Halil KARAKUŞ

Tarih: 20.03.2013 22:02

YGS Öncesi Öneriler

Facebook Twitter Linked-in

24 Mart 2013 tarihinde yapılacak olan YGS’ye girecek olan üniversite adaylarımıza başarılar diliyorum. Sınav öncesi ve sınav esnasında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili küçük hatırlatmalarda bulunmanın faydalı olacağı kanaatindeyim.

 Öncelikle sınavdan bir gün önce sınav yerini görmek ve mümkünse sınavda oturacağımız sırayı dahi görmemizin; stresimizi azaltmada bize yardımcı olacağını düşünüyorum.

 Sınavdan önceki gün sınavla ilgili her hangi bir çalışma yapmamızın bize faydadan çok zarar getirebileceğini; bildiklerimizi karıştırmamıza hatta unutmamıza bile neden olabileceğini dikkate almanızı öneriyorum.

 Sınavdan önceki son günde aşırı yorucu olmayan aktivitelerle zamanınızı geçirmenizi, hava şartları müsaitse; temiz havada vakit geçirmeyi tercih etmenizi öneriyorum.

 Yiyecek ve içecek konusunda dikkat edilmeli. Vücudunuza zarar verdiğini bildiğiniz veyahut daha önce hiç denemediğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak durmanızı öneriyorum.

 Sınavdan bir gün önce sınav evrakını ve sınavda kullanılacak olan en az iki adet kurşun kalem ve silgi gibi malzemelerin hazır hale getirilmesi sınav sabahı sizi bu uğraşıdan kurtaracaktır.

 Sınava gireceğimiz günün gecesinde özellikle erken yatıp uyumaya çalışmak yerine her zaman yattığımız saatte (çok geç olmamak kaydıyla) yatmamız, önceki düzenimizi devam ettirmemiz;  bedenimizin zihnimizi etkileme oranını azaltacaktır.

 Bunlar sınavdan önce dikkat etmemiz gerekenlerdi.

 Sınav esnasında dikkat etmemiz gerekenlere de kısaca değinelim.

 Sınav esnasında sınıfın sıcak veya soğuk oluşuna göre kıyafetlerimizi ayarlamamız gerekiyor. Oturduğumuz sıra fazlaca bizi rahatsız ediyorsa görevlilerden yardım isteyerek sıranın uygun duruma getirilmesini sağlamamız gerekiyor.

 Yanımızda bir şişe su götürmemiz faydalı olabilir.

 Su şişesini sıranın üzerine değil de yanımıza koyarsak ve kapağını kapalı tutarsak dökülmesi durumunda sınav evrakının zarar görme ihtimalini de ortadan kaldırmış oluruz.

 Sınav görevlilerinin, konuşmaları, ayak sesleri gibi bizi rahatsız eden durumlarda mutlaka onları uyaralım. Sınava giren diğer adayların bizi rahatsız edecek hareketler sergilemeleri durumunda sınav görevlilerinden yardım isteyelim.

 Kendimizi veya çevremizi rahatsız edecek sakız; şeker gibi besin maddelerinin sınav esnasında zihni performansımıza bir fayda sağlamadığı son araştırmalarda ortaya konulmuştur.

 Sınavda zaman kaybının en önemli nedeni soru üzerinde takılıp kalmaktır. Bunu ‘turlama tekniği’ kullanarak azaltabiliriz. Şöyle ki: Bir soruya ilk baktığımız zaman eğer bize çok zor geliyorsa; o soruya bir işaret koyarak diğer soruya geçeriz. Ve bu şekilde bıraktığımız sorulara sınav sonunda diğer soruları yaptıktan sonra döneriz.  Bize en kolay gelen dersin sorularından başlamak moralimizi olumlu etkileyecektir.

 Son olarak: sınavla ilgili kaygılarınızı sınav sonuna bırakın.  Ne demiş Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz.

 Mevla görelim neyler, Neylerse güzel eyler

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —