Tarih: 08.07.2024 11:04

BESNİ'DE GEZİLECEK YERLER

Facebook Twitter Linked-in

M.Ö.5000 yılına tarihlenen ve Güney Doğu Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden birisi olarak kabul edilen Besni, “Cennete Eş” anlamı taşıyan Bethesna, Bihicti, Bisni gibi isimlerle anılmış tarih boyunca. Malazgirt Zaferi ile Anadolu’ya giren Türkler burayı bir ‘Türk Yurdu’ haline getirmişler. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklarda keşfedilecek yerler sizi bekliyor. Hadi gelin Evliya Çelebi’nin “Hayran Kaldım” dediği Besni’yi birlikte gezelim.

Besni Gezilecek Yerler Listesi

  1. Besni Kalesi
  2. Kurşunlu Camii
  3. Kızılin Köprüsü
  4. Dolmen Mezarları
  5. Eski Besni Ören Yeri
  6. Sofraz Anıtları
  7.  Dikilitaş (Sesönk)
  8. Besni İçmesi
  9. Besni Sugözü Mesire Alanı

BESNİ KALESİ

Besni Gezilecek Yerler Besni Kalesi

Besni Kalesi, üç tarafı sarp kayalıklarla çevrili sivri bir tepenin üzerinde kurulmuş. Bu nedenle de savunmaya oldukça elverişli. Mancınıkları ve diğer yapı kalıntılarıyla hala dimdik ayakta duran kalenin kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak 13. yüzyılda Memlükler zamanında sağlamlaştırılmış.

Konum burada.

Kurşunlu Camii

Besni Gezilecek Yerler Kurşunlu Camii

Kurşunlu Camii; Eski Besni Ören Yeri’nde yer alıyor. Külhanönü Camii ve Hacı Zeyrek Ağa Camii isimleriyle de anılıyor. Kurşunlu Cami, 1960-1965 yıllarında Besni’nin yer değiştirmesinden sonra diğer yapılar gibi kaderine terkedilmiş. Haliyle yıllar içinde tahrip olmuş. 2005-2006 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiş.

Konum burada.

Kızılin Köprüsü

Kızılin Köprüsü

Adıyaman’a yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi Kızılin Köprüsü antik dönemde Samasota ile Zeugma arasında bağlantıyı sağlayan önemli bir yapıymış. Bazı kaynaklarda “Singas” olarak adı geçen köprü milattan sonra 2. yüzyılda Kommagene Krallığı döneminde inşa edilmiş ve Orta Çağ’da büyük bir onarım geçirmiş.

Köprünün 19. yüzyılda köyler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ulaşımı kesmek amacıyla, orta kemerden patlatılarak kullanılamaz hale getirildiğine dair bir rivayet var. 2020’de ise köprüde restorasyon yapılmış.

Konum burada.

Dolmen Mezarları

Besni Gezilecek Yerler Dolmen

Dolmen tipi mezarlar iki büyük kayanın birbirine çatılması ile yapılıyor. Üzerine ise yassı bir kaya konuluyor. Kayaların uzunluğu 2 metre ile 4 metre arasında değişebiliyor. Yapılan incelemelerde bölgedeki dolmenlerin 3 bin yıllık Genç Tunç Çağı’na ait olduğu tespit edilmiş. Bu mezarları Besni ilçesinde Kargalı köyünde ve Güzelyurt köyünde ziyaret edebilirsiniz.

Eski Besni Ören Yeri

Eski Besni Ören Yeri

Eski Besni Ören Yeri Hititler döneminden günümüze kadar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Zamana direnmeye çalışan yapılar çoğunlukla tahrip olmuş. Osmanlı kaynaklarına göre bölgede 19’uncu yüzyılda 21 han, 23 medrese, 13 cami, 2 kilise ve bu kiliselere bağlı 2 okul varmış. Ne yazık ki çoğu yıkılmış. Bekirbey Hamamı, Meydan Hamamı, Ulu Cami, Kızılcaoba Cami, Tahtaoba Cami ve Kurşunlu Cami’nin bazı bölümleri günümüze ulaşabilmiş.

Konum burada.

Sofraz Anıt Mezarı

Sofraz Anıt Mezarı

Besni ilçesine bağlı Sofraz Köyünün güneydoğusunda yer alan bir anıt mezar Sofraz. Mezar odasının üst kısmı toprak dolgulu bir tepe. M.S. I. yüzyılda yapılan Tümülüs’ün yüksekliği 15 metre. Altı ise Dromos, geçiş koridoru ve mezar odası olmak üzere 3 mekândan oluşuyor.

Konum burada.

Dikilitaş (Sesönk)

 Dikilitaş (Sesönk)

Dikilitaş, Roma dönemine ait bir anıt mezar. Ortada mezar yapısı ve yanında aralıklarla dikilmiş üç çift sütun bulunuyor. Anıt mezarın altında mezar odası olduğu sanılan kayadan oyma mağaralar var. Mezar Kommagene kralı 2’inci Mithridates tarafından inşa ettirilmiş.

Konum burada.

Besni İçmesi

Besni İçmesi Besni İlçesinin 6 km. kuzeydoğusunda yer alıyor. Bu suyun böbrek taşlarına, kronik kabızlık, bağırsak ve mide iltihaplarına iyi geldiği biliniyor. Besni gezilecek yerler listenize dahil edip şifalanabilirsiniz.

Besni Sugözü Mesire Alanı

Besni Sugözü Mesire Alanı

Adıyaman’ın yaz sıcağında doğada serinleyebileceğiniz bir kaçamak noktası ararsanız orası kesinlikle Sugözü olmalı. Serin ve berrak suyuyla, yemyeşil doğasıyla insanı mest ediyor. Mesire alanı olduğu için de çeşmeler, banklar, mangal alanları, köprü, şelale, çocuk oyun alanı, tuvalet ve otopark gibi olanaklar bulunuyor.

Konum burada. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —