Tarih: 28.05.2024 11:14

Besni’nin vazgeçilmez lezzeti “basmet”

Facebook Twitter Linked-in

Nohut mayasından yapılan ve yöresel adıyla ‘basmet’ denilen, fırınlarda sadece sabah çıkan peksimet için ilçedeki vatandaşlar fırınlar önünde kuyruklar oluşturuyor. 

Sabah iş yerlerini açan esnafın kahvaltı sofrasında olmazsa olmazları arasında yer alan peksimete yılın belli zamanları memleketlerine gelen gurbetçi vatandaşlar da ilgi gösteriyor. Vatandaşlar özelliği sayesinde günlerce bozulmayan peksimeti şehir dışına götürmeyi de ihmal etmiyor.

Peksimetin püf noktalarını gazetemiz muhabirine anlatan 30 yıllık fırıncı esnafı Haci Zeyrek Şimşek, peksimetin sofralara gelinceye kadar birçok aşamadan geçtiğini söyledi. Akşamdan mayalayarak sürece başladıklarını söyleyen Şimşek, hamurunu yoğurduktan sonra 4-5 saat aralığında dinlenmeye bıraktıklarını kaydetti. 

Son aşama olan pişirme süreci öncesinde de ısıtılmış tahtalarda bir süre daha dinlendirdiklerini dile getiren Şimşek, pişirildikten sonra vatandaşların sofrasındaki yerini aldığını söyledi. Fırıncı esnafı Şimşek ayrıca 10 güne kadar bozulmadan saklanabilen ürününü yurt içi ve yurt dışına da gönderdiklerini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —