Tarih: 13.04.2018 13:14

Sünenin Düşmanı 35 Bin Böcek, Doğaya Bırakıldı

Facebook Twitter Linked-in

Adana Süne Parazitoit Üretim Merkezi'nde üretilen 35 bin faydalı böcek yumurtası Adıyaman’a getirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince Çemberlitaş köyüne getirilen yumurtalar, doğaya bırakıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, yaptığı açıklamada,  “Bu yıl süne ile mücadele de daha etkin olmamız gerektiğine inanıyorum. Arkadaşlarımızın sahada yaptığı süne çalışmasında süne yoğunluğunun daha fazla olduğunu gördük. Bu böcekler bize Adana Ziraat Mühendisliğinden geldi. 35 bin 700 tane dağıtıyoruz. Adıyaman merkez, Besni, Gölbaşı ve Kahta ilçelerinde bu böcek salım gerçekleştiriyoruz. Burada amaç kimyasal kullanımı en aza indirmek. Çünkü kimyasallar doğaya zarar veriyor. Bu saldığımız yumurta parazitleri sünenin kendi yumurtaları içinde kendi yumurtalarını bırakarak yararlı böcek olarak doğaya bırakılmaktadır.

Bu yıl çiftçilerden ricamız; arkadaşlar şuan sahadalar. 12 ekip 260 yerleşim yerinde çalışmaları devam ettiriyor. 12 Nisan’da sona eriyor. Biz 4 Nisan’dan buyana sahadayız. Çiftçilerimizin sürekli tavsiyelerine uyarak hareket etmelerini ve milli ekonomiye büyük kayıplar veren süne ile mücadele de başarılı olmak istiyoruz. Muhtarlarımız bizimle birlikte bu mücadelenin ilimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bu yıl 650 bin arpa ve 750 bin dekarda buğday ekimi olduğunu ifade eden Alan, “Geçen yılda bunu yaptık. Son dönemlerde bizde süne yoğunluğu az da olsa azalma gösterdi. Hem ilaçlama yönünden hem de biyolojik yönden arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyor.

Bu yıl da ilimiz genelinde yaklaşık 650 bin dekar arpa, 750 bin dekar da buğday ekimi mevcut. Biz bunun için önceden çalışıyoruz. Süne çiftçinin bir yıllık emeğini boşa çıkarabilir. Biz de bundan dolayı çiftçimiz ile birlikteyiz” diye konuştu.

Çiftçiler ise faydalı böceklerin  yararını gördüklerini ve Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan’a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —