlandı. İlk defa 2014 yılında halkoylaması ile yapılan seçimlerle yeni bir sisteme geçilmiş oldu. 

Bu yeni sistemde gücünü halktan alan, halka karşı sorumlu olan bir Cumhurbaşkanlığı çıktı ortaya. Bir taraftan halktan yetki alarak hükümet kuran bir Başbakan. Diğer taraftan halktan daha güçlü bir destek alan Cumhurbaşkanı. Bu yönüyle de devlet içerisinde bir çift başlılık sorunu kendini hissettirmeye başladı. 2014 yılından bu güne kadar halktan yetki alan bir Hükümet ile halktan yetki alan bir Cumhurbaşkanı arasından kriz çıkmamasının en önemli nedeni ikisinin de aynı partiden gelmesi, aynı hassasiyetleri paylaşmalarıdır.  

Farklı partilerden seçilecek Cumhurbaşkanı ile Hükümet arasında sorun çıkmaması için hiçbir neden yok. Hükümet ve devlet krizleri her dönemde devalüasyonlara ve daha kötüsü askeri ve yargı müdahalelerine zemin oluşturmuştur. 

367 krizinden daha büyük krizlere neden olabilecek bu çift başlılık sorunu, 26 Nisanda yapılacak Anayasa değişikliği ile ortadan kalkmış olacak. 

Yapılacak seçimle %51 oy alarak hükümeti kurma yetkisini de alacak olan Cumhurbaşkanı, güvenoyu sorunu yaşamayacak. Seçimin yapıldığı gece devletin başı kim olacak sorusu cevap bulmuş olacak. 

Koalisyon gibi bir sorun yaşanmayacak. 

Siyasi belirsizlik gibi bir kavram tarihe karışacak. 

Yine aynı gün yapılacak seçimle de Milletvekilleri belirlenecek. Böylece genel seçim ile Cumhurbaşkanı seçimi aynı gün yapılarak devletin başı ve yasama faaliyetlerini yürütecek milletvekilleri de belirlenmiş olacak. Aynı gün iki sandık için oy kullanılacak.

Bu güne kadar parti liderine verilen oylarla parlamentoya girme dönemi sona erecek.

Daha etkili ve halkta karşılık bulmuş kişiler ön plana çıkacak. 

TOKİ’den yüzde 25 indirim imkanı yarın başlıyor

Milletvekili Resul Kurt duyurdu: Adıyamanlı üreticilere 41,8 milyon TL destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan soyal konut müjdesi: ‘Ülke geneline yayma talimatını verdim’

TES sisteminin detayları açıklandı: Çalışanların kıdem hakları korunacak, emeklilikte ek gelir sağlanacak

‘Kimlere SGK dul-yetim aylığı bağlanır?’ Milletvekili Resul Kurt yanıtladı

Sözleşmeli tütün üretimi Ziraat Odası’nda masaya yatırıldı

Ev sahiplerinin ve kiracılarının beklediği haber geldi: Eylül ayı kira zam oranı belli oldu

TÜİK: Türkiye Ekonomisi İkinci Çeyrekte Yüzde 4,8 Büyüdü

Emekli Promosyonları Güncellendi: Bankalar 35 Bin TL’ye Varan Ödemeler Sunuyor

Altın Dört Ayın Zirvesinde: Gram Altın 4.611 TL’yi Gördü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 7 7 0 0 17 21
2.FENERBAHÇE A.Ş. 7 4 0 3 7 15
3.TRABZONSPOR A.Ş. 7 4 1 2 3 14
4.GÖZTEPE A.Ş. 7 3 0 4 8 13
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 4 2 0 3 12
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 7 3 1 3 2 12
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 7 3 2 2 -2 11
8.TÜMOSAN KONYASPOR 6 3 2 1 4 10
9.HESAP.COM ANTALYASPOR 7 3 3 1 -1 10
10.CORENDON ALANYASPOR 7 2 2 3 1 9
11.KASIMPAŞA A.Ş. 7 2 3 2 -1 8
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 1 2 3 0 6
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 6 1 3 2 -5 5
14.İKAS EYÜPSPOR 7 1 4 2 -6 5
15.ZECORNER KAYSERİSPOR 7 0 2 5 -8 5
16.GENÇLERBİRLİĞİ 7 1 5 1 -5 4
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 7 1 6 0 -9 3
18.KOCAELİSPOR 7 0 5 2 -8 2