• BIST 100

    11249,74%0,75
  • DOLAR

    41,33% 0,12
  • EURO

    48,99% 0,41
  • GRAM ALTIN

    4856,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    7995,93% 0,00

Besni'de Lavanta Yolu Projesi hayata geçirildi

Besni Kaymakamlığı tarafından geçtiğimiz yıl Kızılin’i turizm merkezi haline getirebilmek adına başlatılan çalışmaların ilk etaplarından olan Lavanta Yolu Projesi hayata geçti. 130 dönüm alanda dikimine başlanan lavanta fideleri top

GÜNDEM 3.12.2021 15:39:10 0
Besni

LAVANTA BÖLGEYİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEK

Besni’nin turizm potansiyelini artırması açısından önemli bir yere sahip olan Kızılin’de çalışmalar başladı. Bu kapsamda çalışmaların ayaklarından olan Lavanta Yolu Projesi de hayata geçirildi. 130 dönüm alanda dikimine başlanan Lavanta bitkisi birkaç yıl içerisinde oluşturacağı görünümle Kızılin’in çehresini değiştirecek.

Lavanda fidelerinin dikimine katılan Besni Kaymakamı Nazlı Demir burada işçilerle birlikte dikim gerçekleştirirken sorun ve taleplerini de dinledi. Daha sonrasında projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Kaymakam Demir; “Yaklaşık 130 dönümlük bir alanda lavanta bitkisini üç gün içerisinde toprakla kavuşturmuş olacağız. Buradaki amacımız hem kırsal turizmi desteklemek, bu bölgeyi turizm açısından cazip hale getirmek hem de yerelde kuru tarım yapılan bu arazilerde vatandaşa katma değeri yüksek ürünlerin tanıtımını yapmak. Lavanta bitkisi malumunuz son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında hem turizm anlamında önemli katkılar sağlıyor hem de tarımsal üretim anlamında katma değeri yüksek bir aromatik bitki olduğu için de çiftçiye önemli getirisi oluyor. Bu anlamda bizde Kızılin’de hem buranın turizm potansiyelini artırması için hem de bahsettiğim gibi alternatif ürünlerle çiftçinin gelirinin artması için böyle bir çalışma yaptık. Başta sayın valimiz, il genel meclisi üyelerimiz ve bizler bu işin takipçisi olduk. Emeği geçen herkese de teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KIZILİN’İ HALFETİ VE RUM KALEYE BAĞLAYACAĞIZ

Kızılin’in turizm merkezi haline gelmesi için yapılan çalışmalardan bahseden Kaymakam Demir şöyle devam etti; “Kızılin bizim için önemli bir destinasyon, sadece Besni için değil Adıyaman’ın geneli için de önemli bir turizm merkezi olacak. Hedefimiz Kızılin’i orta vadede bölgemiz için GAP turları için önemli bir hale getirebilmek. Biz geçen yıldan beri Kızılin köyünün geneliyle ilgili bir rekrasyon düzenlemesi çalışması yaptık. O çalışma kapsamında Kızılin köyünden köprünün bulunduğu noktaya kadar yaklaşık 2 kilometrelik kıyı bandının tamamının planlamasını yaptık. Bu bandın içerisinde hem köprü ve çevresinin düzenlemesi, tekne turları, Kızılin köyünün alt bölümünde bulunan kıyı bandında su sporları merkezi, balıkçı barınağı, su çekim merkezi, restoran onun dışında bir buçuk saat süren bir trekking rotasının tamamlanması ve su patikası çalışmasıyla bölge önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Rekrasyon düzenlemesini şimdi etap etap parçalarını yapmaya başladık. Bunlardan ilkinden biri de Lavanta yolu Projemiz oldu. Bugün itibariyle dikimine başlanmış durumda. Bundan sonraki aşama iskelenin kurulumu olacak. Orada da yine ilçemizin hayırsever iş insanlarından Erdemoğlu Ailesinin destekleriyle güzel bir iskele kazandıracağız. Hedefimiz tekne turlarıyla bölgemizi Kızılin’i Halfeti ve Rum Kaleye bağlayarak güzel bir destinasyon oluşturabilmek. Sonraki aşamada da inşallah trekking rotası ve su patikasıyla burayı bölgedeki diğer alternatiflerinden daha farklı bir noktaya getireceğiz. Bunları yaparken de hedefimiz bölgedeki insanımızı doyurmak olacak”

HEDEFİMİZ GENÇLERİMİZİ DOĞDUKLARI YERDE DOYURMAK

Kızılin köyünün turizm olarak kalkınmasıyla birlikte özellikle bölgedeki genç nüfus için de istihdam olanakları oluşacağını ifade eden Demir; “Bizim burada üç büyük köyümüz var. Kızılin, Ören ve Sayören köylerimiz, bunlar genç nüfus anlamında da yoğun olan köylerimiz. Hedefimiz buradaki gençlerimizi kendi doğdukları yerde doyurmak, burada kalmalarını ve bu topraklara can vermelerini sağlamak. Bu anlamda birlik ve beraberlik içerisinde burayı markalaştırmaya çalışıyoruz. Bizim için gerçekten çok önemli. Zaman zaman tekne turları yaparak tanıtımına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Valiliğimiz tarafından yürütülen Adıyaman turizmiyle ilgili Hipa projesi var. O kapsamda da Kızılin köprümüzün olduğu mevkie güzel bir turist karşılama merkezi yapılıyor. Oda bu işin önemli ayaklarından biri. Başta sayın valimiz ve milletvekillerimizin destekleriyle Kızılin’i bölgenin önemli bir turizm merkezi haline getireceğiz” dedi.

LAVANTA BALI ÇİFTÇİYE DESTEK OLACAK

Lavanta bitkisinin özellikleri ve kullanım alanlarından bahseden Demir; “Lavanta bitkisi özellikle son yıllarda Akdeniz bölgesinden başlamak üzere turizme önemli katkı sağlayan bir bitki haline geldi. Pek çok yerde öncelikle turizm açısından bir cazibe merkezi yaratma amacıyla bu işe başlandı ama aynı zamanda önemli bir tıbbi aromatik bitki olarak da tarımsal ürünler açısından güzel bir katma değeri var. Lavantanın yağının çıkarılması, posasından sabun yapılması, kozmetik sektöründe kullanımı çok yaygınlaşmaya başladı. Ayrıca bizim hedeflerimizden biri de lavanta balı üretimini bu bölgede yaygınlaştırabilmek. Bu kapsamda önümüzdeki vadede buradaki alanla ilgili fizibilite çalışmalarını yapıp belki de yöredeki arıcılarımıza bu bölgeyi tavsiye edeceğiz. Çünkü lavanta balı da gerçekten pahalı ve sağlık açısından da faydalı bir bal. Hem yağının kozmetik sektöründe kullanılması hem de posasının çıkarılıp yörede doğal sabun yapımıyla yine kadınlarımızın içinde bulanacağı bir kalkınma hamlesinin ortaya çıkması hem de bahsettiğim gibi lavanta balı yoluyla arıcıların desteklenmesi gibi planlarımız var. Ama bunların tabi hepsi lavantanın büyümesiyle, çiçeklerinin açmasıyla mümkün olacak şeyler. Lavanta çok yıllık bir bitki, yaklaşık 20-25 yıl bu topraklarda kalacak. İlk üç yıldan sonra çiçek açmaya başlayacak. Ondan sonraki süreçte bunların hepsi değerlendirilecek” şeklinde ifade etti.

MHP İl Başkanı Ali Önat’tan ‘Gaziler Günü’ mesajı: ‘Gazilerimiz, fedakarlığın canlı destanlarıdır’

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Faruk Bülent Kablan’ın görevden alındığı iddiası

Adıyaman’da, “Eğitim Müfettişleri 2025-2026 Eğitim-Öğretim Dönemi Sene Başı Toplantısı” gerçekleştirildi

Adıyaman’da 2. psikiyatri servisi hizmete açıldı

Milletvekili Hüseyin Özhan, Bakan İbrahim Yumaklı’yı ziyaret etti

BESNİ HALK KÜTÜPHANESİ RESMİ TÖRENLE AÇILDI

Adıyaman’da ‘Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: ‘51 DEAŞ şüphelisini yakaladık’

Adıyaman İl Emniyet Müdürü Arzum Nazman göreve başladı

Adıyaman’da yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları değerlendirildi

Diyanet İşleri Başkanlığı’na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Adıyamanlı Uzman Çavuş Abuzer Ertürk son yolculuğuna uğurlandı

Adıyaman dahil 49 ilde ‘tefecilik’ operasyonu: 115 şüpheli yakalandı

Adıyaman’da ‘Halk Günü’ buluşmaları devam ediyor

Kahta Devlet Hastanesi’nde gebe okulu açıldı

Besni’de otomobil şarampole yuvarlandı: 2 yaralı

TÜİK verilerine göre Adıyaman’da 626 eşek yaşıyor

TSKGV Tarafından Ali Erdemoğlu'na Anlamlı Madalya

Bakanlık düğmeye bastı: İkinci el otomobilde kilometre düşürme oyunu

Enerji Bakanı Bayraktar: ‘Adıyaman Bir Enerji Şehri’

Besni'de vefat edenler 16.09.2025

Besni’de su tahsilatlarında online ödeme dönemi başladı

ALİ ERDEMOĞLU’NDAN BESNİ SAĞLIĞINA BİR BÜYÜK DESTEK DAHA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘CHP Kurultay Davasında Tek Amir Yargıdır’

Adıyaman’da, ‘Rehber Öğretmenleri Toplantısı’ gerçekleştirildi

Adıyaman’da Ağustos ayında konut satışları azaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan soyal konut müjdesi: ‘Ülke geneline yayma talimatını verdim’

Adıyaman dahil 73 ilde dev operasyon: 1811 kişi gözaltına alındı

Adıyaman’da ‘Tekstil Kent’ projesinde sona gelindi

Milletvekili Resul Kurt’tan Gerger ve Kahta’da Yoğun Ziyaret Programı

Yükleniyor

Türkiye, Almanya ile basketbol finaline çıkıyor

Yunanistan’ı mağlup eden 12 Dev Adam, Almanya ile şampiyonluk için karşılaşacak

Filenin Sultanları Tarih yazdı: Japonya'yı devirerek finale yükseldi

Adıyamanlı sporcu Ayşe İkra Erdoğan dünya şampiyonasına hazırlanıyor

BESNİLİ SPORCUDAN GURURLANDIRAN BAŞARI

Gençlik ve Spor İl Müdürü Hüseyin Elüstü, Yaz Spor Okulu öğrencileriyle buluştu

Adıyamanlı sporcudan Bocce'de Türkiye derecesi

ADIYAMANLI SPORCULARDAN ATICILIKTA TÜRKİYE DERECELERİ

Adıyamanlı güreşçilerden Türkiye şampiyonluğuna büyük başarı

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Feyenoord oldu: Van Persie Kadıköy'e geliyor

Adıyaman’da ‘Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleştirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: ‘51 DEAŞ şüphelisini yakaladık’

Adıyaman dahil 49 ilde ‘tefecilik’ operasyonu: 115 şüpheli yakalandı

Besni’de otomobil şarampole yuvarlandı: 2 yaralı

Besni’de ev yangını paniğe neden oldu

Siber suçlarla mücadelede 125 kişi tutuklandı

Sincik’te PTT görevlisine saldırı

İçişleri Bakanlığı: ‘Kırmızı bültenle aranan 8 suçlu Türkiye’ye getirildi’

Komşu ilde zehir tacirlerine operasyon: 18 kişi tutuklandı, 269 kg esrar imha edildi

BESNİ’DE UYUŞTURUCUDAN 2 KİŞİ TUTUKLANDI

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Faruk Bülent Kablan’ın görevden alındığı iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘CHP Kurultay Davasında Tek Amir Yargıdır’

Devlet Bahçeli: ‘Belediye Başkanlarının yargılanmaları Ekim ayında başlamalı’

Mustafa Alkayış: 12 Eylül’ün karanlık izlerini silecek olan, sivil ve demokratik bir anayasadır

Milletvekili İshak Şan’dan köylere çıkartma: ‘Sorunları yerinde dinleyip çözüme kavuşturacağız’

Destici Adıyaman’da konuştu: ‘Cumhur İttifakı’nın iyi niyetinden şüphemiz yok ama karşımızdakilere güvenmiyoruz’

YSK, CHP'nin ‘seçim kurullarının kararlarına yaptığı itirazları’ bugün görüşecek

Milletvekili Alkayış ‘Partimizin en büyük gücü mahalle teşkilatlarımızdır’

Bahçeli’den CHP’ye sert sözler: ‘CHP havlu atmış, siyasi komaya girmiştir’

Alkayış: Adıyaman deprem sonrası altyapı ve yol çalışmalarında en hızlı ilerleyen şehir oldu

MHP İl Başkanı Ali Önat’tan ‘Gaziler Günü’ mesajı: ‘Gazilerimiz, fedakarlığın canlı destanlarıdır’

Milletvekili Hüseyin Özhan, Bakan İbrahim Yumaklı’yı ziyaret etti

BESNİ HALK KÜTÜPHANESİ RESMİ TÖRENLE AÇILDI

Adıyaman İl Emniyet Müdürü Arzum Nazman göreve başladı

Adıyaman’da yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları değerlendirildi

Diyanet İşleri Başkanlığı’na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Adıyamanlı Uzman Çavuş Abuzer Ertürk son yolculuğuna uğurlandı

Adıyaman’da ‘Halk Günü’ buluşmaları devam ediyor

TÜİK verilerine göre Adıyaman’da 626 eşek yaşıyor

TSKGV Tarafından Ali Erdemoğlu'na Anlamlı Madalya

Besni'de vefat edenler 16.09.2025

Besni'de vefat edenler 13.09.2025

Besni'de vefat edenler 08.09.2025

Besni'de vefat edenler 07.09.2025

Besni'de vefat edenler 03.09.2025

Besni'de vefat edenler 31.08.2025

Besni'de vefat edenler 29.08.2025

Besni'de vefat edenler 26.08.2025

Besni'de vefat edenler 24.08.2025

Besni'de vefat edenler 14.08.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Rizespor 4 1 2 1 -4 4
12.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
13.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
14.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
15.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
16.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 5 0 5 0 -6 0