• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Bu aşıları yaptırmadan seyahate çıkmayın

İSTANBUL (PHA) - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Funda Timurkaynak, Uzm. Dr. Servet Alan 24-30 Nisan Aşı Haftası’nda aşılamanın toplum sağlığına önemi ile ilgili bilgi verdi.

Sağlık 24.04.2024 15:42:06 0
Bu aşıları yaptırmadan seyahate çıkmayın

Her yıl Nisan ayının son haftası kutlanan “Dünya Bağışıklama Haftası” sağlıklı ve uzun bir insan ömrüne sağlıklı çevre, su ve gıda, antibiyotikler ve aşıların katkısının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Funda Timurkaynak, aşılar hedefledikleri hastalıklara karşı bağışıklık oluşmasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Pek çok rahatsızlığın ortaya çıkmasını önlüyor veya hafif geçirilmesini sağladığına değinen Timurkaynak, “hem yetişkinlerde hem de çocuklarda olmak üzere farklı yaşlarda çeşitli aşılar uygulanıyor. Bununla birlikte farklı seyahat rotalarında da belirli aşıların uygulanması toplum sağlığı için önem arz ediyor.” dedi.

Aşılamanın her yıl milyonlarca hayat kurtardığını belirten Timurkaynak, her yıl önlenebilir hastalıklara devletler tarafından milyarlarca dolar harcandığını, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir çalışmada grip, zatürre, zona ve boğmaca gibi aşıyla önlenebileceğini hastalıklara harcanan para miktarı 26 milyar dolar olarak hesaplandığını ifade etti.

Zatürre ile gribe bağlı hastaneye yatış ve hayat kaybının 65 yaş ve üzerinde 6 kat kadar arttığının belirlendiğini aktaran Timurkaynak, “yaş ilerledikçe zatürre ve gribe bağlı yan etkiler artmakta, ancak zatürre aşısı yapılan kişilerde hastalık daha rahat atlatılmakta ve hastaneye yatış veya ölüm oranı azalmaktadır. Zatürre aşısı özellikle 65 yaş ve üzeri sağlıklı bireylerle birlikte; kalp ve diyabet hastaları, akciğerde kronik bronşiti olanlar, herhangi bir nedenle vücut direncini baskılayan ilaç kullananlar, organ nakli hastaları, kemik iliği nakli hastaları ya da lösemi, lenfoma veya kanser gibi nedenlerle kemoterapi alan kişilerde de aşılamanın önemi yüksektir. Grip aşısı da benzer hastalar gruplarında yapılırsa hastaneye yatış ve hayat kaybı en aza indirilmektedir. Her yıl ekim ayında grip aşısının yaptırılması önerilmektedir.” dedi.

65 yaş üzeri vatandaşların zona aşısı yaptırılabileceğine değinen Timurkaynak, her döneme ve yaşa göre farklı aşılar bulunduğunu Tetanoz, difteri, boğmaca, çocuk felci, kızamık, meningokok, Hepatit B, su çiçeği, influenza (grip) ve pnömokok aşıları hastanın yaşı ve tıbbi özelliklerine göre güncel olması gereken, spesifik olarak seyahat ile ilişkili olmayan rutin aşılar olduğunu ifade etti. Timurkaynak, ülkemizde çocukluk dönemi aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşı uygulaması yapıldığını belirterek Bunların; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenza tip B, tüberküloz, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokoktur (zatürre) aşıları olduğunu aktardı.

Seyahate gitmeden önce aşılamaya önem verilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Servet Alan, “seyahatler sırasında gidilen ülke ve bölgelerde çeşitli hastalık etkenleriyle karşı karşıya kalınmaktadır. Seyahate çıkmadan önce gidilecek bölgede görülen hastalıkların ve korunma yollarının öğrenilmesi ve bu önlemlerin seyahat öncesinde, seyahat sırasında ve gerekiyorsa sonrasında uygulanması çok önemlidir ve hayat kurtarıcı olabilmektedir. Sağlıklı su ve gıda tüketimi, hijyen koşulları, sivrisinek ve kene gibi böceklerden korunmak seyahatler sırasında da pek çok hastalığa yakalanma riskini önlemektedir. Bu hastalıkların bazılarından korunmanın en etkili yolu ise aşılardır.” dedi.

Hastanın yaşı, gidilecek bölge, dahil olunacak etkinlikler ve maruz kalınacak risklere göre tifo, HepatitA,HepatitB,Japon ensefaliti,kuduz, meningokok ACWY, meningokok B, influenza (grip),tüberküloz, sarı humma, Dengue ateşi,kene kökenli ensefalit aşıları seçilerek önerildiğini ifade eden Alan, “bazı ülkelere girerken ülkeye veya uluslararası sağlık düzenlemelerine göre zorunlu olan aşılar sarı humma, meningokok ACWY ve çocuk felci aşılarıdır. Kızamık gibi hastalıklarda küçük çocuklar yüksek riskli bir bölgeye gidiyorsa aşı için uygun olan en küçük yaşta aşılanması gerekebilmektedir. Canlı aşılar aynı gün veya 28 gün arayla uygulanmalıdır. Tifo, çocuk felci ve rotavirus gibi oral canlı aşılar herhangi bir zamanda uygulanabilir. Sarı humma aşısı ve kızamık aşısının yeterli bağışıklık yanıt oluşturması için bu iki aşı arasında bir ay olması önerilmektedir.” dedi.

Karaciğer hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış hastalara, gidilecek bölgeden bağımsız olarak Hepatit A aşısı uygulanması önerildiğini aktaran Alan, Çocuk felci bazı ülkelerde varlığını sürdürdüğünü, bu bölgelere seyahat edenlerin aşıları güncellenmiş olması gerektiğini ve bazı ülkeler ülkeye giriş koşulu olarak çocuk felci aşısı ve uluslararası aşı sertifikası isteyebildiğini ifade etti.

Seyahat aşıları hakkında bilgi veren Alan, seyahat bölgelerine göre ve yaşa göre aşı önerilerini açıkladı.

Sarı humma: Afrika ve Güney Amerika’da sarı humma görülen bölgelere seyahat eden 9 aylık ve 9 aydan büyük kişilere önerilir. Çoğu kişide tek doz aşı uzun süreli bir bağışıklık oluşturur ve genellikle hatırlatma dozu uygulanması gerekli değildir.

Meningokok: Bakterileri salgınlara, beyin zarlarını etkileyen menenjit gibi ciddi infeksiyon, sakatlık ve ölümlere neden olabilir. Meningokok aşısı kışla, yurt gibi kalabalık ortamlarda bulunanlar, bazı bağışıklık yetmezliğine neden olan hastalık ve tedavi durumlarında uygulanmaktadır. Meningokok taşıyıcılığı ve hastalığının daha sık görüldüğü Sahra altı Afrika’da menenjit kuşağı olarak adlandırılan ülkeler gibi bölgelere seyahatlerde bu aşının uygulanması önerilir. Bu bölgede Aralık-Haziran döneminde risk daha yüksektir. Hac ve umre ziyaretlerine gidenlerin meningokok aşısı yaptırması ve meningokok aşısı yapıldığını gösteren kayıt bulunması zorunludur.

Tifo: Tifo tüm dünyada görülen bir hastalıktır. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Batı Afrika, Güney Asya, Orta ve Güney Amerika’da daha sık görülür. Hastalığın sık görüldüğü bölgelere seyahat edenlere, özellikle bu bölgelerde bir aydan fazla kalınacaksa tifo aşısı uygulanması önerilir.

Hepatit A: Hastalığın sık görüldüğü ülke ve bölgelere gidenlere uygulanır. Seyahatten 4 hafta önce uygulanması tercih edilir. 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapılır.

Kuduz: Riski yüksek olan bazı bölgelere seyahat edenler, veterinerler gibi bazı meslek mensupları ve gidilen bölgede aşı ve tıbbi bakıma ulaşamayabilecek olanlara ilgili hekim önerisiyle seyahatten önce önleyici olarak 4 doz kuduz aşısı yapılabilir. Kuduz şüpheli temas durumunda ek doz uygulanabilir.

Kolera: Kolera hastalığı bazı Afrika ve Asya ülkeleri, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde görülebilmektedir. Bu bölgelere giden herkese bu aşının uygulanması önerilmez. Sağlıklı gıda ve su tüketimi ve hijyen kurallarına uyması ile hastalık riski çok düşük olacaktır. Kolera aşısı ağızdan 7-14 gün arayla iki kez uygulanmakta ve özellikle ilk 6 ayda yüksek düzeyde koruma sağlamaktadır. Herhangi bir ülkeye giriş için kolera aşısı zorunlu değildir.

Hepatit B: Ülkemizde rutin çocukluk aşıları içindedir. Bağışık olmayan herkes için önerilen bir aşıdır. Hepatit B’nin daha sık görüldüğü ülkelere seyahat edilecekse, kan ve vücut sıvıları teması ve cinsel temas olasılığı bulunan durumlarda özellikle yapılması önerilir.

Kaynak : PHA


Adıyaman'da durdurulan araçta pompalı tüfek bulundu

Başkan Tutdere hükümete seslendi: ‘TYP devam etmeli’

Adıyaman Belediyespor deplasmandan 3 puanla döndü

Besnispor 5 golle 3 puanı hanesine yazdırdı

Gergerspor durmak bilmiyor

Başkan Teker, memur emekliliklerinin enflasyona yenik düştüğünü söyledi

Adıyaman’da 150 bisikletli sağlık için pedal çevirdi - Videolu Haber

Bakan Mehmet Özhaseki, depremzede Özgür ailesine misafir oldu

Motosikletler otomobile çarptı: 3 yaralı

Başkan Görgel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ı ziyaret etti

BESYO ve POMEM kursu öğrencileri Başkan Canpolat’a teşekkür etti

Turistik tren ikinci seferinin ilk durağı Malatya oldu

GAP Gazeteciler Birliği Üyeleri 2023 yılını Başkonuş’ta değerlendirdi

Hakkındaki iddiaları yalanlayan Süleyman Kılınç: Kanunsuz hiçbir işlemimiz olmamıştır

Depremin vurduğu Adıyaman’da yıkım çalışmaları 454’inci gününde devam ediyor - Videolu Haber

Adıyaman’da evde çıkan yangından 2 kişi etkilendi - Videolu Haber

Adıyaman’da kurusıkı tabanca ve tüfeğe 1 gözaltı

Adıyaman’da arı kovanı hırsızlığına 1 gözaltı

Başkan Tutdere: 2 Mayıs’ta tarihi kararlar aldık - Videolu Haber

3 puan kümede kalmaya yetmedi

Vatandaşlara ücretsiz fide desteği - Videolu Haber

Başkan Çelebi, kongrede Türkiye’nin enerji potansiyelini değerlendirdi

Avrasya Tüneli’nden rekor geçiş

Sağanak yağış uyarısı

Gölbaşın'da lekeli semender görüldüğü

Yolcu otobüsündeki uyuşturucuya 1 tutuklama

Tarihi konaklara 25 milyon 600 bin TL restorasyon desteği

Bakan Uraloğlu, 2023 yılı karayolları trafik hacim istatistiklerini açıkladı

Milyonluk tekneler İzmir’de vitrine çıktı

İSRAİL ÜRÜNLERİNDE, BOYKOTA DEVAM!

Yükleniyor

Maaşlarını alamayan tekstil işçileri greve gitti

BESNİ’DE FİLİSTİNLİLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

KONUKOĞLU AİLESİ CAPİTAL GÖNLÜ ZENGİNLER LİSTESİNDE

Başkan Emre'den 15 Temmuz Şehitler Mahallesine 3 Müjde

Mehmet Akif Ersoy Fen Lisesi’nden Aşure Etkinliği

23 Nisan Çocuk Bayramı Kutlandı

Aydın; Operasyon Türkiye’nin Bekası için gerekliydi

Başkan Tutdere hükümete seslendi: ‘TYP devam etmeli’

Depremde yıkılan İpekyol Mağazası yeniden açıldı - Videolu Haber

GASMEK 3 Boyutlu Tasarım Atölyesi’nde yeni nesil üretim metotları öğretiliyor

Çelebi, bakan yardımcısıyla enerji yatırımlarını değerlendirdi

Başkan Doğru Vali Varol’u makamında ziyaret etti

Tarihi imzalar atıldı

Evcil Hayvan Endüstrisi İstanbul’da Buluşuyor

Mega Polietilen işçileri direnişe devam kararı aldı - Videolu Haber

Adıyaman'da ‘Kafe Boykotu’ karşılık bulmadı - Videolu Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan TZOB’u ziyaret etti

4. Uluslararası akıllı ulaşım sistemleri zirvesi yarın başlıyor

Eaton teknoloji karavanı yola çıkıyor

Mobil tehditleri hafife almayın

ADYÜ projesi kanserle mücadelede önemli bir rol üstlenecek

Deneyap Teknoloji Atölyeleri için başvuru süreci uzatıldı

Başkan Çelebi: Belediyelerin yenilenebilir enerjiye geçişi hızlanmalıdır

ADYÜ'de hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü

SANKO Okulları’nın 12 projesi TÜBİTAK bölge finallerine gidiyor

Milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu başarıyla tamamladı - Videolu Haber

Türkiye’nin ‘İlk Yerli ve Milli Gözetim Radarı’

Adıyaman Belediyespor deplasmandan 3 puanla döndü

Besnispor 5 golle 3 puanı hanesine yazdırdı

Gergerspor durmak bilmiyor

BESYO ve POMEM kursu öğrencileri Başkan Canpolat’a teşekkür etti

Gergerspor’da hedef BAL Ligi

Engelliler Türk Milli Takım Antrenörü Aslangöz: ‘Belediyemiz’e desteğe hazırım’

69 ilden 1129 Judocu Ordu’da madalya peşinde

Berat Alkan güreşte Türkiye şampiyonu

2023-2024 Sezonu Spor Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

SANKO okullarından Ali Emre Simitçi yüzmede ikinciliği getirdi

Turistik tren ikinci seferinin ilk durağı Malatya oldu

Tarihi konaklara 25 milyon 600 bin TL restorasyon desteği

Kommagene Bienali’ne 41 ülkeden 198 sanatçı başvurdu

“Kömür Adam” minik izleyicilerini bekliyor

Abuzer Gelse: Adıyaman'ı dünyaya tanıtıyoruz - Videolu Haber

Slovenya’dan Nemrut’ta turlar başladı

“Üç Günlük Dünya” filminin galası gerçekleşti

“Kuşların Şarkısında Renkler” yarın görücüye çıkıyor

Müftü Haliloğlu: ‘Adıyaman’da cami yapımı için büyük ihtiyaç var’

İtalyanlar, Nemrut'ta hayran kaldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16