Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) 18 maddelik anayasa değişiklik paketiyle çeşitli düzenlemeler getiriliyor. 16 Nisanda referanduma sunulacak düzenlemede adı Hakimler ve Savcılar Kurulu(HSK) olarak değişecek olan HSYK’nın mevcut durumunu ve değişiklik sonrası durumunu incelemekte yarar var.
Şu an mevcut haliyle, HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşmaktadır. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olup, Müsteşar Kurulun tabii üyesidir. Kurulun diğer üyeleri ise; ilk derece adli yargı hâkim ve savcılarının kendi aralarından seçtikleri yedi, ilk derece idari yargı hâkim ve savcılarının kendi aralarından seçtikleri üç, Yargıtay Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından seçtiği üç, Danıştay Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından seçtiği iki, Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından seçtiği bir ve Cumhurbaşkanının hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından seçtiği dört üyeden oluşmaktadır.
Yapılacak olan Anayasa değişikliğiyle üye sayısı 22’den 13’e düşecek olup, daire sayısı da 3’ten 2’ye düşürülüyor. Adalet Bakanı Kurulun başkanı olarak devam ediyor, müsteşar da aynı şekilde kurulun daimi üyesi olarak görevine devam ediyor.
Cumhurbaşkanı daha önce atadığı 4 üyeyi yine atamaya devam edecek. Geriye kalan 7 üye ise, TBMM de yapılan gizli oylama ile belirlenecek.
Yargıtaydan 3, Danıştaydan 1, öğretim üyeleri ve avukatlardan ise 3 üyeyi, TBMM seçecek. Mecliste her bir üye için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Birinci oylamada üçte iki çoğunluk aranacak. Bu oran sağlanamazsa, ikinci oylamada beşte üç, bu da sağlanamazsa, en çok oyu alan iki aday arasından kura ile isim belirlenecek.
Kurula seçilen üyeler, 4 yıllığına bu göreve seçilecektir. Görev süreleri dolan üyeler bir kez daha bu göreve seçilebilme hakkına sahiptir.
HSK’ya seçilecek üyeler, görev yapanların görev sürelerinin dolmasına bir ay kala belirlenir.
Görüldüğü gibi, bilinçli olarak yapılan kara propagandaların hiçbir meşru yanı yok. Her şey apaçık ortada. Cumhurbaşkanının atadığı üye sayısı aynen korunurken, geriye kalan 7 üyeyi ise halkın iradesini yansıtan meclis belirliyor. Daha önceden yargıda meydana gelen kamplaşma sonucunda FETÖ’vari gruplar etkin oluyorken, yeni düzenlemeyle böyle bir oluşuma meydan verilmiyor.
Yargı konusunu işlemişken Anayasa Mahkemesindeki düzenlemeden de bahsetmekte yarar var. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacağından ve buralardan seçilen birer üye seçilemeyeceğinden, Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 15’e düşürülmüş olacak.
Lakin şu an Anayasa Mahkemesi üyeliği devam eden Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri, 12 yıllık görev süreleri dolana kadar mevcut görevlerine devam edeceklerdir.
Gelecek Hafta; Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Milletvekili Seçimleri