Tarih: 14.08.2014 18:17

Vesayet Tedavülden Kalktı 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan Oldu

Facebook Twitter Linked-in

AK Parti Adayı olarak seçimlere giren Recep Tayyip Erdoğan Besni genelinde 23 bin 901, CHP ve MHP’nin yanı sıra birçok partinin de adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu 8 bin 360 oy alırken HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ise 3 bin 743 oy aldı.

30 Mart seçimlerinde ise Besni’de AK Parti yüzde 30.4 (4 bin 398), CHP yüzde 21.8 (3 bin 235), MHP ise yüzde 1.2 (176 oy) almıştı.  

Yerel seçimlerde toplam kullanılan oy 14 bin 812 iken Cumhurbaşkanlığı seçiminde katılım düştü. 12 bin 212 kişinin sandığa gitmesine rağmen Recep Tayyip Erdoğan yüzde 67.8 oranla yerel seçimlerde alınan oy oranını ikiye katladı.

Erdoğan, her seçim sonrası yaptığı gelenekselleşen balkon konuşmasında 'uzlaşma' mesajları verdi, 'Eski tartışmaları eski Türkiye'de bırakalım' dedi.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

'1 Temmuz’da adaylığımız açıklandığında bunun bir Fatiha olduğunu söylemiştik. Bugün kutlu bir Fatiha’yı, kutlu bir açılışı hep birlikte idrak ediyoruz. Bugün bir dönemin kapılarını kapatıyor, artık yeni bir döneme doğru ilk adımı atıyoruz. 3 Kasım 2002’de milletin partinin iktidara gelmesiyle TBMM ile millet kucaklaşmıştı. Bugün milletin doğrudan seçtiği cumhurbaşkanı ile artık Çankaya ile millet arasındaki tüm engeller ortadan kalkmıştır. Çankaya halkıyla bütünleşmiştir. Şeyh Edabali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ öğüdü bugün tam manasıyla tecelli etmiştir. Uzun yıllar boyunca demokrasinin üzerinde bir vesayet aracı olarak muhafaza edilmeye çalışılan Çankaya bugün itibariyle milli iradenin tam egemenliği altına girmiştir. Sahibi millet olan devletin parlayan yıldızı, bizzat millet tarafından artık ehline emanet edilmiştir.

'VESAYET TEDAVÜLDEN KALKMIŞTIR'

Artık devletin ve milletin iki ayrı istikameti bulunmuyor. Bugünden itibaren devlet ve millet aynı istikamete bakıyor. 12 Eylül 2010 tarihinde yüzde 58 oy oranıyla kabul edilen anayasa değişikliği 12 Eylül darbesinin izlerini silmişti. Bugün ise 27 Mayıs 1960 parantezi artık kapanmıştır. 27 Mayıs’ın bir vesayet aracı olarak Türkiye'ye dayattığı cumhurbaşkanlığı anlayışı artık tedavülden kalkmıştır. Biz 13 yıl önce 14 Ağustos 2001’de AK Parti’yi kurarken Menderes gibi ‘yeter’ demiştik. Yeter söz milletin demiştik. Yeter, söz de milletin; karar da milletin demiştik. İşte söz de karar da milletin uhdesine geçti. Aracılar vasıtasıyla seçmediniz bizzat kendiniz seçtiniz. Millet sadece TBMM’ni sadece hükümeti tayin eden değil cumhurbaşkanını da tayin eden bir gücü eline geçirmiş Türkiye'nin istikametini artık bizzat belirlemeye başlamıştır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —