Besni’de tarihin değişik dönemlerinde var olmuş, günümüzde uygulanmayan ya da unutulmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgili bilgilere aşağıdaki bölümlerde yer verilmektedir.
Dokumacılık
Besni, geçmişten beri el sanatlarında önemli bir gelişme göstermiştir. Eski Besni (Aşağışehir) başta dokumacılık olmak üzere çevre illeri geride bırakmıştır.
Köşgerlik
Köşgerlik, Yimeni dikme sanatı olsa da ayakkabıcılığın temelini oluşturduğu söylenebilir. Köşkerlikte Yimeni’nin tersten dikildiği, kunduracılıkta ise ayakkabı yapılırken çivi kullanıldığı ve o zamanlar ayakkabının sipariş üzerine yapıldığı ifade edilmiştir.
Karcılık
Buzdolabı ve buzun olmadığı dönemlerde, Besni halkı soğuk su ihtiyacını bir tas karlı ayranla veya karlı şerbetle gidermeye çalışmaktaydı. Teknolojinin unutturduğu mesleklerden olan karcılık, yukarıda belirtilen bir tas soğuk suyu insanlara sunan meslek olarak yer almaktadır.
Şerbetçilik
Besni’de yapılan araştırmalara göre, eski dönemlerde, 60’ın üzerinde şerbet çeşidi bulunmaktadır. Şerbetçilik Besni’de meslek olarak yer almaktadır, hatta bir dönem bu sektörde kooperatifleşme gerçekleşmiştir.
Hallaçlık
Hallaçlık, öz itibariyle pamuğun ipe dönüştürülmeden önce atılması yani tüy haline getirilmesi işlemidir. Hallaçlık pamuğu iyice tüylendirdikten sonra, evlerde kadınlar tarafından eğdirilmekte yani ipe dönüştürülmektedir. Bazen pamuğun içine keçi kılı da katılarak, iplikten çoban keçesi, kilim gibi eşyalar dokunmaktadır.