Tarih: 18.10.2024 17:51

Lübnan Tezkeresi TBMM’de: Türk askerinin görev süresi uzayacak mı?

Facebook Twitter Linked-in

Tezkerede, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının UNIFIL’e yaptığı katkının devam ettirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

"Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMM’de"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan tezkerede, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 11 Ağustos 2006’da kabul ettiği 1701 sayılı karar doğrultusunda Lübnan’da bulunan Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin karar hatırlatıldı. TBMM’nin 5 Eylül 2006 tarihli kararıyla 1 yıl süreyle verilen iznin, daha önce birkaç kez uzatıldığı ve son olarak 31 Ekim 2023’ten itibaren 1 yıl süreyle yenilendiği belirtildi.

"Barışı Koruma Harekatında Önemli Bir Rol"

Tezkerede, Türkiye’nin UNIFIL’e yaptığı katkılar sayesinde barışın korunmasında etkin bir rol üstlendiği ifade edildi. Tezkerede şu ifadeler yer aldı: "Bu çerçevede Türkiye'nin katkısı, gerek BM sistemi içinde gerekse bölgesel ve küresel ölçekte, ayrıca kapsamlı sivil-asker işbirliği faaliyetleri vasıtasıyla Lübnan toplumunun her kesiminde görünürlüğünün artmasına ve barış ile istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine hizmet etmiştir."

"Görev Süresi Uzatılması Talebi"

Tezkerede, BMGK’nin UNIFIL'in görev süresini 31 Ağustos 2025’e kadar uzattığı hatırlatıldı. Türkiye’nin, Lübnan’la olan ikili ilişkileri ve bölgedeki güvenlik şartları göz önünde bulundurularak, Türk askerinin görev süresinin 31 Ekim 2024’ten itibaren 1 yıl daha uzatılmasının talep edildiği belirtildi. TSK unsurlarının göreve devam etmesi için ilgili düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağına işaret edildi.

"Lübnan’da Barış ve İstikrar İçin Katkı Sürüyor"

Türkiye’nin, UNIFIL kapsamında Lübnan’da barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasını sürdürmesi gerektiği değerlendirilirken, BM'nin bu karar doğrultusunda Türk askerinin UNIFIL'deki varlığının devam etmesinin önemine vurgu yapıldı.

Kaynak : PHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —