-
BIST 100
16108,93%0,97
-
DOLAR
44,20% 0,08
-
EURO
50,90% 0,09
-
GRAM ALTIN
7110,65% 0,03
-
Ç. ALTIN
11518,89% -0,13
30 yıldır Biriktirdiği Orhan Gencebay Arşivini Müzede Sergilemek İstiyor
Adıyamanlı 2 çocuk babası Murat Koçak (48), 30 yılı aşkın süredir Orhan Gencebay'a ait topladığı kaset, plak, fotoğraf ve film afişlerini adeta müzeye çevirdiği evinin odasında sergiliyor.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 2 çocuk babası Murat Koçak, 17-18 yaşlarındayken dinlemeye başladığı ünlü sanatçı Orhan Gencebay'ın büyük hayranı oldu.
Gencebay'a olan sevgisi nedeni ile 30 yıl önce plak, kaset, poster, afiş, kartpostal gibi eşyaları toplamaya başlayan Koçak, sonunda evinin bir odasını Orhan Gencebay'a ayırarak topladıklarını burada sergilemeye başladı.
Gencebay'a hayranlığı nedeni ile saz çalmasını da öğrenerek tüm şarkılarını ezberleyen Koçak, "Orhan Gencebay ile ilgili dergiden, gazeteden bütün küpürleri toplayıp arşivledim." dedi.
Murat Koçak, görenlerin şaşırdığı arşivi almak isteyenlerin kendisine ev ve otomobil teklifinde bulunduğunu ama kabul etmediğini ifade etti.
Koçak, yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri Orhan Gencebay şarkılarını dinlediğini söyledi.
Yakın çevresindekilerin Gencebay'ın şarkılarını dinlerken kendisinin de hoşuna gittiğini ve dinlemeye başladığını anlatan Koçak, "Sonra ortaokul ve liseye başladığım dönemlerde böyle bir merak başladı. Kasetler, plaklar toplamaya başladım, poster, afiş, film afişleri, kartpostal Orhan Gencebay'la ilgili ne bulduysam toplamaya çalıştım." dedi.
Dergiden, gazeteden Gencebay ile ilgili bütün küpürleri topladığını kaydeden Koçak, önce arşiv olarak sakladığını küpürleri daha sonra da şarkı kasetlerini biriktirmeye başladığını belirtti.
Ünlü sanatçının ilk kasetinden son kasetine kadar bütün kasetlerini topladığını dile getiren Koçak, şöyle devam etti; “Kaset olarak ilk baskısından son baskısına kadar kasetlerin Avrupa baskıları, yerli baskıları firmaların çıkarttığı kasetler yaklaşık 300 civarında kaset plaklarda bütün plakları var yerim küçük olduğu için böyle bir oda da sergilemeye çalıştım.
Afişlere yer bulamadığım için sergileyemedim. Bir kısmını şuan sergilemeye çalıştım. Arayanlar soran, merak eden, görmek isteyenler oluyor her zaman sergileyemediğim için hep sandıklarda, dolaplarda, kutularda saklamışım tabi Türkiye'de Orhan Gencebay meraklısı arkadaşlarımız var. Koleksiyonla yapmaya çalışanlar yapanlar var. Türkiye'de çok nadir böyle arşiv yapan nadir kişiler vardır” diye konuştu.
"Araba, ev teklif edenler"
Bazen kendisini arayanların sergilediği kaset ve gazete küpürlerini satın almak istediğini belirten Koçak, "Böyle bir arşivi satmayı düşünürseniz haberim olsun araba, ev teklif edenler bile oldu. Satmayı düşünmedim çünkü yaklaşık 35 yıldan fazladır dişimden tırnağımdan biriktirmeye çalıştım bu seviyeye geldi. Gittiğim yerlerde araştırdım, baktım, kasetçileri gezerdim, plakçıları gezerdim.
O şekilde bulmaya çalıştım şimdide sosyal medyada internet üzerinde şimdi biraz daha kolay satanlar alanlar oluyor eskiden öyle değildi. Eskiden zor bulunuyordu bulmak daha zordu bazen bazı kasetleri, plakları internetten satanlar oluyor. Ama bazı resimler bazı şeylerde bulunmuyor tabi ki nadir böyle arşivler vardır. Gençlerin böyle bir merakının olmasını isterim illa Orhan Gencebay olması şart değil. Ama bir koleksiyonla bir arşivle uğraşmalarını isterim."diye konuştu.
"Orhan Gencebay ile tanıştım"
Kurduğu koleksiyonun kendisini rahatlattığını ve mutlu ettiğini vurgulayan Koçak, "İlk kez 2004 yılında Orhan Gencebay’ın imza gününe katılarak onunla tanıştım. Bir kaset bir plaka ulaştığınızda insanı mutlu ediyor. Gençlerinde böyle koleksiyonlara yönelmesini tavsiye ederim. İnsanı birçok sıkıntıdan, stresten uzaklaştırır hayata bağlar tavsiye ediyorum. Dediğim gibi bir araba ev fiyatı teklif edenler oldu. Tabi dişimizden tırnağımızdan arttırdık 35 yıldan fazla zaman ayırdım insan kıyamıyor bir emek çünkü bir kaset için bir plak için yıllarca peşinde düştüğümüz oldu. Satmayı pek düşünmedim çünkü bu bir emek."dedi.
"Koleksiyonumu gerçek bir müzede sergilemek istiyorum"
Koleksiyonundaki kaset ve küpürleri bir müzede sergilemeyi hayal ettiğini vurgulayan Koçak, sözlerini şöyle tamamladı; “Güzel bir yerim olsa sergilemeyi düşüyordum müze gibi bir yer açmayı düşündüm tabi imkan olmadığı için büyüklerimiz valilik veya belediye yer tahsis etseler güzel bir müze yapmayı düşünürdüm. Türkiye'de ilk olacağını sanıyorum. Adıyaman gibi bir yerde yerli veya yabancı turist geldiği zaman onların en azından gelip görecekleri merak edip görecekleri bir yer olması güzel olur. Meraklısı gelir, meraklı olmayan gelir, hayranı olanlar gelir, hayranı olmayanlar gelir merak edip yine gelip görmek ister. Yerim küçük olduğu için ben şuan evin içerisinde sergilemeye çalıştım, büyük bir yer olsaydı daha fazlası film afişleri, posterler var, film lobilerinden örnekler var onları sergileyemedim tabi inşallah büyük bir yer olursa sergilemek benim için büyük bir sevk sergilemek için güzel camlı yerler yapmak lazım.
Oturma yeri gelen kişilere tarihleriyle ilgili açıklamalar altılarına yazılar güzel projeler var olursa güzel olur. Yetkililer inşallah buna cevap verirler. İnşallah böyle bir yer olsa gelse açılışını kendisi yapsa olur misafirimiz olsa iyi olurdu."
Adıyaman Valisi Osman Varol, iş arayan vatandaşları kabul etti
Adıyaman’da içme suyu altyapısı modern hatlarla yenileniyor - Videolu Haber
ASAL Araştırma: İmamoğlu olmazsa Mansur Yavaş, CHP seçmeninin aday tercihinde birinci sırada
Adıyaman Üniversitesi’nin 20. yıl dönümü
Adıyaman Belediyesi ‘Sosyal Destek Kartı’ iddialarına yanıt verdi: ‘Yardımlar düşürülmedi, artırıldı’
Başkan Sadıkoğlu’ndan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı
Başkan Hallaç’tan Kahta’da bozulan yollarla ilgili açıklama
Adıyaman’da Kent Meydanı’nda Kadir Gecesi programı düzenlendi - Videolu Haber
Vali Osman Varol vatandaşlarla bir araya geldi
Akaryakıta bir zam daha! Tabela bu gece değişiyor
Prof. Dr. Mehmet Şirik: ‘Yaşlılar toplumun aktif parçası olmalı’
Adıyaman Üniversitesi ve İpekyolu Ajansı’ndan kadın çiftçilere eğitim
Vali Osman Varol şehit aileleriyle iftarda buluştu
Adıyaman’da iş insanı Hasan Tepe, yaklaşık 105 kişilik grupla Anahtar Parti’ye katıldı - Videolu Haber
Adıyaman Valiliğinden Haftalık koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şirik’ten Ulusal Yaşlılar Haftası mesajı
Güncel altın fiyatları: 17 Mart 2026 Salı gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?
Adıyaman genelinde yağışlar etkili olmaya devam edecek!
AK Parti Adıyaman İl Kadın Kolları’ndan ‘İlk Evim İlk İftarım’ buluşmaları
Dr. Abuzer Demir’in 'Çerkesler' kitabı okuyucuyla buluştu
Adıyaman’da denetimler Ramazan Bayramı öncesi yoğunlaştırıldı
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu’ndan Halepçe Katliamına ilişkin açıklama! - Videolu Haber
Adıyaman’da Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı
Adıyaman i Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi ailelere bayram öncesi destek ödemesi
İzmir’de Adıyamanlı üniversite öğrencileri iftar programında buluştu
Adıyaman Üniversitesi’ne YÖKAK’tan kurumsal akreditasyon
Başkan Hallaç’tan ‘Kadir Gecesi’ mesajı: ‘Kur’an’ın mesajını hayatımıza taşımalıyız’
Adıyaman Demirciler Pazarı Esnafı: ‘Bayram öncesi durgunluk var, çarşı yenilenmeli’ - Videolu Haber
İran Dışişleri Bakanı Erakçi: ‘Enerji tesislerimiz hedef alınırsa ABD şirketlerini vururuz’
SANKO Üniversitesi’nde ‘14 Mart Tıp Bayramı’ kutlandı
Yükleniyor



