9203,37%1,11
39,62% 0,16
45,68% 0,20
4296,95% 0,15
6933,62% 0,33
Besni Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısı yapıldı. Tek gündem maddesiyle gerçekleşen toplantıda yıllardır Besni’nin kanayan yarası haline gelen yapı yasaklı bölgelerdeki tapu sorunlarının ve düzenleme çalışmalarının İmar Komisyonunda yapılmasına karar verildi. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Reşit Alkan, yapı yasaklı bölgelerdeki eşitsizliklerin de çözüme kavuşturulacağını dile getirerek çalışmaların en kısa zamanda nihai karara bağlanacağını söyledi.
BAŞKAN ALKAN: BU SORUNU KÖKTEN HALLEDECEĞİZ
Besni Belediyesi’nin Mart ayı meclis toplantısı daha önceki toplantılarda olduğu gibi yine halka açık canlı yayınla gerçekleştirildi.
Tek gündem maddesiyle gerçekleşen toplantıda Besni’nin adeta kanayan bir yarası haline gelen yapı yasaklı bölgelerin durumu ele alındı.
Önceki yıllarda pek çok kez gündeme gelen ancak bu zamana kadar somut adımın atılmadığı konuyla ilgili Başkan Alkan; “Bu kararla bire bir halkımızın önünü açmış olacağız” dedi.
Yine kararla yapı yasaklı bölgelerdeki tapu ve ruhsat sorunları ile eşitsizliklerin de çözüme kavuşturulacağını dile getiren Alkan, çalışmaların en kısa zamanda nihai karara bağlanacağını bildirdi.
Toplantıda konuşan Başkan Alkan şunları dile getirdi; “Öncelikle Mart ayı belediye meclis toplantımız inşallah memleketimiz için hayırlı, uğur olur. Aşağı yukarı Besni’nin 15 senedir kanayan bir yarası var. Bunu her dönem birileri dile getirmiş ama mağduriyet noktasında belediyeden izin almış ancak hala tapusunu almamış vatandaşlarımız var. Yapı yasaklı bölgeler var. Bunun üzerine çalışmalarımız var, daha önce de almıştık böyle bir karar fakat o ön bir karardı burada artık bunu tescilleyeceğiz. İnşallah Besni’nin genelinde yapı yasaklı alanlarda sıkıntı çeken ve bundan sonrası için de umudunu kaybetmiş vatandaşlara umut olacak. Bu kararla bire bir halkımızın önünü açmış olacağız. Bu karar da meclis üyelerimiz olarak sizlere nasip olacak. İmar Müdürlüğümüz çalışmalara başlayacak, Nisan ayında da nihai karara ulaştırmış olacağız. Biraz uzasa bile bu sorunu kökten halledeceğiz ve buda bize nasip olacak”
BAKANLIK 300 NOKTADAN ZEMİN ÖRNEKLERİ ALDI BİRÇOK BÖLGE YAPI YASAKLI ALAN OLMAKTAN ÇIKIYOR
6 Şubat depremleri sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 300 noktada zeminden karot örneği alınarak mikro bölgeleme (yerleşime uygunluk) çalışması yapıldı. Bu çalışma sonucunda geçmiş dönemden gelen kent merkezi ve ilk oluşan mahallelerdeki yapı yasaklı alanlar bu çalışma sayesinde çıkarılma şansı buldu.
Buna göre Besni Belediyesi yürüteceği çalışmayla Ciritmeydan, Yeni Besni, Dumlupınar ve Korupınar Mahallelerinde yapı yasaklı alanları bitişik nizam ve konut artı ticaret alanı olarak düzenleyerek yıllardır tapu ile ruhsat işlemlerinde mağduriyet yaşayan ve yerinde dönüşüm yapamayan vatandaşların sorununu çözüme kavuşturmuş olacak.
NERELERDE ÇALIŞMA YAPILACAK?
-Belediye Meclis toplantısında ilk etapta çalışmaların yapılacağı bölgeler de açıklandı.
Buna göre Ciritmeydan Mahallesinde Celal Doğan Köprüsünden eski Özel İdare Ortaokuluna kadar ki alanın yapı yasaklı alan yapı nizamı korunarak yapı yasaklı alandan çıkarılacak.
-Dumlupınar Mahallesinde ticari aksın devam ettiği Gaziantep Caddesine sınır olan yapı yasaklı alanlar zemin artı bir kat olacak şekilde ticaret ve konut alanı olarak korunacak.
-Yeni Besni Mahallesindeki bir ada da yarısı yapı yasaklı, yarısı ise yapılaşmaya açık Atatürk Caddesine sınır olan bitişik nizam 4 kata imarlı bir alan ile arkasında bulunan Merinos Caddesindeki mevcutta planlı olan kısım bitişik nizam, 3 kat artı ticaret alanı olarak imarlı bir kısmı ise yapı yasaklı alan bitişik nizam ve üç kat konut ve ticaret alanı olarak planlanacak. Merinos caddesinin arka caddesi ise bitişik nizam iki kat sadece konut bölgesi olacak. Yapı yasaklı bölgelerde sınırsal hatta çizgisel boyuta düşmüş eşitsizlikler kararla beraber giderilmiş olacak.
-İçerisinde mevcut durumda susuz tarla olarak geçen dükkanların bulunduğu yapı yasaklı Uzay Çatı bölgesinde düzenlemeyle birlikte tapu ve ruhsat işlemlerindeki sorun ortadan kalkacak. Uzay Çatı ile birlikte Hayvan Pazarında da yeni bir düzenleme olacak.
-Yine düzenlemeyle birlikte Korupınar Mahallesindeki yarısı yapılaşmaya açık yarısı ise yapı yasaklı olan İlçe Stadyumu da yapı yasaklı alandan çıkarılmış olacak. Geçmiş yıllarda belediyenin SGK’ya sattığı ancak yapı yasaklı olduğu için davalık olduğu eski Halk Eğitim binası da bu düzenlemeyle birlikte resmi kurum alanına dönüştürülerek belediye davalık sürecinden ve kamu zararından kurtulmuş olacak.
-Öte yandan Korupınar Mahallesinde Atatürk Caddesine sınır olan yapı yasaklı 251 ve 629 nolu adalar bitişik nizam 4 kat konut ve ticaret alanı, Latif Doğan Caddesine bakan kısımlar ise bitişik nizam 3 kat konut ve ticaret alanı olarak planlanacak. Aynı işlem Dumlupınar Mahallesindeki Gaziantep Caddesinde de uygulanacak.
-Yapı kullanım ve ruhsat sorunları olan Kozluca virajı kısmında evler de bu çalışmaya dahil edilerek vatandaşların mağduriyeti giderilecek.
KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILAYAN VATANDAŞLAR ALKAN VE MECLİS ÜYELERİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Diğer detayların ise önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen çalışma, belediye meclis üyelerinin oy birliğiyle İmar Komisyonuna havale edildi.
Toplantıyı canlı izleyen vatandaşlar ise yıllardır kanayan bir yara haline gelmiş yapı yasaklı alanlar için yürütülecek çalışmadan dolayı memnuniyetlerini dile getirirken somut adımlar atılmasına öncülük eden Belediye Başkanı Reşit Alkan ile karara oy birliğiyle destek veren meclis üyelerine teşekkür etti.