9031,82%-2,18
34,48% 0,06
36,46% 0,34
2948,17% 0,45
4929,17% 0,00
Adıyamanda, Kadın Merkezi Vakfı (KAMER) şubesi tarafından el emeği göz nuru ürünler yurt dışında moda oldu.
Kadın Merkezi Vakfı (KAMER) Doğu ve Güney Doğu’da 23 şubesi ile çeşitli el ürünleri ile dışarıda çalışamayan kadınlar tarafından üretilen mayo altı halhal, mayo üstü şal, sendelet gibi el emekleri yurt dışında moda oldu.
(KAMER) Adıyaman şubesinin atölyesinde çalışan 10 kadının yaptıkları el işleri, yurt dışına satışları gerçekleştiriliyor.
Kadınlara yönelik kadına psikolojik, ruhsal ve iç danışmanlık hizmeti desteği verdiklerini belirten KAMER Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Kamuran Yılmaz, “Kamer vakfı Doğu ve Güney Doğu’da 23 şube olmak üzere çalışıyoruz. Kadına psikolojik, ruhsal ve iç danışmanlık hizmeti desteği veriyoruz. Bize gelen bütün kadınlar Doğu ve Güney Doğu’da dili,dini,ırkı fark etmeden bütün kadınlara destek veriyoruz kapımız herkese açık bunun yanı sıra kadınlara iş derken dışarıda çalışamayan evlerinde üretim yapmak isteyen kadınlar yada bizim atölyelerde çalışmak isteyen bütün kadınları birer atölye açtık. Diyarbakır’da Çöp Madam, File çanta, sabun atölyemiz var, Tunceli’de şalvar atölyemiz var, Erzincan’da malmalet atölyemiz var, Adıyaman’da elişi bunun yanı sıra Hakkari ve Ağrı’da cini atölyemiz var çamurdan kadınlar yapıyor boyuyor, planlıyor ve satışa veriyor. Antep’te kutlu şal atölyemiz var, Erzurum’da Elham eski bir ürün onun satışını yapıyoruz. Her bir bölgeye kendine özgü bir atölye kurduk kendine özgü derken unutulmuş yüz tutmuş bazı ürünler üretmeye çalışıyoruz artık maddeden üretmeye çalışıyoruz. Kadınlarda kendi paralarını kazanmış oluyor” dedi.
Yurt dışından gelen örnek modelleri vakıflarında bulunan kadınlar tarafından üretilerek tekrar yurt dışına satış yaptıklarını da belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
“Yurt dışında bazı firmalar ve ünlü sanatçılar bize verdikleri ürünleri burada kadın arkadaşlarımız üretiyor. Mesela şuanda Amerika’ya yapılan örgüler mayo üzerine ayaklık, bileklik bu tür şeyler gelince arkadaşlara bir sunuyoruz onlarda sağ olsunlar yapıyorlar. Bize daha çok kendileri sipariş veriyorlar. Verdikleri siparişler bu bileklik oluyor mayo altına veya spor bir kıyafet altına giyilebilecek bir bileklik altı olmayan sendelet buda mayo altına giyiliyor sahilde parmaklara geçirilerek yan bağlanarak bu tür siparişler alıyoruz ve yapıyoruz” şeklinde konuştu
Yılmaz, “Biz canı gönülden istiyoruz ki; daha çok teklifler daha çok siparişler olsun ki; kadın kendi parasını kendisi kazansın Diyarbakır merkez olmak üzere Doğu ve Güney Doğu’da 23 tane şube her şubenin kendine göre bir atölyesi var. Aslında bizim burada yüz tutmuş ürünleri ürettiğimiz ürünler yurt dışında hem onlar acısından hem bizim acımızdan bir Türkiye olarak Doğu ve Güney Doğu olarak kadınlarımız en azından bir şeyleri ortaya çıkartıp güzel şeyleri yapmaları bizleride sevindiriyor. Bunun büyümesini isteriz”
Mayo üzerine giyilen elbiseleri 1 ve 2 hafta içinde ürettiklerini söyleyen KAMER Vakfı bünyesinde çalışan ev kadını Fatma Kingir, “Burada olmaktan mutluyum. Öncelikle farkındalık çalışmasına geldim ondan sonra el işleri gelince onları yapmaya başladım daha sonra el işi oldukça geliyordum öncelikle ayak için halhallar yapılmıştı onu öğrendik sonra elbise yapmaya başladık bu şekilde devam ettik bir elbiseyi 2 veya 3 hafta içerisinde tamamlıyoruz şalımızı” ifadelerini kullandı.