-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,46% 0,28
-
EURO
51,32% 0,21
-
GRAM ALTIN
6333,23% 1,40
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00
Adıyamanlı STK'lardan Doğu Türkistan Tepkisi
Adıyaman’da, Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Doğu Türkistan’da Politik Eğitim Kamplarında yaşanan baskı zulüme basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.
Demokrasi Parkı'nda yapılan basın açıklamasına, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Avukat Ahmet Işık, burada yaptığı açıklamasında, Doğu Türkistan, (resmi adıyla Sincan Uygur Özerk Bölgesi) Çin yönetimince işgal edildiği 1949 senesinden bu yana çeşitli insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmekte olduğunu belirtti.
“Kamplarda 1 ile 3 milyon arası
İnsanın bulunduğu tahmin ediliyor”
Işık, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Çin, Doğu Türkistan’ın Müslüman halklarına karşı uyguladığı asimilasyon ve yıldırma politikalarını uzun seneler tüm dünyanın gündeminden saklanmayı başarmış.
Ancak son senelerde, kendi ekonomik büyümesine bağlı olarak içerideki problemleri, daha hızlı çözme isteği ve ABD vb. ülkelerle olan ihtilaflarının artmasından sonra, Batılı ülkelerin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini bahane ederek Çin’i sıkıştırmaya çalışması sebebiyle, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri dünyanın daha fazla ilgisini çeker olmuştur. Buna bağlı olarak Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini gizleme çalışmaları da daha fazla görünür olmuştur.
Doğu Türkistan Komünist Parti Sekreteri 2017 Nisan ayından itibaren Uygurları, hapishanelere veya zorunlu Politik Eğitim Kampları’na göndermesi ve beyin yıkamaya yönelik uygulamaları, Çin için yüz kızartıcı yeni bir insan hakları ihlalidir. Çin’in “Eğitim Kampı” olarak adlandırdığı toplama kamplarında 1 ile 3 milyon arası insanın bulunduğu tahmin edilmektedir. Tahmin edilmektedir diyoruz çünkü Çin bu konuda hiçbir açıklama yapmamaktadır. Toplama kamplarına aldığı insanların ailelerinin açıklamalarından sonra, varlığı anlaşılan toplama kamplarıyla ilgili Çin, önce inkar politikasına sığınmış, inkarın mümkün olmadığı anlaşılınca bu kampların varlığını 'aşırılıkla mücadele ve eğitim kampları' adıyla kabul etmiştir."
Başkan Işık, "Doğu Türkistan’da inşa edilen bu büyük hapishaneler, Nazi Almanya’sı uygulamalarını andırmaktadır. Evlerinden, yurtlarından, eş ve çocuklarından zorla ayrılan insanların sayıları her geçen gün artarken, aynı zamanda uygulanan işkence ve zulümler neticesinde yüzlerce insan hayatını kaybetmektedir. Birçok aileye akrabalarının cesedi teslim edilmiş, ancak ölüm nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Kamplardan çıkabilenlerin anlattığı kadarıyla, kamplardaki yaşam koşulları çok kötü olup, tutuklu bulunanların sayısı, kampların alabileceği insan kapasitesinin kat kat üstündedir. İnsanlar, sırt üstü yatma imkanına bile sahip olmadıklarından ancak yanlarına dönerek yatmaktadırlar." dedi.
“Toplama kamplarında işlenen hak ihlalleri”
Işık, Çin’in, Doğu Türkistan’da 'eğitim' adı altında uyguladığı yol ve yöntemlere bakıldığında, hâlihazırda bütün Uygurları suçlu olarak kabul ettiği, din ve geleneklerine bağlı Uygurları ise terörist (extrimist) olarak gördüğünün anlaşıldığını vurgulayarak, şunları ifade etti; “Kamplardan çıkmayı başaranların ifadelerine göre, toplama kamplarında mahkumları su tanklarına daldırma, kadın tutukluların yüzlerinde ve vücutlarında sigara söndürme, bileklerinden asılan tutukluları copla dövme, elektrik verme, acı verici farklı nesnelerle dövülme, soğukta bekletme, yoğun ve parlak ışıkla körleştirme, uzun süre gergin pozisyonda tutma, uykusuz, aç ve susuz bırakma, günlerce 'kaplan koltuğu' denen hareketsiz koltuklarda oturtma, elleri kelepçeli ve ayakları prangalı olarak dolaştırılma” gibi kötü muameleler yapılmaktadır.
Bu türden işkenceler fiziksel veya zihinsel bozukluklarla neden olmakta, çoğu zaman da ölümle sonuçlanmaktadır. Bazı insan hakları örgütlerinin bilgilerine göre Doğu Türkistan’da Çin yönetimi tarafından kurulan 16 toplama kampı bulunmaktadır. Bu sayı, her Uygur ailesinden en az bir kişinin söz konusu kamplarda tutuklu olduğu anlamına gelmektedir. Tutuklu olanlar genellikle 20 - 40 yaş arasındaki Uygur erkekleridir.
Bu kamplardaki Uygurlar kendi inançlarını değiştirmeye ve Komünist Parti ideolojisine boyun eğmeye zorlanmaktadırlar. Çin, kendi yasalarına ve taraf olduğu uluslararası antlaşmalara aykırı olan Politik Eğitim Kamplarını hemen kapatmalı ve bu kamplarda istekleri dışında tutulan insanların maddi-manevi zararları karşılanmalı. Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların yurtdışına seyahat yasağı ve yurtdışındaki Doğu Türkistanlıların memleketlerine dönüş ve akraba ziyareti engeli kaldırılmalıdır.
