Tarih: 28.06.2019 09:21

Besni’de Pamuk Üreticilerine Bilgilendirme Semineri Verildi

Facebook Twitter Linked-in

Çiftçilere bilgiler verildi

Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan seminere Besni Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, şube müdürleri, kurum personelleri ve çiftçiler katıldı.

Seminerde Mühendisler Sedat Eren ve Ayhan Öğreten pamuk zararlıları, kullanılması gereken ilaçlar, mücadelede dikkat edilmesi gereken hususlar ile pamuk bitkisine faydalı olan böcekleri konusunda bilgiler verdi.

Besni’de 70 bin dekar alanda pamuk üretiliyor

Daha sonra konuşma yapan Besni Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul; “İlçemiz de bu yıl itibarı ile yaklaşık 70 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılmakta olup Pamuk hastalık ve zararlıları önem arz etmektedir.

Geçtiğimiz 2018 yılı üretim sezonunda pamuk üreticilerimiz pamuk zararlılarından dolayı ciddi manada bir verim ve kalite kaybı yaşadılar. Bu nedenle bizde ilçe Müdürlüğümüz olarak Besni Ziraat Odası başkanlığı ile ortaklaşa pamuk zararlıları konusunda bir bilgilendirme toplantısının üreticilerimiz açısından faydalı olacağını düşünerek böyle bir toplantı tertip ettik.

3 ayrı ekip haftada 3 gün arazide olacak

İlçemizde geçmiş yılda yaşanan verim ve kalite kaybının yaşanmaması için pamuk ekim sahalarının düzenli olarak kontrol edilerek zararlıların büyüme evreleri takip edilerek uygun zamanda uygun mücadele yönteminin seçilmesi gerekmektedir.

Bunun için konu uzmanı mühendislerden 3 ayrı ekip oluşturularak yerinde kontroller sağlanacak olup bu ekipler haftanın pazartesi Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere hafta da 3 gün arazide, zararlıları takip ederek mücadele zamanı ve şekli konusunda çiftçilerimize bilgilendirmeler yapacaklardır.

İlçemiz pamuk alanları için Adıyaman İl Müdürlüğü, Besni Ziraat Odası başkanlığı ve İlçe Müdürlüğümüzden birer ekip olmak üzere toplam da üç ayrı ekip tarafından ayrı ayrı taranarak geçen yılda aşırı zarara sebep olan özellikle Yeşilkurt ve Dikenlikurt zararlılarının kontrol altına alınması amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda pamuk üretimi yapan çiftçilerimizin duyarlı davranmaları kendilerinin de ekiliş alanlarını sık sık kontrol almaları, konu uzmanı teknik ekiplerle devamlı irtibat halinde olmaları, mühendislerden tavsiye almadan ilaç atmamaları ve mutlaka kontrollü ilaçlama yaparak, teknik tavsiyelere uymaları gerekmektedir.

Bu vesileyle tüm katılımcılara teşekkür eder üreticilerimize hayırlı ve bol kazançlar dilerim” dedi.

Seminer karşılıklı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —