-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% 0,00
-
Ç. ALTIN
11571,81% 0,00
ÇKS Kaydı İçin Son Gün 28 Haziran
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının, yönetmelik çerçevesinde 30 Haziran tarihinde sona erdiğini ancak, bu tarihin hafta sonuna denk gelm
Bayraktar açıklamasında, “Çiftçilerimizin son haftada yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak ÇKS başvurularını bir an önce yaptırmalarında fayda var.” dedi.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti; “Ülkemizde ÇKS’ye kayıt yapılabilecek 23 milyon 200 bin hektar tarım alanı bulunmasına rağmen, 2018 yılında ÇKS kaydı yapılan alanın 15 milyon 162 bin hektarla sınırlı kaldı. 2018 yılında 8 milyon 38 bin hektar arazi, tarım yapılabildiği halde ÇKS dışında kalmıştır.
Bu rakam 1 milyon 837 bin hektar olan Hollanda tarım alanının yaklaşık 4,5 katı büyüklüğündedir. Tarım alanlarının ÇKS kayıtlarının yapılması, çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerini sürdürmesine katkı sağlayan desteklerden yararlanabilmeleri için elzemdir. Tarım yapıldığı halde çeşitli gerekçelerle ÇKS kaydına engel teşkil eden sorunların çözümlenmesi de oldukça önemlidir."
ÇKS Yaptırmayan Üretici
Desteklerden Yararlanamıyor
Bayraktar, ÇKS başvurusu yaptırmayan üreticilerin yıl içinde verilen mazot, kimyevi gübre, sertifikalı tohum, yem bitkileri ve prim uygulamaları başta olmak üzere verilen desteklerden yararlanamadığını hatırlattı.
ÇKS başvurusu bulunmayan üreticilerin düşük faizli kredi kullanamadığını, TMO gibi kurumlara ürün veremediğini, tarım sigortasına başvuramadığını belirten Bayraktar, “Çiftçilerimizin yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zararları doğrultusunda vergi, kredi, sigorta primi gibi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanabilmesi için ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Son Gün 28 Haziran
ÇKS başvuruları için son günün 28 Haziran olduğunu hatırlatan Bayraktar, üreticilere, olası sıkıntıları göz önünde bulundurmalarını ve kayıt için son günü beklememelerini önerdi.
ÇKS kaydını yaptırmayanların 2019 yılı desteklerinden faydalanamayacağını bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi; “Çiftçilerimiz, 28 Haziran tarihinden sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri dışında yeni bir arazi kaydı yapamayacak. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazilerinin üretim bilgilerinin güncellenmesi işlemini, 15 Temmuz-15 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapabilecek. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri üretim yılı içinde yapılabilecek” dedi.
Bayraktar, ÇKS başvurularının, Ziraat Odalarından alınan çiftçi belgeleri ve diğer istenen belgeler ile il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılabileceğini sözlerine ekledi.
İran Dışişleri Bakanı Erakçi: ‘Enerji tesislerimiz hedef alınırsa ABD şirketlerini vururuz’
SANKO Üniversitesi’nde ‘14 Mart Tıp Bayramı’ kutlandı
Sakal-ı Şerif Adıyaman’da ziyarete açılıyor
Diyanet ve TDV’den gençlere 500 bin TL çeyiz desteği: Başvurular devam ediyor
ASAL Araştırma açıkladı: Türkiye’de ekonominin en büyük sorunu gıda fiyatlarındaki artış
Adıyaman’da işyerlerinden bakır ve hurda çalan 4 şüpheli tutuklandı - Videolu Haber
Meteoroloji uyardı: Adıyaman’da sarı kodlu alarm, bugün ve yarın sağanak bekleniyor
TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Topçu’dan Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’ne ziyaret
Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Kahta Belediyesi Ramazan Çarşısı’nı ziyaret etti
Başkan Tutdere, Tıp Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi - Videolu Haber
Adıyaman İl ve İlçeleri Eğitim Vakfı’ndan Yusuf Aydın’a teşekkür mesajı
Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’nden APP plaka uyarısı - Videolu Haber
Kahta’da bin 200 kişilik iftar programı düzenlendi
Kilis Valisi Gaziantepli yatırımcıları OSB’ye davet etti
İbrahim Halil Aydın: ‘Tıp Bayramı aynı zamanda mücadele günüdür’ - Videolu Haber
Sağlık-Sen Adıyaman’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Hasan Aytemir: 'Sağlık emekçileri daha çok çalıştırılıp daha az ücret alıyor'
Eski Bakan Yardımcısı Niyazi Acar Yargıtay üyesi oldu
Adıyaman’da depremde yıkılan Saitağa Camii yeniden ibadete açıldı
Serebral Palsili Bireyler İftar yemeğinde bir araya geldi
Ali Babacan’dan Türkiye’nin barış ve diplomasi vurgusu ve ekonomik eleştiriler
Dr. İsmail Tosun: ‘14 Mart: Tıbbiyeli Hikmet’in Ruhundan Konteynerlerin Karanlığına’
Milletvekili Resul Kurt’tan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Vali Osman Varol'un 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı
Dr. Abdulcelil Alpkıray, Kahta’da hemşehrileriyle buluştu
Emeklilerin ikramiye ödemeleri başladı
Adıyamanlılara hafta sonu uyarısı: Yağış geliyor
Adıyaman’da engelli bireyler için iftar programı düzenlendi
Adıyaman Tabip Odası Başkanı Yavuz: ‘Sağlık sistemi hekimleri ve sağlık çalışanlarını tüketiyor’
Nihat Çelik: ‘Türk ve kürt arasına fitne sokmak bölgeyi zayıflatır’
Yükleniyor



