9889,71%-1,35
35,33% 0,50
36,71% 0,11
2957,36% 0,04
4755,48% -0,63
.
Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalarla birçok hastalığa şifa olduğu bilimsel olarak kanıtlanan ilçe merkezine sadece 6 kilometre uzaklıktaki Çörmük içmesi bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda. Besni’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olma potansiyeline sahip Çörmük’ün içler acısı hali tepki topluyor. Öyle ki geçmiş yıllarda Türkiye’nin çeşitli illerinden insanların gelip haftalarca kamp yaparak şifa aradığı Çörmük, son yıllarda kuş uçmaz kervan geçmez bir yer haline geldi.
ŞİFA DAĞITTIĞI BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
Besni’ye 6 kilometre uzaklıkta bulunan Çörmük içmesi yer altından çıkan doğal kaynak suyu ile şifa dağıtıyor. Öyle ki geçmiş yıllarda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Bölümü Kürsüsü tarafından suda yapılan araştırmada suyun birçok hastalığa şifa olduğu tespit edilmişti. Araştırmalara göre kaplıcanın suyunun hazım bozukluğuna, mide bağırsak ve safra kesesi hastalıklarına, ülser ve gastrit hastalıklarına, ishal ve kabızlıklara, karaciğer ve bağırsak bozukluklarına, böbrek taşlarına, şişmanlık, diyabet ve gut hastalıklarına, cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
ÇÖRMÜK’ÜN DOKTOR BALIKLARI
Besni’nin turizm potansiyelini artıracak Çörmük’ün ayrı bir detayı ise içerisinde yaşayan ve tabiri caizse doktor görevi gören balıklar. Suyunun birçok hastalığa şifa olmasının yanı sıra içerisindeki balıklar da ayrı bir tedavi görevi görüyor. Öyle ki balıklar, suya ayaklarını sokan vatandaşların bir süre sonra etrafında toplanmaya ve ayak ve bacaklarındaki parazitleri temizlemeye başlıyor.
BAKIMSIZLIKLA ALKOL, UYUŞTURUCU VE FUHUŞ YUVASI HALİNE GELEN CENNET
Geçmiş yıllarda gerek bölge illerden gerekse de Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen insanların kamp yaparak şifa aradığı yer olan Çörmük son yıllarda uyuşturucu ve fuhuş gibi çeşitli suçların meskeni haline gelmiş durumda. Bakımsızlığıyla adeta harabe bir yer haline gelen Çörmük kurtarılmayı ve turizme kazandırılmayı bekliyor. Özellikle 6 Şubat depreminden önce kuruyan Çörmük’teki su depremle birlikte tekrar akmaya hatta çoğalmaya başladı. Temmuz ve Ağustos aylarında suda meydana gelen barutsu kokunun şifa dağıttığı kabul edilen Çörmük, geçmiş dönemlerde birkaç kez yap-işlet-devret modeliyle kiralansa da aradığı canlılığa kazandırılamadı.
VATANDAŞ BÖYLESİ BİR CENNET’İN KADERİNE TERK EDİLMESİNDEN RAHATSIZ
Haftada en az üç gün gelerek kendi imkanlarıyla temizliğini yapmaya çalışan vatandaş Haci Çadırcı, Çörmük’ün şifa dolu özelliklerini gazetemize anlattı.
Birçok hastalığa iyi gelen Çörmük’ün değerinin bilinmediğini dile getiren Çadırcı; “Bizim buranın değerini bilmeyen büyüklerimiz var. Bu güzel suya sahip çıkılmıyor. Buranın üstünü beton yaptılar, eskiden açıktı, su çoktu, altını da beton yaparak suyu kaçırdılar. Şimdiki gelen insanlarımız burada 10 dakika oturduktan sonra pislikten dolayı kaçıyor. Burayı yap işlet devret modeliyle birine devretsinler, burası Besni’nin gülü. Türkiye’de bulunmayacak bir yer” dedi.
Bu haliyle bile çevre il ve ilçelerden vatandaşların ziyarete geldiğini aktaran Çadırcı şöyle devam etti; “Önceki gün şifalı su için Gölbaşı’ndan, Şanlıurfa’dan gelenler oldu. Suyunu içip, çamurunu vücutlarına sürerek şifa buluyorlar. Ama bizim sorumsuzluğumuz var, buraya bir el atılması gerekiyor”
GEÇMİŞ YILLARDA İNSANLAR AKIN AKIN GİDERDİ
Vatandaş Fatma Yardımlı ise, çocukluğunda Çörmük’ün çok farklı olduğunu aradan geçen yıllar boyunca kaderine terk edildiğini söyledi. Geçmiş yıllarda Besni’nin tek mesire alanın Çörmük olduğunu ifade eden Yardımlı; “Eskiden Besni’nin tek mesire alanı burasıydı. Özellikle şifalı olması nedeniyle insanlar akın akın geliyorlardı. Mesela kapalı havuzu vardı, çocuk havuzu vardı, bayanların girdiği ayrı bir havuzu vardı. Sazlıklardan haymalar vardı, o haymalar da şu sudan faydalanabilmek için insanlar gelip bir hafta kadar kalırlardı. Daha sonrasında birileri devraldı, sonra onlar bıraktı başkaları aldı ama kayda değer hiçbir şey olmadı. Şuan çok kötü durumda ama gerçekten bir el atılsa gerçekten değerlendirilmesi gereken bir yer” dedi.
ÇÖRMÜK BESNİ’NİN MİLLİ DEĞERİ
Besni’nin en eski mesire alanlarından olan Çörmük’ün ilçenin milli bir değeri olduğunu dile getiren Öğretmen Songül Tüy, çocukluğundan beri buraya gelip gittiğini söyledi. Önceki yıllarda kurumaya yüz tutan suyun depremin ardından yeniden canlandığını aktaran Tüy, bakımının yapılmamasını eleştirdi.
Tüy açıklamalarında şunları dile getirdi; “Etrafı görebilirsiniz, havuzun tabanı kırılmış, kabinin içinde inanılmaz pislikler var. Çevre düzenlemesi bitmiş halde, burası kuş uçmaz kervan geçmez bir yer haline dönüşmüş. Depremden sonra bizim suyumuz geri geldi ve eskisinden daha fazla akmaya başladı. Bu su sıradan bir su değil, bu su şifalıdır. Biz çocukken İç Anadolu’dan Yozgat’tan, Kütahya’dan buraya gelip çadırlar kurup haftalarca kalan, şifa arayan insanları hatırlıyorum. Ama şimdi maalesef terk edilmiş durumda. Bu değerimizi kurtarmak zorundayız. Belediyemiz, Kaymakamlığımız artık her nerenin bünyesindeyse el atılmasını rica ediyoruz. Bu milli değerimizin tekrar eski günlerine kavuşmasını diliyoruz”