Madde Bağımlılığı ile Mücadelede Eğitim Seferberliği
Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde Madde Bağımlılığı ile Mücadele, Yeşilay Derneği Çalışmaları ve Koruyucu Aile ile Evlat Edinme Hizmetleri ile Besni’de madde kullanımının anlatıldığı geniş katılımlı bir toplantı ger?
Uyuşturucu Kullanım
Yaşı 17’ye düştü
Çocuk Koruma Kanunu İlçe Koordinasyon Kurul Toplantısı kapsamında gerçekleşen toplantıya İlçe Kaymakamı Ahmet Gencer, İlçe Emniyet Müdürü Cemal Avan, İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Arif Bekar, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Karakuş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşet Yazar, İlçe Müftüsü Hanifi Damar, Adıyaman Yeşilay Dernek Şube Başkanı Hakan Özöncel, Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, kurum ve daire amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, muhtarlar ve okul müdürleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda Besni Sosyal Hizmet Merkezinde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Haydar Erdoğan madde bağımlılığı konusunda mevcut durum, yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan çalışmaların sunumunu gerçekleştirdi.
Besni’de uyuşturucu kullanımıyla ilgili bilgiler veren Erdoğan, resmi kayıtlara göre madde kullanımı yaşının 17’ye düştüğüne dikkat çekerek, Emniyet kayıtlarına göre 2017 yılında 4, 2018 yılı itibariyle de 1 çocuğa uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapıldığını belirtti.
Uyuşturucuyla mücadele
Uyuşturucuyla mücadele de Besni’ye yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Erdoğan, aydınlatması olmayan park ve bahçelerde AKEDAŞ görevlileriyle işbirliği içinde çalıştıklarını ve tüm park ve bahçelerin aydınlatma sorununun giderildiğini aktardı.
Erdoğan ayrıca, güvenlik güçleri tarafından okul çevrelerinde yapılan operasyonlarla uyuşturucu madde satanların çocuklara ulaşmasının engellendiğini bildirdi.
Yeşilay ile Aile ve Sosyal
Politikalar İl Müdürlüğü
Toplantıda Adıyaman Yeşilay Dernek Şube Başkanı Hakan Özöncel Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadele konusunda özellikle MEB’e bağlı okullarda gerçekleştirdiği çalışmalara değindi. Özöncel ayrıca İl Genelinde Yeşilay Derneği olarak maliyetler ve diğer teknik konular sebebiyle sınırlı bir alanda gerçekleştirecekleri yeni bir projeyi Besni için de uygulayacaklarını ifade etti.
Daha sonra Adıyaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Sosyal Çalışmacı Feride Polat Evlat Edinme Hizmetleri konusunda yine Adıyaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Psikolog Tennur Gündüz ise Koruyucu aile Hizmetleri ile ilgili olarak sunumlarını gerçekleştirdi.
Madde bağımlıları yıkık
Binaları mesken tutuyor
Toplantı sonunda konuşan İlçe Kaymakamı Ahmet Gencer ise; “Aramızda bugün Sivil Toplum Kuruluşlarımızdan arkadaşlarımız, muhtarlarımız, okul müdürlerimiz var. Sahada herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığımız zaman devlet kurumları olaya anında müdahale edebiliyorlar mı veya yine sahada bağımlılıkla mücadeleye devlet kurumları yeteri kadar el atabiliyor mu, aksaklıklarımız, sıkıntılarımız var mı bunları sizlerden dinlemek istiyorum. Biz elimizden geldiği kadar tedbir almak istiyoruz.
Bazı mahallelerimizde yıkık evler, binalar var. Madde bağımlıları veya gayri hukuki işler yapmak isteyenler buraları mesken tutuyorlar. Bunlara zemin bırakmayalım. Bu konuyla ilgili bunların tespiti ve prosedürü ne ise buraların yıkılması için gereken çabayı gösterelim” dedi.
Çocuklar ilgisiz ve sevgisiz kalıyor
Kaymakam Gencer şöyle devam etti; “Aileler parçalanmaya başlıyor, boşanma oranları her geçen gün artıyor. Aile içerisinde yaşanan sorunlar artmaya devam ediyor. Çocuklar ilgisiz ve sevgisiz kalıyor. Normal aile düzeyinde bile yanı başımızda oturan çocuklarımızı kontrol edemiyoruz. Herkes kendi telaşının peşine düşmüş, o eski aile ortamlarının sıcaklığını, birlikteliğini, beraberliğini göremiyoruz. Bireyselleşme daha ön plana çıkmaya başladı, herkesin duygusu, dünyası farklı yönde gidiyor ve insanlar yalnızlaşıyor.Aileler çocuklarına yeteri kadar ilgi ve sevgiyi göstermediği anda o çocuk çıkışı nerede bulur bilemiyoruz.
Tabi okullarımızda bunlarla ilgili gerekli eğitimler veriliyor ama bir sorunla karşılaşıldığı anda bir çocuğun madde kullandığını öğrendiğimiz anda devletin yeteri kadar mekanizması var. Bunların anında olaya müdahale edebilmesi ve gerekli tedbirleri alması gerekiyor.Uyuşturucu madde kullanımı belli bir seviyeye geldiği zaman önlem alması da zorlaşıyor, onun için okullarda idarecilerimiz, ailelerimiz çok dikkatli davranması gerekiyor” diye konuştu.
Okul çevresindeki büfe
Denetimleri sıkılaştırılacak
Toplantıda ayrıca okul müdürlerinin öğrencilere sigara satan büfelere karşı önlemlerin artırılması gerektiği sözü üzerine açıklama yapan İlçe Emniyet Müdürü Cemal Avan, denetimlerin devam ettiğini belirterek gerekli çalışmaları yürüttüklerini ve denetimlerin artarak devam edeceğini söyledi.
Emniyet Müdürü Avan ayrıca ilçe genelinde öğrenci dışında 50 kişinin uyuşturucu kullandığını tespit ettiklerini ifade ederek 2017 yılında bunların 27’sine, 2018 yılı itibariyle de 4 kişiye işlem yaptıklarını belirtti.