Fatih POLAT

Tarih: 29.06.2016 11:27

Kadir Gecesi Nedir Bilir misin?

Facebook Twitter Linked-in

1. Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?

3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.

4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.

5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadr Suresi)

Kadir gecesinin ne olduğunu en kısa ve en güzel biçimde açıklayan bu sure, insanlık için bir Nur ve hidayet kaynağı olan, Hakkı ve batılı birbirinden ayıran Kur’anı Kerimin o gecede indiğini, o gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu, meleklerin o gecede her iş için indiğini ve o gecenin fecrin doğuşuna kadar esenlik dolu olduğunu haber vermektedir.

Bu geceyi bu kadar kıymetli kılan, diğer gecelerden ayıran husus bu gecede Kur’anı Kerimin yeryüzüne inmeye başlamasıdır. Kur’anı Kerim yeryüzüne insanların hayatını tanzim etmek için indirilmiştir. Birde insanlar bu gayeyi gerçekleştirse artık hayırlı ve bereketli hayatları bir düşünün.

'Kadir', bazı müfessirlere göre 'takdir' anlamındadır. Yani bu gece, Allah'ın, takdiri uygulamak için meleklere emir verdiği gecedir. Bunu Duhan suresindeki şu ayet teyid etmektedir: 'O gece katımızdan her hikmetli emir sadır edilir' (Duhan 5) İmam Zuhrî diyor ki; 'Kadir'in manası azamet ve şereftir.' Yani o, çok azametli gecedir. Bu manayı teyid eden ayet aynı surenin şu ayetidir: 'Bin aydan hayırlıdır.' (Tefhimu’l Kur’an)

Kadir gecesinin hangi gece olduğu ihtilaflı bir konu olmakla beraber Alimlerin çoğuna göre Ramazan ayının 27. Gecesidir. Bu gecenin hangi gece olduğunun net olarak söylenmemesinin hikmetlerinden biri ise, Müslümanların sürekli bir arayış içerisinde ve teyakkuz halinde olmalarının sağlanması içindir.  

Hz. Aişe (R. anhâ) anlatıyor: 'Rasûlullah (as) vefat edinceye kadar Ramazan'ın son on gününde itikafa girer ve derdi ki: 'Kadir gecesini Ramazan'ın son on gününde arayın'. Rasûlullah (as)'dan sonra, zevceleri de itikafa girdiler.'

Kadir gecesi Rabbimizin, tövbe ve istiğfar ettiklerinde insanların günahlarını bağışlayacağı, Tevvab, Afuv, Ğafur isimlerinin tecelli edeceği bir gecedir.

Efendimiz: “Kim Kadir gecesini imanla ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eder-değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır.” Buyurmuşlardır.

Hz. Aişe (R. anhâ) anlatıyor: 'Ey Allah'ın Resülü, dedim, şâyet Kadir gecesine tevâfuk edersem nasıl dua edeyim?' Şu duayı okumamı söyledi:'Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu anni. (Allahım! Sen affeedicisin, affı seversin, beni affet.'

İtikaf, hem bu geceyi aramanın ve ihya etmenin bir vesilesi, hem de Efendimizin önemli bir uygulaması olarak bugünlerde icra edilmesi gereken çok önemli bir ibadettir. Birkaç  günlüğüne de olsa bu ibadeti yapmalıyız.

Duamız odur ki, Kur’an’ın Kadir ve kıymetini bilelim ve ona göre hareket edelim. Ya Rabbi! Bu gecede bizleri affettiğin kulların arasına dahil et ve sadece Senin rızanı gözeterek tuttuğumuz oruçlarımızı kabul et. Bu duygu ve düşüncelerle Ramazan Bayramınız Mübarek olsun.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —