Burak Özmercan


6 ŞUBAT DEPREMİNİN 2. YILDÖNÜMÜ: UNUTULMAYAN ACILAR VE DERSLER

Daha dün gibi yaşadığımız 6 Şubat Asrın Felaketinin üzerinden iki yıl geçti. Soğuk ve karlı bir kış günü zamanın 04:17’de durduğu Besni’de, kaybettiğimiz 500’ün üzerinde canımız ve o felaketin hayatımızda bıraktığı izler hala ilk gün ki acısıyla tazeliğini koruyor.


Evet, dile kolay soğuk ve karlı bir Şubat gecesi çok acı bir şekilde uykudan uyandığımız veya “uyanamadığımız” o Asrın felaketinin bir yıldönümü daha geldi. Her ne kadar o tarihten bu yana toparlanıp yaşadıklarımızı unutmaya çalışsak da geçen süreci ve yaşananları bir kez daha hatırlamakta ve ders çıkarmakta fayda var. 

Sahi neler olmuştu? 

Neler yaşamıştık? 

Ne olduysa bir anda olmuştu. Pazar’ı Pazartesi’ne bağlayan gece saat 04:17… Birkaç saat sonra uykumuzdan uyanıp yeni bir güne başlayacaktık. Ancak merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki eşi görülmemiş bir depremle uykumuzdan uyandık. İlk başlarda bir anlam veremedik. Evet, depremin büyük olduğunun farkındaydık ama bu derece yıkıcı ve can yakıcı olduğunu fark edemedik. Ta ki gün ışıyıncaya kadar. Gece yerini buğulu bir aydınlığa bırakırken öyle bir manzara ile karşılaştık ki “mahşer” den farkı yoktu. “BESNİ YERLE BİR OLMUŞTU.” 

İlçenin hemen her mahallesinde çok sayıda bina yıkılmış enkazlarından “yardım edin” sesleri yükseliyordu. Öyle bir gündü ki insanlar kendi çaresizliğinden enkaz altındakileri göremiyordu. Ama bunu atlatmak kısa sürdü ve herkes elinden geldiğince yardım çalışmalarına başladı. Ancak bu sefer de depremin 11 ili etkileyecek kadar yıkıcı olması nedeniyle ekip ve ekipman sektesine uğradık. İlk günlerde çalışanların hiçbir şekilde arama kurtarma bilgisi yoktu. Öyle ki depremden birkaç gün sonra Türkiye’ye gelen uluslararası arama kurtarma ekiplerinden Polonya ve Bulgaristan ekiplerini Adıyaman’a giderken Yenikent’te halk zorla durdurarak Besni’de kalmasını sağladı ve ilk profesyonel arama çalışmaları başladı. 

Günler sonra her binadan kaybettiğimiz canları bir bir çıkarırken yaşadığımız üzüntünün, sağ olarak çıkan hemşerilerimizin de yeni bir hayata tutunmasına verdiğimiz mutluluğun tarifi yoktu. 

Günler haftayı haftalar ayı kovalarken insanların tabiri caizse “başı kesilmiş tavuk gibi” gezdiği Besni’de her yer enkaz yığınlarına dönmüş ve gönderilen yardım malzemeleriyle hayata tutunulmaya çalışılmıştı. Zaman akıp gidiyordu ama depremin ilk dönemlerinde Besni ve diğer deprem bölgeleri için durmuştu. 

Depremin ardından gösterilen dayanışma ruhu ise unutulmazdı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardımlar, uluslararası destekler ve gönüllülerin çabaları, bu zor günlerde toplumun birlik içinde hareket edebileceğini bir kez daha gösterdi. Ancak dayanışmanın sadece kriz anlarında değil, her zaman sürdürülmesi gerektiği de bu süreçte bir kez daha anlaşıldı.

Ders Alındı mı?

Depremin üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ sorulması gereken önemli sorular var: Gelecekte benzer bir felaketle karşılaştığımızda daha hazırlıklı olacak mıyız? Deprem sonrası yapılan çalışmalar, afet yönetimi ve şehir planlaması açısından yeterli mi? 

Uzmanlar, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve bu gerçeğin göz ardı edilmemesi gerektiğini sık sık vurguluyor. Ancak alınan önlemlerin yeterliliği hâlâ tartışma konusu. Deprem sonrası yapılan, kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm projeleri ile afet bilinci eğitimleri önemli adımlar olsa da daha fazlasının yapılması gerektiği açık.

“Doğanın gücü karşısında hazırlıklı olmak hepimizin sorumluluğu”

6 Şubat depreminin yıldönümü, yalnızca kayıplarımızı anmak için değil, aynı zamanda gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması adına ders çıkarmamız gereken bir gün olmalı. Depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi, afet bilincinin artırılması ve hızlı müdahale sistemlerinin geliştirilmesi, gelecekteki riskleri en aza indirmek için atılması gereken adımlar arasında yer alıyor.

Evet, o günden bu yana yaşananlar elbette ki kelimelere sığmayacak kadar daha uzundu, ancak iki yıllık süreci özetlemek gerekirse Besni küllerinden yeniden doğdu ve doğmaya da devam ediyor. Umuyoruz ki bundan sonra hayatımızın en büyük gerçeklerinden olan deprem ile ilgili tüm kamuoyu daha sağlam ve hassas adımlar atar. Unutmayalım ki doğanın gücü karşısında hazırlıklı olmak, hepimizin sorumluluğudur.

Asrın felaketinin yıldönümünde kayıpları olan tüm hemşerilerimizin acılarını bir kez daha paylaşıyoruz. Deprem şehidi tüm vatandaşlarımıza rahmet dilerken Yüce Allah’tan böyle bir felaketi bir daha ülkemize yaşatmamasını temenni ediyorum. 

Dolarda tarihi rekor: 36 TL seviyesi aşıldı

Bakan Şimşek: 'Enflasyondaki düşüş devam edecek'

Ramazan ayı öncesi marketlerde sıkı denetim

Enflasyon rakamları açıklandı, Maaşlara zam oranı belli oldu

Yılbaşında zamlanacak ürün ve hizmetler belli oldu

Akaryakıta ÖTV zammı geliyor

Cep telefonu ve araç alımlarında taksit sınırı değişti

Esnafa konum vergisi geliyor!

Gelir İdaresi Başkanlığı 5 Milyon TL ve üzeri vergi borcu bulunan mükellefleri açıkladı

İl Genel Meclisi 2025 yılı bütçe görüşmeleri başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 21 16 2 3 33 51
3.Samsunspor 21 12 5 4 11 40
4.Eyüpspor 21 11 4 6 15 39
5.Göztepe 21 10 7 4 13 34
6.İstanbul Başakşehir 21 9 7 5 9 32
7.Beşiktaş 20 8 4 8 8 32
8.Kasımpaşa 21 6 5 10 -3 28
9.Alanyaspor 21 7 7 7 -3 28
10.Rizespor 21 8 10 3 -10 27
11.Trabzonspor 20 6 6 8 10 26
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 21 7 10 4 -16 25
14.Konyaspor 21 6 9 6 -6 24
15.Sivasspor 21 6 10 5 -9 23
16.Kayserispor 20 3 9 8 -20 17
17.Bodrum FK 21 4 13 4 -14 16
18.Hatayspor 21 1 13 7 -17 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5