Yurt dışında akrabası olanlara yönelik denetim ve gözetim kaldırılmalı, para gönderme, posta, telefon ve haberleşme engeli kaldırılarak en temel haklardan olan iletişim ve haber alma özgürlüğü sağlanmalıdır. Yurt dışında yaşayan Uygurlara yönelik uzaktan kontrol ve gözetim kaldırılmalı, ailesini ve akrabalarını rehin tutma politikasından bir an evvel vazgeçilmeli. Uygurların şahsi bilgisayar ve cep telefonlarını gerekçesiz kontrol etme uygulaması kaldırılmalı. Uygurların evlerine yönelik zorunlu ziyareti, gerekçesiz baskın ve Uygur-Çinli ‘zorunlu akraba’ uygulamasına son vermeli."
İnanç, ibadet, giyim, kuşam, örf ve adetlere yönelik yasaklar bir an evvel kaldırılmalı, camiler ve tüm ibadethaneler olması gerektiği gibi özgür olması gerektiğinin altını çizen Işık, "Dil, kültür ve eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı, Uygurlar ana dilde eğitim yapabilmeli, tarihi eserler, kitap ve kütüphaneler korunmalı, okullar ve üniversiteler erişilebilir olmalı. Ekonomik baskılar, gerekçesiz vergiler ve el koymalar, Uygur kızların uzak bölgelere işçi olarak zorunlu gönderimleri son bulmalı, devlet dairelerinde ve iş bulma hususunda Uygurlara, Çinlilerle eşit rekabet imkanı oluşturulmalı, bölgeye ait zenginlikler halkın refahı için kullanılmalı. Seyahat özgürlüğü, evlilik, helal gıdaya erişim ve benzeri haklar iade edilmeli.” şeklinde konuştu.
Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Doğu Türkistan’da Politik Eğitim Kampları Dramı’nın devam ettiği için yapılan basın açıklamasının ardından dualar edildi.
Anahtar Parti İl Başkanı Alsan: ‘İş başvurularının adresi İŞKUR mu, AK Parti İl Başkanlığı mı?’
Adıyaman FAAL Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aslan’dan Vali Varol’a Ziyaret
Adıyaman’da gençler tiyatro sahnesinde hünerlerini sergiledi
Adıyaman Üniversitesi’nde ‘Firavunla Yüz Yüze’ tiyatrosu sahnelenecek
Adıyaman'da İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı
Gaziantep’te Su Faturası Tartışması: CHP İl Başkanı Vakkas Açar: “Vatandaş su faturasını ödeyemez hale geldi”
Adıyaman Basın Kartı Sahipleri Cemiyeti Mayer Klinik’te indirimli hizmet alacak
Adıyaman’da öğrenciler AKEM’de başarıyı yakalıyor - Videolu Haber
Adıyaman’da APP plaka yoğunluğu: Vatandaşlar ceza yememek için plaka değiştiriyor - Videolu Haber
Akaryakıt fiyatları! 26 Mart Perşembe 2026 Bugünkü benzin, motorin, LPG fiyatları ne kadar?
MSB haftalık basın toplantısı: Şehitler anıldı, terörle mücadelede son durum paylaşıldı
AL GHARIYAH Projesinde Yeni Aşama: Denize İniş Gerçekleşti
İHD Adıyaman Şubesi’nden hasta mahpus Mehmet Emin Çam için acil çağrı - Videolu Haber
Kültür ve Sanat Yarışmaları İl Finalleri Kapsamında Gerçekleştirilen Ses Yarışması Tamamlandı
Şanlıurfa'nın Viranşehir kırsalında sel hasarı onarılıyor
Alitaşı Mahallesi Muhtarı İlik'ten ‘moloz’ Tepkisi: ‘Enkazda ölmedik, mikroptan öleceğiz’
ASAL Araştırma’dan ‘milletvekili seçimi’ anketi: AK Parti %34,6 ile ilk sırada
Adıyaman’da güvenlik ve asayiş tablosu açıklandı: 362 aranan şahıs yakalandı - Videolu Haber
Altında Son Durum:26 Mart 2026 Gram ve çeyrek altın kaç TL oldu? Altın fiyatları ne kadar?
Adıyaman’a 100 Yataklı Devlet Hastanesi Müjdesi! İhale süreci tamamlandı
CHP’li Milletvekili Akay’dan AK Parti’ye ‘vergide adalet’ tepkisi
Kahta Belediyesi’nden yaz öncesi dere temizliği
Adıyaman hava durumu nasıl?27-28 Mart Yağış var mı? Sıcaklıklar artacak mı?
‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasında 513 bin kilo verildi
Kahta’daki TOKİ Konutları’nda yağış krizi: Bodrum katları lağım bastı - Videolu Haber
ADYÜ Teknokent 2025 Yılı Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Badem, Adıyaman tezgahlarında yerini aldı - Videolu Haber
Adıyaman Belediyesi Yeşilyurt Kreş ve Gündüz Bakımevi başvuruları devam ediyor - Videolu Haber
Kahta’da anne ve kızına hayırseverlerden destek: Evleri komple onarılacak - Videolu Haber
Adıyaman'da deprem şehitleri Hayrunnisa ve Meryem Berkin’in adı miniklerle yaşatıldı - Videolu Haber
Yükleniyor



